Mainos
Ryhmäkanne, jossa Sonya syytetään jopa 5 miljardin punnan (6,27 miljardin dollarin) ylihinnoittelusta PlayStation Store -asiakkailta, voidaan nyt viedä oikeuteen käsiteltäväksi. Näin on päättänyt Yhdistyneen kuningaskunnan kilpailuasioihin erikoistunut tuomioistuin.

Kuluttajien oikeuksia puolustava Alex Neill nosti kanteen elokuussa 2022 8,9 miljoonan PlayStation-asiakkaan puolesta.

Sen mukaan Sony käyttää väärin määräävää markkina-asemaansa veloittamalla kohtuuttomia PlayStation Store -hintoja.

Mainos

”Japanilaisyhtiö käyttää lähes monopoliasemaansa PlayStation-konsoleiden digitaalisten pelien ja lisäsisällön myynnissä pakottaakseen pelinkehittäjät ja julkaisijat tiukkoihin ehtoihin”, kanteen perusteluissa väitetään.

Kanteen mukaan näiden ehtojen ansiosta yhtiö voi sanella digitaalisen sisällön hinnan ja periä 30 prosentin provision jokaisesta ostoksesta, mikä ”johtaa kohtuuttomiin kuluttajahintoihin, jotka ovat täysin suhteettomia suhteessa kustannuksiin, joita Sony aiheuttaa tarjoamalla näitä palveluja asiakkailleen”.

Sony oli pyrkinyt hylkäämään kanteen väittäen, että tapaus oli virheellinen alusta loppuun, mutta tiistaina Yhdistyneen kuningaskunnan kilpailuvalitustuomioistuin myönsi ryhmää edustavalle Neillille luvan viedä japanilaisyhtiötä vastaan nostettu kanne oikeuteen.

– Tämä on ensimmäinen askel sen varmistamiseksi, että kuluttajat saavat takaisin sen, mitä heille kuuluu, koska Sony rikkoi lakia. Sony on käyttänyt hyväkseen PlayStation-pelaajien uskollisuutta ja veloittanut heiltä kohtuuttomia hintoja vuosien ajan, Neill sanoi.

– On merkittävää, että kilpailutuomioistuin on myöntänyt, että Sonyn on selitettävä toimintansa määräämällä heidät oikeuteen. Tällä kanteella pyrimme lopettamaan tämän laittoman toiminnan ja varmistamaan, että asiakkaat saavat korvauksen.

Ryhmään kuuluvat kaikki Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvat henkilöt, jotka ostivat pelejä tai DLC:tä PlayStation Storesta 19. elokuuta 2016 ja 19. elokuuta 2022 välisenä aikana, elleivät he halua jättäytyä pois.

Jos kanne menestyy, kukin ryhmän jäsen olisi arviolta oikeutettu 67-562 punnan vahingonkorvauksiin korkoineen.

Oikeudenkäynti, jonka loppuun saattaminen voi kestää useita vuosia, rahoitetaan ulkopuolisen oikeudenkäyntirahoittajan toimesta ja oikeudellisten neuvonantajien kanssa tehdyillä ehdollisilla palkkiosopimuksilla.

Mainos