Mainos
Nintendon Wii Fit oli kova juttu, mutta se ei saanut jatkoa Switchille. Miten Switch-pelaajat uskottelevat itselleen kuntoilevansa, ilman Wii Fit -lautaa?

Nintendolla on kohtalaisen pitkä historia erilaisten outojen ja hieman eksentristen lisälaitteiden kera. On Nesin Power Glovea, on Gameboyn Advancen Gamecubeen yhdistävää linkkiä sekä Wiin tasapainolautaa. Wii Fit -tasapainolauta toi kuntoilun kotisohville paremmin kuin moni muu peli aiemmin. Nintendon charmilla kyllästetty kuntoilulaite oli erilaisten minipelien kyllästämä ja parasta tässä oli se, että suurin osa niistä oli hauskaa pelattavaa.

Nintendo Switchin ilmestyessä olisi Wii Fitin voinut kuvitella tekevänsä esiintymisensä myös Switchille. Näin ei kuitenkaan käynyt. Hybridikonsoli sai kuitenkin oman kuntoilun rinkulan ja jalkaan sidottavan strapin kera.

Mainos

Ring Fit Adventure jatkaa sillä polulla, mitä Wii Fit -tasapainolauta loi. Ring Fit tekee kuitenkin asiat mielenkiintoisemmin kuin Wii Fit, paketoiden kuntoilun RPG-henkiseen seikkailuun.

Mistä on kyse?

Pelaajan pelilhahmo löytää höpöttävän taikarinkulan, jonka avulla pitää spandexiin pukeutuva Dragaux pahislohikäärme kukistaa. Alkaa seikkailu pitkin erilaisia maastoja perinteisessä RPG-hengessä, erilaisten kuntoa aktivoivien kenttien kera. Siinäpä se tarina lyhykäisyydessään.

Eye of the Tiger

Ring Fit Adventure on seikkailu-roolipelikehykseen isketty kuntoiluohjelma. Aikaisemmista Nintendon kuntoiluyrityksistä poiketen tässä pelissä on tarina. Tarina ja kentät on sidottu toimintaan ja RPG-tyyppisesti kunnon kehittyessä myös pelin hahmo kehittyy. Erilaisia vihollisia vastaan taistellaan erilaisin kuntoiluliikkein ja pelin edetessä lisää erilaisia liikkeitä avautuu. Tarina on hauska ja yleisilme tuo mieleen Disneyn Herkuleksen ja Animen yhdistelmän – hyvällä tavalla. Pakko myöntää että koskaan aiemmin ei kuntoilu ole onnistunut tempaisemaan näin hyvin mukaansa, kuin mihin Ring Fit Adventure pystyy.

”Pakko myöntää että koskaan aiemmin ei kuntoilu ole onnistunut tempaisemaan näin hyvin mukaansa”

Roar, sanoo rantaleijona!

Tarinan kepeys ja huumori pitää otteessaan. Mistään dramaattisesta mestariteoksesta on paha puhua, mutta se mitä Ring Fit Adventure tekee tarinallisesti, se tekee hyvin; juuri tarpeeksi saadakseen perseen ylös kotisohvalta.

Erilaiset maastot luovat erilaisia esteitä, jotka pitää ratkoa erilaisten kuntoiluliikkein. Tämä saattaa kuulostaa puuduttavalta, mutta ei missään nimessä ole sitä. Allekirjoittanut vihaa kaikenmoista kuntoilua, mutta Ring Fit Adventure on saanut minut vapaaehtoisesti kuntoilemaan itseni päivä toisensa jälkeen suihkua vaativaan kuntoon.

Hahmon kehitys on koukuttavaa. Pelin kannustus toimii ja pienestä tuskasta huolimatta mielellään haluaa voittaa vielä yhden vihollisen, vielä yhden kentän.

Huppari päähän ja portaille!

Ring Fit Adventuren Ring-Con -rinkula ja jalkaan sidottava kotelo Joy-Conille muodostavat suhteellisen kattavan liiketunnistamisen. Ring-Conin yläosaan liitetään Joy-con ja jalkakoteloon toinen Joy-con. Joy-conit ovat siis normi Nintendo Switchin mukana tulevat kaksi kapulaohjainta. Nintendon Switch Litestä ei irrotettavia Joy-coneja löydy, joten se kannattaa ottaa huomioon Ring Fit Adventurea hankkiessa.

Switchin kapulaohjaimissa on itsesään liiketunnistimet ja peli hyödyntää näitä hyvinkin tarkasti. Lisäksi Ring-Con lisälaite tunnistaa kuinka kovaa rinkulaa puristaa kasaan, tai kuinka kovaa sitä vetää reunoista ulospäin.

”Nintendon Switch Litestä ei irrotettavia Joy-coneja löydy, joten se kannattaa ottaa huomioon Ring Fit Adventurea hankkiessa”

Ring Fit Adventurea pelataan kipittämällä paikallaan ja samalla Ring-Conilla erilaisia juttuja suorittaen. Kannattaa varata hieman tilaa ympärilleen, ettei satu vahinkoja.

Erilaisia etenemistyylejä on muutama; paikallaan hölkkä, suomaastossa ja portaissa polvien korkeammalle nosto sekä nopeampi hölkkä esim. liukuhihnoja vastaan. Kentät ovat putkijuoksuja, mutta niissä on tarpeeksi variaatiota, että mielenkiinto pysyy yllä.

Ring-Conilla pelihahmo saa imaistua kolikoita vetämällä rinkulaa ulospäin. Ammuskelu onnistuu Ring-Conia pusertamalla ja sitä tarvitaan esteiden tuhoamiseksi. Yhtäkkiä pelikentälle ilmestyy söpö kuntoiluvälinettä muistuttava vihollinen. Luonnollisesti pelaaja juoksee sitä päin, kun kiertääkään ei voi. Alkaa taistelu ja juoksu saa jäädä hetkeksi.

Klassista JRPG-taistelua

Taistelu tapahtuu klassisseen JRPG-tyyliin. Viholliset ja pelaajat vuorottelevat. Puolustus vihollista vastaan tapahtuu Ring-Conia vatsaa vasten työntäen. Hyökkäystä suoritetaan eri tavoin, esim suoraan kehon edessä Ring-Conia puristaen tai vaikkapa kyykkyjä tehden.

Viholliset ja liikkeet ovat värikoodattuja ja pelin edetessä tälle tulee enemmän merkitystä. Hahmon kehittyessä aukeaa uusia haastavampia mutta vihollista vastaan tehokkaampia liikkeitä.

Peli kannustaa ja ohjaa liikkeitä tehdessä. Kokonaisuutena tämä kentissä juoksentelu ja vihollisia vastaan taistelu on melko nerokas tapa muodostaa liukuhihnakuntoilua, joka etenee harjoituksesta toiseen aivan huomaamatta. Kentän esteet luovat hyvää intervallijuoksuharjoitusta, ilman että siihen kiinnittää huomiota. Pelihahmon päästävä eteenpäin ja totta kai pelaaja tekee sen eteen asioita.

”nerokas tapa muodostaa liukuhihnakuntoilua, joka etenee harjoituksesta toiseen aivan huomaamatta”

Onks sul motii?

Ring Fit Adventure on hauska lisä Switchille ja tekee kuntoilusta yllättävän hauskaa ja koukuttavaa. Pelin tarina on yllättävän pitkä ja siinä riittää uutta koettavaa tuntikausiksi.

Tarinamoodin lisäksi pelissä on myös mahdollisuus pelata erikseen minipelejä tai suunnitella itselleen kuntoiluohjelman.

Ring Fit Adventurella ja oikealla ruokavaliomuutoksella on mahdollisuus päästä rantakuntoon joulukinkkukilojen jälkeen, mutta tämä vaatii motivaatiota. Kukaan ei nosta sohvalta ylös, ellei siltä tunnu.

Peliin saa tehtyä ajastetut muistutukset, joiden avulla Switch iloisesti metelöi muistutukseksi määritettynä aikana. Eli sekin tekosyy menee siinä, ettei muka muistanut.

Ring Fit Adventure on mielestäni yksi hauskimpia tapoja kuntoilla himan suojissa vailla häpeää. Vahva suositus Switchin omistajille.

Tehosta kertokoon jotain se, että viikon treenin jälkeen sain nollan sijaan vedettyä kaksi leukaa leuanvetotangolla. En edes ollut treenannut täysillä. Valitettavasti Ring Fit Adventure siis toimii, eli toimimattomuus on vain oma tekosyy. Oi sohva, miksi minut hylkäsit?

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Ring Fit Adventure
90 %
Edellinen artikkeliTänään tv:stä elokuva, jossa Robert Downey Jr. sai vahingossa oikeasti turpaansa ja menetti tajuntansa
Seuraava artikkeliOverpass-arvostelu – Vaikea, mutta palkitseva maastohaastepeli
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.