Mainos

Turun keskustasta vaelsi Ruissaloa päin viime viikonloppuna värikkäästi, pintaa paljastaen ja vähintäänkin mielikuvituksellisesti pukeutunut sekalainen ja hilpeä lauma, jonka matkan määränpäästä ei voinut erehtyä.

Keskustassa pystyi jo varhain päivällä bongaamaan festaritaajudelle virittäytyneitä kansalaisia, jotka valmistautuivat kenties koko viikonlopun mittaiseen festarikoitokseen Ruissalon kauniissa luonnonmaisemassa. Ruisrock veti 44. kerrallaan puoleensa hulppeat 71 000 festarikävijää, joita sään jumalat suosivat lähes pilvettömällä taivaalla ja auringon paisteella koko viikonlopun.


Mainos

Yleiskuva

Perjantaina 
leppoisasti festarialueelle vaappuva väki sai säestystä korkattujen pullojen kilinästä, hilpeistä huudahduksista ja alueelta kantautuvasta musiikista, josta vastasi punkbändi Pää Kii, yksi päivän ensimmäisistä esiintyjistä. Bändin kotiseudulta Airistolta ei ole Ruissalon keikkalavoille juurikaan matkaa, joten pojilla riitti paljon hyväntuulista ja tarttuvaa punk-energiaa jaettavaksi.

Karri Koira ja Rudi Kulmala räjäyttivät festarit kunnolla käyntiin keikallaan, jossa meininki oli yhtä kova ja timanttinen kuin Rudin rinta.  Tyttöjä lämmiteltiin pehmeillä riimeillä ja viilennettiin sitten asiallisesti varustelluilla supersoakereilla.


Ruudolffi

Ranta keräsi päivän mittaan omia eväitä nauttivia ihmisiä piknikeille. Vieressä loiskuva lämmin vesi houkutteli ihmisiä puoleensa ja kansaa kirmasi veteen kanadanhanhien lailla. Alastomuus Ruissalon vesissä sai runollisen muodon sanoista mies ja Itämeri, jotka lausui inspiroituneena eräs vedestä noussut mies Aatamin asussa.

Alaston mies

Alastomat tytöt

Illan hämärtyessä soittaneet Graveyard ja Hurts eivät tuottaneet keikoillaan yllätyksiä vaan esiintyivät pitkän kiertue-elämän tuomilla varmoilla rutiineilla ja biisivalinnoilla. Päivä sai päätöksensä ikinuoren Michael Monroen keikalla, jonka jälkeen iso osa festarikävijöistä liittyi elämykselliseen ja extremeurheilua muistuttavaan pyöräralliin pois saarelta.


Hurts
 

Lauantai 
herätteli edellisestä päivästä toipuvaa festariyleisöä Ricky Tick Big Bandin ja Julkisen Sanan soundeilla, jotka saivat rytmeillään kanuunaisemmankin kävijän heittämään tanssikengät jalkaan.

Isojen huivien ja hedelmäcocktaitölkkien kätköistä kaivetuista virvokkeista ja auringon paahteesta nauttivat ihmiset saivat hiekkaa ja tomua pölisevästä maasta keuhkoja koettelevan kokemuksen, jonka voi vain olettaa vastaavan vuosien tupakointia. Tämä ei menoa haitannut. Jätkäjätkien keikka sai valloittavalta energialla ja täräyttävällä kehollisella vedollaan yleisön unohtamaan kaiken muun ja heittäytymään musiikin vietäväksi. 


Rantalava

Ihmismassa liikkui festarialueella kuuman auringon alla vaatekerroksia vähentäen eikä paljaan pinnan ihmettely näin ollen ollut oman valinnan varassa. Joukosta löytyy onneksi myös aina muutama kokovartaloasun valinnut banaani ja Super-Mario. Valtavaan ihmismäärään eksyminen ei ole tavatonta ja yksi jos toinenkin yksinäinen seikkailija teki uusin ihmisiin tuttavuutta oman seuran puuttuessa. Oiva tilaisuus vaihtaa kokemuksia esimerkiksi festarijuomien naamioimisesta ja omasta ammatinvalinnasta. 


Mario
 

Ruger Hauerin keikalla sai havahtua ilmiöön, joka näkyi läpi koko Ruisrockin: festarikävijöistä iso osa oli ensimmäisiä festarikokemuksiaan hakevia nuoria. Ruger Hauerin keikalla villi nuoruus pääsi oikeuksiinsa ja omistautunut fiilis välittyi nuorten miesten onnistuneeseen croudsurffaukseen.

Notkea Rotta feat. SMC-Lähiörotat ja Pertti Kurikan Nimipäivät nostivat yleisön iloisesti pomppimaan ja poukkoilemaan ja moshpitit yllättivät ensikertalaisenkin hyväntuulisuudellaan. Fiilis molempien kokoonpanojen keikoilla oli mahtava ja kantoi lauantai-illan loppuun asti. Kansanvaellus illan päätteeksi oli astettaa vauhdikkaampi, kun kävijöitä oli perjantaihin verrattuna kymmenisen tuhatta enemmän. 


HIM
 

Sunnuntai 
oli päivänä rauhallinen ja rento. Yleisön keski-ikä oli selkeästi korkeampi, mutta joukossa oli pieniä lapsia kahta edellistä päivää enemmän. Ihmiset keskittyivät nauttimaan musiikista ja fiilistelivät hyvää säätä keikkojen lomassa.

The Sounds veti aidolla rokkimeiningillä keikan, jonka ainoan pettymyksen tuotti se, että Maya Ivanssonilla ei ollut mikrosortseja jalassa. Rock’n’roll huipentui Michael Monroen vierailuun keikalla.

Rantalava veti vielä sunnuntainakin ison osan kävijöistä puoleensa suurinpina vetonauloinaan J. Karjalainen ja amerikkalainen räp-pyssy Maclemore. Ruotsinlaivojen laineet antoivat välillä yleisölle ehkä hieman ei toivotunkin viilennyksen aalloillaan jotka korkean vesirajan takia ylsivät miltein miksauskoppiin.

Kaikenkaikkiaan sunnuntai oli rennoin päivä – kovimmatkin festari ammattaliset olivat saavuttaaneet kestokännin huipentuman ja pystyivät viimein nauttimaan tunnelmasta ja musiikista.

Kuvaajaheppuli

Ruisrock 2013 oli onnistunut tapahtuma joka yhdisti kotimaisen kärjen, vanhat klassikot ja kirsikkana Ruissalon rannoille saatiin vielä kuuminta hottia ulkomailta ja koko paketti yksinkertaisesti toimi.Teksti ja kuvat: Annika Lehtomaa

 

Mainos