Mainos
Alunperin vuonna 2005 PlayStation 2:lle julkaistu Shadow of the Colossus on palkintoja voittanut ja kriitikoiden ylistämä seikkailupeli. Peliä pidetään yleensä erityisen ahdistavana, synkkänä, pimeänä ja pelottavana, mutta jokseekin kauniina kokemuksena. Nyt Shadow of the Colossus on jo toisella remasterointikierroksellaan, entistä kauniimpana ja hiotumpana kokonaisuutena.

Kolossien varjo kertoo nimettömän teinipojan tarinan, joka yrittää herättää henkiin kuolleen tytön, Monon. Nimetön jonne saapuu pelin alussa unohdettuun temppeliin, jossa henkiolento Dormin lupaa herättää tytön henkiin, kunhan näppylänaama kaataa kuusitoista kolossia ennenkuin shamaani Emonin joukot saapuvat temppeliin. Teinitähdellä on varustuksenaan ainoastaan miekka, jousipyssy ja uskollinen ratsunsa Agro.

Peli etenee kolossista toiseen Dorminin suuntaa antavilla neuvoillaan. Arvoitukselliset selonteot ovatkin erittäin tervetullut asia, eikä pelissä ei mitään isompaa tutoriaalia olekaan. Muutamat namikat esitellään ja sen jälkeen pelaaja potkaistaan synkkään maahan valkeat ylähuulihaituvat lepattaen.

Mainos
Grafiikka on ällistyttävää!

Reuhkasta kiinni ja roikkumaan!

Kiipeily on pelin suola ja sisältääkin loistavan GRIP-mittarin, eli kuinka kauan murkkuikäinen jaksaa reunalla roikkua. Tämä lisää peliin haastavuutta, mutta toki mittariin saa päivitystä maailmassa esiintyvien liskojen hännistä – jos ne vaan saa kiinni.

Tutkittavaa riittää ja kolossien löytäminen, sekä nitistäminen ei käy kuin sunnuntaikävely Pyynikin munkkikahvilalle, vaan vaatii jonnin verran tekemistä. Jokaisella kolossilla on erilaiset heikkoudet, jotka löytämällä on mahdollista kukistaa loppuvastus.

Kärpänen ja kolossi.

Jo toinen remasterointi – uhka vai mahdollisuus?

”Eeppinen” on sanana laiha kuin alkukevään kastemadot, kun kuvataan Japan Studion vuonna 2005, Playstation 2:lle julkaisemaa seikkailupeliä Shadow of the Colossus. Peli pokkasi melkein kaikki mahdolliset pystit ja plakaatit ja onkin usean pelaajan kaikkien aikojen paras seikkailupeli edelleen. Jatko-osia odoteltiin, mutta fanit jäivät hetkeksi nuolemaan toisen käden sormenpäitään, koska pelilafka julkaisi vasta loppuvuodesta 2016 samaan henkeen olevan seikkailupelin nimeltä Last Guardian. Sittemmin nousevan auringon maasta kaikui ääni, joka kertoi Shadow of the Colossuksen uudelleenlämmittelystä uusimmalle Pleikkarille. Uhka vai mahdollisuus?

No mahdollisuus, tai pikemminkin täydellinen onnistuminen! Peli on saanut tuntuvan päivityksen graafiseen ulkonäköön, pelimoottoriin sekä äänimaailmaan. Uskomattoman kaunis ja toimiva seikkailupelin tarina nielee pelaajalta reippaat kuutisen tuntia ja venyy helposti vielä useamman tunnin lisääkin, jos vähän löytyy taiteilijan verta.

Peliin on myös lisätty valokuvaustila useammalla filtterillä sekä kuvasäädöillä höystettynä.

Valokuvaustilassa voi säätää esimerkiksi vinjettiä. Se on hyvä säätää maksimiin, mikäli haluaa luoda vaikutelman tunnelikurkistuksesta.

Kun kuusitoista kolossia on kaadettu ja tipat linssistä kuivattu, avautuu lopputekstien jälkeen, uusia pelitiloja, jotka tekevät pelistä vaikeamman. Lisäksi peli saa osakseen sekuntikellon, jonka voi napsauttaa päälle ennen kolossitaistelun alkua. Tämä onkin hauska tapa mitellä kavereiden kanssa, ken kaatanee kolossin ripeämmin.

Kestää useamman läpipeluun

Pelottava, ahdistava, hiljainen ja aivan infernaalisen kaunis Shadow of the Colossus on varmasti yksi maailman parhaita uudelleenpainettuja seikkailupelejä, ja se on siksi faneille pakkohankinta. Shadow of the Colossus sopii myös muille kuin alkuperäisille faneille. Jokainen seikkailupelien ystävä rakastuu tähän taatusti.

 

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Shadow of the Colossus
100 %
Edellinen artikkeliMarvelin Venom-elokuva sai ensimmäisen trailerinsa – Vapise Spider-Man!
Seuraava artikkeliThe Wizard of Lies -arvostelu – HBO vakuuttaa myös elokuvamaailmassa
Juha-Matti Lepänhaara
Juha-Matti, eli kansansuulla Jusku, on Respawnin kokovartalokoomikkokriitikko, jonka kärkkäät ajatukset ja villit oivallukset tekevät peliarvioiden lukemisesta astetta hervottomampa. Jusku on myös yksi Respawn.fi Podcastin vakioäänistä. Myös aiheuttaa kaaosta lakkoilemalla ahkerasti!
shadow-of-the-colossus-arvostelu-uusintapainos-on-hiottu-timanttiPelottava, ahdistava, hiljainen ja aivan infernaalisen kaunis Shadow of the Colossus on varmasti yksi maailman parhaita uudelleenpainettuja seikkailupelejä, ja se on siksi faneille pakkohankinta. Shadow of the Colossus sopii myös muille kuin alkuperäisille faneille. Jokainen seikkailupelien ystävä rakastuu tähän taatusti.