Samsung Galaxy Note 10 -arvostelu – Puhelinten uusi kukkulan kuningas?

Mainos
Samsungin uusi lippulaivapuhelin kantaa nimeä Samsung Galaxy Note 10 ja sen isoveli nimeä Samsung Galaxy Note 10 plus. Mutta onko Note 10 esimerkiksi uuden iPhone 11 Pro:n teurastaja?

Samsung Galaxy Note 10 on heittämällä kauneimpia puhelimia, joita vastaan on tullut. Etenkin erikoiskameleonttivärillä varustettu Aura Glow erottuu edukseen. Myös uusi kynä on aiempaa maukkaampi lelu, joka vie piirtämisestä innostuneet mennessään.

Varsinainen arvostelu on katsottavissa yllä olevalta videolta, mutta alla käydään läpi puhelimen arviota myös kirjaimin.

Mainos

Tekniset speksit ja suorituskyky

Koska Galaxy 10 -puhelimia on kahta eri mallia, korrottakoon nopeasti, mitä eroa niillä on. Tavallinen Note 10 omaa 6,3-tuumaisen FHD+ Dynamic AMOLED -näytön 1080-resoluutiolla 60 herzin välkynnällä. Takaa löytyy 12+12+16+ToF triplakamera ja virransyötöstä vastaa 3500 mAh akku. Puhelimen pohjaan on upotettu luonnollisesti uusi S Pen -kynä.

Note 10 plus -malli onkin sitten se tehokäyttäjän must have -malli vieläkin isommalla 6,8-tuumaisen QHD+ Dynamic AMOLED -näytön 1440-resoluutiolla 60 herzin välkynnällä. Takaa löytyy 12+12+16+ToF neloiskamera ja virransyötöstä vastaa järeämpi 4300 mAh akku.

Vaikka 10 Plus -mallissa on isompi akku, on siinä myös isompi näyttö ja täten suurempi virrankulutus, joten akkukesto on lopulta sama molemmissa malleissa. Numeraalien ei kannata siis tässä antaa hämätä.

Muotoilu

Muotoilultaan Note 10 ei eroa suunnattomasti Galaxy S9:stä. Sen tärkeimmät muotoilu-uudistukset ovatkin virtanäppäimen uudelleensijoittelussa, joka löytyy nyt vasemmalta puolelta. Puhelimen oikea reuna on nyt täysin painikkeeton.

Virtanapin painelu, uuden sijoittelun vuoksi ei ota aluksi luonnistua, mutta tähänkin tottuu viikossa. Asiaan, johon hifisti ei kuitenkaan totu, on 3,5 mm kuulokeliitännän puute. Puhelimen mukana toimitetaan USB-3-sovitteiset AKG:n nappikuulokkeet. AKG:t toimivat kyllä kuten pitää, mutta hifistin on syytä päivittää omat kuulokkeensa joko USB-3-liittimellä varustetuiksi tai Bluetooth-liitännäisiksi. Bluetoothissa äänenlaatu kuitenkin laskee merkittävästi johtoon nähden.

Sormenjälkitunnisitin sijaitsee kosketusnäytössä, joten sen käyttäminen etenkin lasisuojan kanssa on ajoittain ongelmallista. Lasin suojus on kuitenkin mitä parhaita pitää käytössä, sillä esim. avaimet raapivat helposti taskussa lasipintaan naarmuja.

Näyttö

Kuten aikaisemmissakin malleissa, on Samsungin AMOLED-näyttö mitä laadukkain. Huikeilla HDR-väreillä itsensä ilmaiseva taskutelkkari näyttää elokuvat ja pelit jäätävän kauniina. Mustat näkyvät täysin sysimustina ja värit kirkkaina.

Edellisen muotoilun ongelmana olivat liian syvälle kaartuvat reunat, jotka aiheuttivat ajoittain kosketusongelmia puhelinta kädessä pidettäessä. Esimerkiksi YouTube saattoi kesken videon katselun vaihtaa toiseen videoon, reunanäytön luullessa, että käyttäjä valitsi seuraavan suosituksen pito-otteen vaihtuessa. Note 10:ssä reunat eivät mene niin alas, joka vähentää merkittävästi haittakosketuksia.

Erikoistoiminnot

Note 10:n suurin erikoistoiminto on sen kynä. Kynä on erittäin responsiivinen kirjoitettaessa ja piirtäessä. Kynällä on jopa niin hauska piirtää ja kirjoittaa, että piirtäminen korvaa mobiilipelaamisen, mikäli käyttäjä on muutenkin innostunut piirtämisestä. Samsungin oma piirrossovellus on loistava softa alkuun pääsemiseksi, mutta ahneus pistää piirtäjän pian valitsemaan monipuolisempia sovelluksia.

Piirtäminen onnistuu myös nopeasti lukitulle näytölle (video yllä), jolloin pikaiset ideat voi heittää luonnoksina näyttöön. Kuva tai teksti tallentuu muistioon, josta sitä voi myös hakea tekstin avulla. Haku toki toimii paremmin englanniksi kirjoitettujen suttujen kanssa.

Akkukesto

Note 10:n akku kestää saman verran kuin muidenkin nykyaikaisten älypuhelinten. Aktiivisessa käytössä sillä kikkailee noin 6–8 tuntia. Lataus Note 10:n omalla laturilla on sen sijaan nopeutunut merkittävästi. Tyhjän akun saa täyteen alle tunnissa ja noin 30 %:sta 85 %:iin lataudutaan peräti 20 minuutissa. Vauhti yllättää jokaisella latauskerralla.

Tavallisessa Note 10:ssä on kolme kameraa; laaja, tavallinen ja tele.

Kannattaako ostaa?

Galaxy Note 10 on erityisesti piirtäjän puhelin. Sen mahtava S-Pen-kynä on suoranainen herkkupala taiteilijalle, mutta toisena ilon asiana on kameran kalansilmälinssi. Note 10:n hintalapussa lukee reippaasti yli 1000 euroa, joka on melkoinen nippu rahaa. Hinnassa on puolet ilmaa, joten Samsung-merkistä joutuu tässäkin tapauksessa maksamaan turhaa rahaa. Rahalla saa kuitenkin premiumia, jolla pärjää helposti muutaman vuoden.

Niukemmalla budjetilla varustettujen käyttäjien kannattaa katsella Note 9:n käytettyjä ja joulun jälkeen alennusmyynteihin tulevia yksilöitä, sillä varsinaiset erot 9:n ja 10:n välillä ovat pienet. Kameran laajislinssi on merkittävin Note 10:n uudistus, jota edellisestä mallista ei löydy.

Mainos