Mainos
Brittiläinen legendaarinen pelitalo Rare on paikkansa ansainnut historiankirjoissa. Studio tunnetaankin peleistä kuten esimerkiksi Donkey Kong Country ja GoldenEye -peleistä, jotka eivät esittelyjä kaipaa. Pelitalo on takonut mainetta jo kultaiselta 1980-luvulta, ja viimeisin uloskakistus on noin viikko sitten julkaistu FPS-merirosvoilumoninpeli Sea Of Thieves.

Pelissä pelaaja(t), joko yksin tai porukassa metsästävät kulta-aarteita, suorittavat vienti- ja tuontitehtäviä ja nujertavat luurankokapteeneja kullan ja maineen toivossa. Jos nämä eivät kiinnosta niin aina voi ryöstellä muita pelaajia, mikä onkin pirun hauskaa.

Liikkuminen kartalla tapahtuu luonnollisesti paatteja käyttäen, joita on tällä hetkellä vain kaksi. Pienellä, kaksitykkisellä ”sluupilla” onnistuu ruorin veivaus jopa yhdeltäkin pelaajalta, mutta isommalle kaljuunalle haikailevat tarvitsevat jo apukäsiä mm. purjeiden reivaukseen, navigointiin ja jopa kahdeksan tykin miehittämiseen.

Mainos

Meritaistelut ja purjehdus ovatkin tämän pelin ehdoton kivijalka. Ne ovat toteutettu erittäin maukkaasti. Paatit kääntyvät luonnollisesti ja keinuvat maininkien kasvaessa aidosti naristen. Tuuli käy purjeisiin näyttävästi ja purjeiden kulmaa täytyykin muuttaa tuulensuunnan muuttuessa, jotta vauhti saadaa maksimoitua. Tykeillä räiskiminen on haastavaa puuhaa ja vaatiikiin hieman totuttelua ennenkuin mahtipontiset meritaistelut alkavat. Myös joukkuetoverin voi ahtaa tykkiin, jolloin toisen laivan valtaus saattaa onnistua pitkänkin matkan päästä.

Kuosit kuntoon!

Paateista löytyvät karttahuone ja tehtäväpöytä johon pelaajat voivat ehdottaa reissuja, joita sitten käydään äänestämässä. Myös pelaajan vaatetusta, ulkonäköä, tarvikkeita ja aseita voi käydä vaihtamassa. Näitä voi pelaajat etuvartioista käydä sitten ostelemassa, mutta ovat ainakin vielä vain ja ainoastaan esteettisiä uudistuksia. Myös laivojen maalipintaan ja purjeiden väriin on mahdollista vaikuttaa jos kultaa riittää.

Kaikki muu on turhaa paitsi purjehdus.

Ei liikaa sisältöä

Ja siihen se sitten jääkin, kuin jarruraita maatalon isännän aluhousuihin. Aseita on tällä hetkellä tasan neljä ja ne ovat: sapeli, pistooli, väkipyssy ja tarkkuuskivääri, joihin pelaaja pääsee heti alussa käsiksi. Kauppiailta voi ostella uusia kuoria aseisiin, mutta mitään päivitysmahdollisuuksia astaloihin ei ole – vain kosmeettisia uudistuksia.

Perustarvikkeet, jotka kaikilta löytyvät heti alussa ovat kaksi musiikki-instrumenttia, kello, kompassi, kaukoputki, muki ja lyhty, joita myös voi kosmeettisesti päivitellä. Lisätarvikkeita voi keräillä maailmasta ja niitä ovat lankunpätkät, joilla korjataan vuotavaa paattia. Banaaneista saa energiaa ja kanuunankuulia käytetään tykkeihin. Pelissä ei ole tällä hetkellä muita härpäkkeitä, mutta Rare on ilmoittanut lisäävänsä peliin mm. valtaushaan ja harppuunan.

Vain Wilson puuttuu

Vihollisia pelissä ovat luurangot, käärmeet, hait ja mystinen merihirviö Kraken, sekä muut pelaajat, jollei pasifistinen eteneminen ole mieleen.

Aseet ovat surkuhupaisia tulivoimaltaan, ja paras lähitaisteluväline luurankojen kaatamiseen onkin sapeli ja sen voimalyönti, joka tehdään pitämällä hiiren vasenta nappia pohjassa. Muilla aseilla voi parit luurangot kaataa, mutta kun panoksia aseissa on vain viisi kerrallaan, käyvät ne nopeasti turhiksi. Tehokkain tapa kauempaa onkin roiskia kylmästi tykinkuulilla vihulaista naamaan.

Lähitaistelutekniikka on tylsä kuin autogrillillä opitut iskuvinkit. Sapelilla voi torjua lyöntejä, mutta perus rämpytyksellä sen voi unohtaa. Tähän kaivataankin ehdottomasti parannusta ja monipuolisuutta.

”Välillä voi ottaa huikan mukista, mutta liiallinen juopottelu aiheuttaa äärimmäisen hoipertelun ja oksentelun”

Tarvikkeet ovat taasen hieman eri asia. Musisointia voi harrastaa kaverin kanssa ja instrumenteista löytyy muutamat kivat biisit, joita on harvinaisen hauska veivailla, samalla auringonlaskua ihaillen ja tyrskyjä päin seilaten. Välillä voi ottaa huikan mukista, mutta liiallinen juopottelu aiheuttaa äärimmäisen hoipertelun ja oksentelun, jolloin mahdollinen kannelta putoaminen onkin hyvin yleistä kuten ruotsinlaivalla konsanaan.

Taskuista piraatti voi kaivaa kompassin ja kellon, jolle en itse ainakaan vielä ole löytänyt mitään käyttöä. Tuikitarpeellisella äyskärillä pidetään pursi pinnalla ja kaukoputkella tähystetään.

Ei muki miestä pahenna. Sisältö on eri asia

Sea Of Thieves on uniikki, kaunis, mutta niin sisältököyhä, ettei siitä missään tapauksessa 70 euroa halua maksaa. Sisältöä on (toivottavasti) tulossa roppakaupalla lähiaikoina, mutta tällä hetkellä Sea Of Thieves on ehdottomasti ylihintaisin beta-testi mihin olen törmännyt. Peli on saatavilla ainoastaan Xbox One -konsoleille ja PC:lle cross-platformin muodossa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Sea of Thieves
65 %
Edellinen artikkeliSteamin viime vuonna tekemä 4,3 miljardin dollarin voitto on vain noin 100 pelin ansiota
Seuraava artikkeliNämä pelit julkaistaan tällä viikolla (26.3.–1.4.)
Juha-Matti, eli kansansuulla Jusku, on Respawnin kokovartalokoomikkokriitikko, jonka kärkkäät ajatukset ja villit oivallukset tekevät peliarvioiden lukemisesta astetta hervottomampa. Jusku on myös yksi Respawn.fi Podcastin vakioäänistä. Myös aiheuttaa kaaosta lakkoilemalla ahkerasti!
sea-of-thieves-arvosteluSea Of Thieves on uniikki, kaunis, mutta niin sisältököyhä, ettei siitä missään tapauksessa 70 euroa halua maksaa. Sisältöä on (toivottavasti) tulossa roppakaupalla lähiaikoina, mutta tällä hetkellä Sea Of Thieves on ehdottomasti ylihintaisin beta-testi mihin olen törmännyt.