Mainos

Retropelaaminen on viimeisten vuosien aikana kasvattanut valtavasti suosiotaan. Internet pursuaa vanhoihin peleihin erikoistuneita sivustoja, harvinaisten pelien huutokauppahinnat nousevat taivaisiin ja vanhoihin videopeleihin liittyvät oheistuotteet myyvät kuin häkä. Ilmiön valtavirtaistumista kuvaa hyvin esimerkiksi se, että jopa Ikea tarjoaa kattavan valikoiman vanhoista kolikkopeleistä inspiraatiota hakevia sisustuselementtejä.

– Retropelit ovat murtautuneet ulos nörttiskenestä. Suurin osa pelaajista ovat vähän kolmenkympin molemmin puolin, mutta myös nuoremmat ovat innostuneet klassikoista. Enää eivät myöskään päde vanhat kliseet äijäharrastuksesta. Yhä useampi kauniimman sukupuolen edustaja käy meiltäkin hakemassa 8-bittisen Nintendon ja kasan pelejä ihan itselleen, kertoo Pelihuone Enterin omistaja Antti Koski.

Koski tuntee Suomen retropeliskenen erittäin hyvin. Pelihuone Enter kuuluu Suomessa niiden harvalukuisten kivijalkamyymälöiden joukkoon, joiden valikoimaan kuuluvat sekä retropelit että niihin liittyvä keräilytavara. Hämeenlinnassa ja Turussa majaansa pitävissä kaupoissa vierailevat niin nostalgiannälkäiset tavikset kuin vakavat keräilijät, jotka ovat valmiita maksamaan harvinaisuuksista huomattavia summia.  

Mainos

8 bit Super Mario Bros.

– Perustimme Enterin vuonna 2011 ihan tavallisena pelikauppana. Oman innostuksemme pohjalta päätimme vähän ajan kuluttua lisätä myös retropelit valikoimiimme. Huomasimme nopeasti niiden myyvän jopa uusia pelejä paremmin. Meillä pääsee kätevästi kahvikupin kera kokeilemaan sekä retro- että next-gen konsoleita, joten koskaan ei täydy ostaa sikaa säkissä. Kaltaisellemme liikkeelle oli selvästi tilausta, sillä toimintamme on kasvanut parin viime vuoden aikana reippaasti, Koski hehkuttaa.

Next-gen-konsoleiden käydessä veristä taistelua pelikentän herruudesta, ovat vanhat viihdemyllyt jo vakiinnuttaneet suosituimmuusjärjestyksensä. Ylivoimaisena ykkösenä komeilee 8-bittinen Nintendo Entertainment System, jonka jälkeen tulevat muut saman firman retrokoneet. Pieni, mutta aktiivinen joukko taas keskittyy lähinnä Segaan.  

16 bit Mortal Kombat 3

– Elämme sikäli mielenkiintoisia aikoja, ettei PlayStation-keräily ole vielä nostanut erityisemmin päätään. Vanhat Crash Bandicootit viedään kyllä käsistä, mutta muuten PS1 ja PS2 pelien hankkiminen on varsin edullista. Uskon kyllä hintojen parin vuoden päästä nousevan reilusti, sillä Pleikkarin parissa kasvaneet alkavat tulla sellaiseen ikään, jossa nostalgian merkitys kasvaa, valaisee Koski nykytilannetta.

– Internetin ihmemaailmalla on ollut todella suuri osa retropelitrendin muodostumisessa. Useat aloittavat kokeilunsa erilaisilla emulaattoreilla, mutta huomaavat pian, että alkuperäinen kokemus tuntuu huomattavasti paremmalta.

32 bit Crash Bandicoot

Haastattelun lopuksi alan asiantuntijalta on pakko kysyä, mikä onkaan Suomen halutuin retropeli. Vastaus yllättää vanhan Super Marion ystävän.

– Ehdottomasti suosituimpia pelejä kaupassamme ovat Mega Man -sarjan julkaisut konsolista riippumatta. Niitä uusi asiakas yleisimmin kysyy kaupan ovesta sisään astuessaan. Täydellisinä paketteina ne ovat myös varsin harvinaisia, Koski summaa.

Pelihuone Enterin tarjontaan voi tutustua tarkemmin osoitteessa pelihuoneenter.com.

 

Teksti: Aaro Kare
Kuvat: Kristian Eloluoto, Nintendo, Sega, SCEE

Mainos