Mainos

 

Jos olet ostamassa uutta elektroniikkaa, pelejä tai palveluita, kannattaa odottaa reilu viikko, sillä Black Friday on tekemässä tuloaan 26. marraskuuta.

Suomessa Black Friday ei välttämättä tuo mukanaan oikeasti hyviä tarjouksia, mutta esimerkiksi pelikauppapaikoilla ja ulkomaalaisissa verkkokaupoissa joulukauden startti tuo monesti vuoden parhaat alennuksen yhden päivän aikana.

Mainos

WallMart myy esimerkiksi Yhdysvalloissa PS5- ja Xbox Series -konsoleita 50 dollarin alennuksella ja Steam, Ubisoft ja Epic Games ovat totuttuun tapaan olleet alennusten kanssa varsin avokätisiä mustana perjantaina.

Nimitys ”Black Friday” juontaa juurensa Philadelphiaan 1950- tai 1960-luvulle. Tuolloin kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi johtuen vilkkaasta liikenteestä, joka työllisti poliisia. Myöhemmin termi levisi ympäri Yhdysvaltoja, ja sen merkitys yhdistettiin kirjanpidossa käytettäviin väreihin. Alkuvuosi on useille kaupoille vielä tappiollista eli tilinauhoissa punaista, mutta Black Fridaysta eteenpäin tehdään voittoa – eli mustalla kirjattavaa tulosta.

Black Friday on siirtynyt Yhdysvalloissa entistä enemmän verkkokauppoihin. Alennuspäivänä tehtyjen verkko-ostosten arvo ylitti ensimmäistä kertaa miljardin dollarin rajan vuonna 2012. Suurin osa tarjouksista koskee kulutuselektroniikkaa, kuten televisioita ja matkapuhelimia.

Yksi ensimmäisiä Black Friday -alennuskampanjaan Suomessa ryhtyneitä oli Apple, jonka Apple Store -verkkokaupassa vuosittaiset Black Friday -tarjoukset tulivat ensimmäistä kertaa Suomessa tarjolle vuonna 2007.

Mainos
Edellinen artikkeliTake-Two:n toimitusjohtaja uskoo GTA-pelien jatkavan Bondien tapaan hamaan tulevaisuuteen
Seuraava artikkeliRespawn.fi Podcast, osa 32: Aasialainen hullutus