Mainos
RoboUP T1200 Pro on rajalangaton ruohonleikkuri, joka toimii kuten robottipölynimurit, mutta omalla pihalla. Testasimme laitetta koko kesän ja syksyn ajan, joten testijakso paljastaa myös laitteen sudenkuopat.

Robottiruohonleikkurit vaativat yleensä pihoille lähes näkymättömät rajalangat, joiden ulkopuolelle tuhonkone ei lähde tekemään niittoa. RoboUP T1200 Pro on kuitenkin laite, joka ei tarvitse kamalia lankoja pihamaalle, vaan luottaa automaattisesti tai manuaalisesti asetettuihin digitaalisiin rajoihin, aivan kuten pölynimuritkin. Eipä voisi olla helpompaa. Mutta onko se oikeasti?

@respawn_fi RoboUP T1200 Pro Unboxing #roboup #unboxing #landmower #mowingthelawn ♬ Zeros (feat. Headie One) – cassö & Jazzy

Mainos

Asennus

RoboUP T1200 Pro -laitteen asennuksen kerrotaan Quick Start Guidessa olevan kohtuullisen simppeli prosessi. Niinhän se teoriassa onkin. Kytketään antenni, liitetään johdot, asetetaan latausasema ja viedään valmiiksi ladattu Terminator 1200 parkkipaikkaansa. Sen jälkeen kartoitetaan piha, joko automaattisella skouttauksella tai manuaalisella, joka tapahtuu samaan tapaan kuin mobiiliautopelin pelaaminen.

Olihan tässä tietysti koko ajan takaraivossa, että kun piha on kartoitettu, tuleeko T-1200 nopeastikin tietoiseksi itsestään pihamaan lisäksi ja alkaako se niittämään nurmikon lisäksi lopulta myös ihmiskuntaa Skynetin ohjeen mukaan. Onneksi näin ei sitten kuitenkaan käynyt.

Kaikkeen tähän säätöön kikkailujen ja neppailujen kanssa aikaa meni itsellä noin neljä tuntia. Siinä välissä toki vartin ruokatauko, sillä puhelimeni akku loppui ja laitetta piti välissä ladata.

Omalla, varsin haastavalla pihamaallani piha piti jakaa lopulta viiteen sektoriin (zone), jotka sitten yhdistin siirtokäytävillä toisiinsa. Tein nämä manuaalisella kartoituksella, koska automaatti käytti ensimmäisen tuntinsa ohjia nuohoten, jatkuvasti jumiin jääden.

Sektoreihin jaettu pihamaa oli kuitenkin lopulta hyvä peliveto, sillä sain sen myötä ajastettua pihan leikkuun niin, että etupihaa ajetaan maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina ja takapihaa muina päivinä. Näin robotti ei ole joka päivä tiellä samoissa kohdissa samaan aikaan.

Sovellus näyttää kätevästi leikattavat alueet, kieltoalueet ja missä robotti menee. Myös leikkuujälki piirtyy kartalle.

Vaikka sainkin kartan lopulta piirrettyä, meni seuraavana päivänä useita tunteja kartan paranteluun, sillä Rähmä-niminen robotti oli jatkuvasti jumissa epätasaisen maaston kaltevissa kohdissa ja pyrki niistämään kukkaset. Kieltoalueiden määrittäminen on aikaa vievää, mutta lopulta palkitsee autonomisen työläisen hommailujen sujuvoitumisessa.

Omalla pihallani joudun vastakin leikkaamaan osan alueista vanhalla Hondan ruohonleikkurilla, sillä RoboUp ei pysty ”pahoihin paikkoihin”. Jos pihasi on amerikkalainen unelmanurmikenttä, ei ole ongelmia. Savi- ja sammalpohjainen maapohja on kuitenkin robotille ajoittain paha pala purtavaksi.

RoboUp mahtuu puskien ja puiden alle kivasti.

Latausasema ja akku

Akkukestosta ei tarvitse välittää pätkääkään. Jos työmaa on ajastettu, hoitaa rousku hommiaan kunnes akku alkaa tyhjenemään. Laite ajaa itse takaisin tukikohtaansa lataamaan ja jatkaa niittoaan, kun akku on taas täynnä. Lataus täyteen tapahtuu melko nopeasti.

Latausasema ruuvataan kiinni paksuilla muoviruuveilla oman maan multiin. Tukikohdaksi kannattaa ottaa paikka, jonka ympärillä ei ole höiriötekijöitä.

Leikkuuhommissa RoboUpilla voi mennä joskus pitkäänkin. Ja samalla akkuvirralla. Oman etupihamme leikkaamisajaksi RoboUp arvioi noin puoltatoistatuntia. Joskus robotti kuitenkin leikkasi samaa aluetta koko yön. Sama se, homma oli hoidettu aamuun mennessä ja kone latauksessa asemassaan. En tiedä, missä kesti, mutta ehkä kaikkea ei kannatakaan tietää.

Koko kesän mittainen testi

Testikautemme alkoi kesäkuussa, jolloin RoboUP T1200 Pro saapui hoodeille. Kohdepihana toimii n. 1200 neliön suuruinen tontti, jossa on nurtsia ja sammalta sekä hiekka-alueita.

Ensimmäiset kolme viikkoa meni takkuillen. Kun robotille oli opetettu alueet, jossa tulisi toimia, oli se päivittäin jumissa jossain puskassa tai esteessä, jonka olisi voinut kiertää.

Toisin kuin iRobot-pölynimurimme, RoboUP ei osannut jostain syystä kiertää näitä esteitä, vaan yritti rynniä läpi aina samasta paikasta uudelleen, sutien ja haudaten takarenkaansa mutaan ja jääden lopulta kokonaan jumiin.

Latausaseman lähelle kiinnitetään tolppa, joka toimii kojeelle majakkana.

Ongelman ratkaisuksi osoittautui kaikkien pihakarttojen uudelleenkartoittaminen niin, että kaikki vähänkin ongelmalliset alueet jätettiin työalueen ulkopuolelle ja päätettiin hoitaa ne manuaalisesti sillä aiemmin mainitulla vanhalla Hondalla. Resepti toimi ja RoboUP jauhoi kohtalaisen hyvällä menestyksellä koko kesän pihamaata nätiksi. Välillä tuli toki tilanteita vastaan, että leikkuria ei ollut muutamaan päivään näkynyt missään ja se löytyi trampoliinin alta akku tyhjänä. Mutta sitten koje latinkiin ja taas pian mentiin.

Kun syksy koitti, alkoivat ongelmat. RoboUP T1200 Pro:n reitistä piti kokonaan poistaa trampoliinialue, sillä jostain käsittämättömästä syystä, laite jäi sinne joka ikinen päivä jumiin. Robotti siis ajoi sinne myös niinä päivinä kuin ei olisi pitänyt. Miksi? Ehkä siellä oli jotain houkuttelevaa. Lopulta alueen poistaminenkaan ei auttanut. Syyssateiden ja viileämpien olosuhteiden seurauksena, leikkuri alkoi alisuoriutumaan päivittäin.

Teoriassa mikään ei muuttunut, paitsi maa pehmeni, kastui ja kelit viilenivät. Eivät kuitenkaan niin pahasti, että tällaista olisi ollut odotettavissa. RoboUP T1200 Pro oli syyskuun puolivälistä alkaen niin pahasti gonahtanut, ettei työnteosta tullut mitään. Harmi, kesä meni kuitenkin varsin kivasti. Ehkä ohjelmistopäivityksellä oli jotain osuutta asiaan, ehkä sateilla ja kylmyydellä.

Roboup tekee kelpojälkeä.

Jos pihasi on ”tasainen ja helppo”, tämä toimii

Jos oma pihamaa on tasainen ja mahdollisimman esteetön, suojaisa ja muutenkin kuin amerikkalaisesta unelmapihasta, suorituu RoboUP T1200 Pro pihamaan siistimisestä varsin mallikkaasti. Jos pihalla on kuitenkin reippaita korkeuseroja, mutaisia alueita, lasten leluja, haravia ja kuokkia ja tuoleja, on RoboUP haasteellisen paikan edessä ja keskeytyksiin kannattaa varautua.

Leikkaamisesta vastaavat kolme mattopuukon terää. Vaihtoterät sisältyvät pakettiin. Itse en kokenut mitään syytä vaihtaa niitä testijakson aikana enkä sen jälkeen.

RoboUP T1200 Pro on varmasti muutaman vuoden päästä loistava pihapuutarhuri, mutta tämä, vuoden 2024 malli on vielä pahasti alakynnessä suomalaisen peruspihan kanssa. Ehkä suurin syy tähän on kaksiveto nelivedon sijasta ja kykenemättömyys sopeutua muuttuviin olosuhteisiin esimerkiksi esteitä kiertämällä. Koska pölynimurit ovat tämän osanneet jo monta vuotta, odotan, että RoboUP oppii sen seuraavissa malleissaan tai ohjelmistopäivityksissään myös.

Neliveto, esteiden kierto ja parempi ongelmanratkaisukyky olisivat RoboUP:n pelastus, mutta toisaalta, eipä tätä laitetta ole hinnalla pilattu.

Oman pihamme nurmikot eivät ole olleet näin siistit koskaan ennen kuin tänä kesänä, vaikka robotti ajoittain oikuttelikin.

Mainos