Mainos
Kavereiden kesken äänitussuttelija eli Sound Blaster on varmasti tuttu monelle käyttäjälle laadukkaana äänikorttina. Varsinkin meille keski-iän partaalla oleville mouhoille Creativen äänikortit ovat selviö. Nyt Respawnin gramofoniin on saatu kolvattua Creative Sound BlasterX AE-5 Plus -äänikortti ja samalla selvitellään vieläkö niitä tarvitaan?

Creative Sound Blaster AE-5 Plus on päivitetty versio aiemmasta plussattomasta AE-5:sta. Se tuo muutamia lisäherkkuja edeltäjäänsä.

Pelikäyttöön valmistetulla äänikortilla saa pienimmätkin risahdukset kuulumaan selkeästi tiukkojen pelisessioiden tiimellyksessä, joten vihulaisen kuulee jo naapurista.

Mainos

Laadukkaat kuulokkeet toverikseen vaativa kortti pääsee oikeuksiinsa myös elokuvien ja musiikin saralla mutkitta. Sound Blaster Command -ohjelmiston kautta pääsee säätämään erittäin yksityiskohtaisesti ääntä, joten siitä on varmasti monelle mielelle mannaa.

Pikkunätti kelpaa, mutta ei retroilijoille

Söpö kuin sika pienenä vai ruma kuin mikä?

Metallikehikkoinen, näppärän kokoinen kortti mahtuu koppaan kuin koppaan, jos vaan PCIe -paikkoja löytyy. Päivitetty AE-5 Plus sisältää nyt myös RGB-valaistusta sisä- sekä ulkokäyttöön.

Kortin kyljessä on RGB-valaistus ja kortin mukana tulee RGB-ledinauha jonka magneettisella kiinnityksellä se on helppo lätkäistä kiinni vaikka kopan ulkopuolelle. Jatkonauhaa voi ostella lisää vaikka metritolkulla, mikäli haluat erottua Assemblyjen kadehdittavien jonnekokoonpanojen vaativassa RGB-kategoriassa. Mukana toimitettava pätkä nauhaa on itsessään melko turha, sillä kytkentäkaapeli on lyhyt kuin suomen kesä.

Pinkki on punkkii myös LED-nauhoissa

Aurora Reactive -nimellä kulkevaa valaistusta voit itse säätää mielesi mukaan Sound Blaster Command -ohjelmistolla. 16,8 miljoonaa värivaihtoehtoa riittää varmasti jokaiselle PC-käyttäjälle, mutta miksi vain PC-käyttäjille? Siksi kun ohjelmistoa ei saa kuin PC:lle.

Kortti on helppo asentaa PCIe -paikkaan varsinkin jos ATK-laitteistojen kanssa on aiemmin puljaillut. Virtalähteestä juissia, etupaneelin audiokaapeli kiinni ja ei muutakuin sisään vaan.

Omassa kokoonpanossani grafiikkakortin ja AE-5 Plussan välissä ei ole yli kahta millimetriä tilaa, joten homma menee melko ahtaaksi. Testauksien jälkeen kortit eivät kuitenkaan kuumotelleet toisiaan, vaan pysyivät hyvissä, mutta pienissä väleissä. Koronaturvaväliä ei siis tarvitse näiden kanssa noudattaa.

Sopuli sialle antaa, vai miten se oli?

Saundaa ku Koff?

AE-5 Plus tarjoaa tietenkin muutakin lisää kuin vain valaistusta. Dolby Digital Live- ja DTS-koodauksilla paketti on ärhäkämpi ja nykyaikaisempi.

Kortin SABRE32 tarjoaa korkean luokan laatua, poistaen äänihäiriöitä erittäin tehokkaasti. Puhutaankin jitteristä, joka on elektroniikan tai tietoliikenteen jaksollisessa signaalissa yhden tai useamman ominaispiirteen ei-toivottu poikkeama.

Kuulokkeille oma äänikoodaus

Kuulokkeille AE-5 Plus tarjoaa erillisen Xamp-kuulokevahvistimen, joka on kummallakin äänikanavalla erikseen säädettävä vahvistin jolloin se tuottaa melkoisen kirkkaan ja ennenkaikkea häviöttömän äänen. Tämä tosin vaatii laadukkaat kuulokkeet.

1917-elokuvaa referenssinä käytettäessä, havaitsimme että suoralla 3,5 mm kuulokeliitännällä on ero langattomiin kuulokkeisiin kuin yöllä jä päivällä.

Kortissa on eritäin matala yhden ohmin lähtöimpedanssi, ja se tukee kuulokkeita aina 600:n ohmin studiotason vehkeisiin asti. Myös tuki planar-magneettisiin kuulokkeisiin löytyy, jolloin äänihäiriöt ovat poistettu viimeiseen kilahdukseen asti.

122 desibelin äänivirta jopa 32-bitin/384 KHz:n tasolla on uskomattoman kirkas. Näitä ei olekaan Creativen korteissa ennen ollut. Verrokkina kerrottakoon CD-laatuisen kilohertsit ovat siellä 44 KHz paikkeilla sekä DVD- ja BD-leffoissa taajuus on 48 KHz.

Kortin virtuaalinen 7.1 äänimaailma on varmasti tämän hetken parhaimpia. Ohjelmistolla kun voi niin millimetrin tarkkaan säätää kaikkea ääneen liittyvää. Jos 7.1 ei kiinnosta voit kytkeä suoraan 5.1 liitännällä olevat kaiutinjärjestelmät kiinni, jolloin äänenlaatu on tottakai realistisempi. Bassot jytisevät aivan helvetin makeasti kuitenkaan puuroutumatta ja diskanttipuoli pitää homman selkeänä.

Liitännät kohillaan ja SPDIFkin löytyy!

Kuule viholliset ennen kuin ne edes kuulevat itse itseään

Sound Blaster Command -ohjelmisto sisältää jo tutuksi tulleen SCOUT-moodin. Tämä on äärimmäisen kätevä eSports-peleissä esimerkiksi CS:GO:ssa. Teknologia tehostaa mm. askelääniä ja aseenvaihtoääniä. Vihollisen paikannus on entistä helpompaa ja nappi otsassa on ennemmin hällä ku sulla.

Kannattaako ostaa?

AE-5 Plus on loistava äänikortti, mutta tavallinen pelaaja ei sitä tarvitse. Jos omistat laadukkaat studiotason kuulokkeet tai viimeisen päälle olevan kotiteatterin ja haluat perkeleenmoisen kokemuksen, on tämä kortti silloin sinulle.

Saatavilla on myös valkoinen Prime-edition, jonka mukana tulee neljä LED-nauhaa yhden sijasta.

Mainos