Shin Megami Tensei -sarjan spin-offeista tunnetuin, ehkäpä tunnetumpi kuin pääpeli itse, on Persona-sarja, joka on edennyt viidenteen osaansa. Harva silti tietää että Shin Megami Tenseillä on myös Soul Hacker -niminen spin-off, joka nyt sai jatko-osansa 25 vuoden jälkeen.
Shin Megami Tensei -sarja on laaja ja sen historiikki alkaa jo 1980-luvulta, Aya Nishitanin sci-fi-trilogiana.
Japanissa huippumenestynyt kirjasarja kirvoitti OVAn (original video animation), joka kertoi ensimmäisen kirjan tarinan ja roolipelin.
Digital Devil Story: Shin Megami Tensei ilmestyi vuonna 1987 Atluksen kehittämänä ja Namcon julkaisemana. Digital Devil Story: Shin Megami Tensei otti pelillistä inspiraatiota Wizardry-peleistä, ja lisäsi mausteeksi paljon kiitosta saaneen demonien kanssa neuvottelu -mekanismin. Samainen mekanismi löytyy vielä tänäkin päivänä kehitettynä versiona mm. Shin Megami Tensei V -pelistä ja Persona 5 Royalista.
Useamman jatko-osan jälkeen ilmestyi spin-off sarja Shin Megami Tensei: Devil Summoner vuonna 1995. Tämä peli sai jatko osan Devil Summoner: Soul Hackers vuonna 1997 ilmestyessään Sega Saturnille ja myöhemmin vuonna 1999 PlayStationille ja 2012 Nintendo 3DS:lle. Soul Hackers 2 on nyt tämän edellä mainitun pelin jatko-osa.
Soul Hackers 2 edeltäjistään poiketen on kolmannesta persoonasta kuvattu ”luolaseikkailu”, kun aiemmat osat olivat esitetty ensimmäisestä persoonasta.
25 vuotta on pitkä aika odotella jatko-osaa spin-off-sarjaan, minkä moni on varmasti tähän mennessä unohtanut. Onko Soul Hackers 2 tarttumisen arvoinen?
Perus maailmanloppu
Maailmanloppu tulee. Kaikesta tiedosta vastaava tekoälyisyys luo kaksi avataria, jotka saapuvat maailmaan estämään tämän. Hommaan sekoittuu myös demoneita ja tapettuja demonien kutsujia.
Tsiigaa takaluukkuu
Soul Hackers 2 on kolmannen persoonan vinkkelistä esitetty ”luolaseikkailu”, missä luolan virkaa voi toimittaa vaikkapa sataman sokkelot konttien ja aitojen keskellä.
Luolakahlaus muistuttaa menneiden aikojen meininkiä, eikä tuoreutta juuri ole havaittavissa.
Luolakahlaamisen myötä saapuu myös läjä vuoropohjaisia taisteluja, joissa pelin sankarit taistelevat erilaisia demoneja tai niiden kutsujia vastaan, ja voivat itse kutsua demoneita taistelussa toteuttamaan loitsujen virkaa.
Unity yllättää
Soul Hackers 2 on tehty Unity-enginellä, jonka luulisi äkkisiltään tarkoittavan sitä, että peli on ruma kuin tasohöylään jumiin jäänyt perse. Onneksi tilanne on päinvastoin ja Soul Hackers 2 on todella hyvän näköinen, neonhohtoisen scifimaailman animeseikkailu, jonka visut varmasti lämmittävät genren faneja.
Ääninäyttelijöissäkin löytyy suhteellisen hyvää suoritusta, eikä roolisuoritusten kuuntelussa alka vituttaa, mikä on aina positiivista.
Musiikit ovat 1980-henkistä japanilaista synapoppia, hieman modernein vivahtein.
Aivokuolema
Soul Hackers 2 on pelillisesti niin puuduttavan peruskauraa JRPG-kentällä, että aivot alkavat lähes heti lamaantua. Ainoastaan tarinassa on hieman imua.
Verrattuna esim. runsaudensarvi Persona 5:een tai tämän Royal versioon on Soul Hackers 2 kuin vähän väljähtänyt hillomunkki kuorutteella.
Pelillisesti peli etenee niin, että pelaaja valitsee kartan listasta paikan mihin mennä, siellä alue on pieni, voi jutella parille tyypille, sitten saadaan tehtävä ja painellaan ”luolastoon”. Luolastot ovat pitkälti suorakulmista muodustuvia alueita, joissa joskus on mukana myös merkityksettömiä korkeuseroja. Näitä luolastoja sitten kahlataan, taistellaan vihollisia vastaan, suoritetaan vihollisten listimis -sivutehtäviä ja edetään tarinassa, jonka jälkeen sama toistuu alusta. Puuduttavaa.
Pöly laskeutuu
25 vuotta myöhemmin ilmestyvä jatko-osa peliin, jota suurin osa ei muista, on aika rohkea viritys.
Soul Hackers 2 on kuitenkin itsenäinen osansa, eikä aiempia osia ole tarvinnut pelata, jotta juonesta pääsisi perille.
Tunnelmaltaan ja tarinaltaan Soul Hackers 2 on jopa vähän imuista, mutta ilon pilaa vahvasti peruskaurainen pelillisyys ja tylsät vuoropohjaiset taistelut. Soul Hackers 2 olisi ehkä ollut oiva Animena. Näin pelinä Soul Hackers 2 jää unholaan, kuten edeltäjänsäkin.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.