Mainos

Ensimmäisen Star Trek -tv-sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 8. syyskuuta 1966. Sarjan lähestyvää 50-vuotissyntymäpäivää juhlitaan lähes koko juhlavuoden ajan. Luvassa on muun muassa uusi kokoillan elokuva, uusi tv-sarja, Star Trek -taidenäyttelyitä, konsertteja, kirjoja ja fanitapahtumia.

STAR TREK: kuinka kaikki alkoi

Mainos

Nuori Gene Roddenberry istui usein huoneessaan haaveillen tv-sarjasta, jossa seikkailtaisiin ulkoavaruudessa. Hänen unelmiensa sarjassa ihmiset vaeltaisivat (eng. trekking) tähdistöstä toiseen ympäri avaruuden, ja tästä sarja sai nimensäkin: Star Trek. Kun Roddenberry ehti teini-ikään, hän tarjosi ideaansa useille tuotantoyhtiöille, mutta kukaan ei osoittanut kiinnostusta avaruusseikkailuja kohtaan.

Vuonna 1964 Roddenberry keksi muotoilla tarinansa uudelleen. Erilaiset lännensarjat olivat 1960-luvulla huippusuosittuja. Niinpä hän alkoi puhua Star Trekistä ”avaruuteen sijoittuvana lännensarjana”. Todellisuudessa hän ei koskaan ajatellut lännenelokuvia tai -sarjoja kehitellessään Star Trekiä, vaan piti lähtökohtanaan enemmänkin Gulliverin retkiä, joiden esimerkkiä seuraten Star Trekin tarinoiden oli määrä olla sekä seikkailullisia että opettavaisia. Roddenberry ei kuitenkaan voinut tarjota ideaansa tuotantoyhtiöille kertomalla avaruuteen sijoittuvista Gulliverin retkistä. Sen sijaan hän toivoi, että ”avaruuswestern” viettelisi tuotantoyhtiöt.

Yksi tuon ajan kuumimmista tuotantoyhtiöistä oli Desilu Productions, jonka olivat perustaneet 1950-luvun tunnetuimman sitcom-sarjan, The Lucy Show’n näyttelijänä tunnetuksi tullut Lucille Ball ja hänen aviomiehensä Desi Arnaz. Kun Desilu Productionsille esiteltiin suunnitelma uudesta avaruuswesterniksi kuvaillusta tv-sarjasta nimeltä Star Trek, he innostuivat välittömästi ja allekirjoittivat sopimuksen Roddenberryn kanssa.

Lucille Ball, joka tunsi käytännössä kaikki tv-alan merkkihenkilöt, sopi nopeasti tapaamisen televisioyhtiö NBC:n kanssa. Desilun edustajat menivät yhdessä Roddenberryn kanssa NBC:lle esittelemään avaruuswesterniään. Tapaaminen oli täydellinen menestys. Avaruuswestern oli juuri sitä, mitä NBC:n edustajat olivat tietämättään etsineet.

”Where No Man Has Gone Before”

NBC tuotti lähes välittömästi pilottijakson, joka ei kuitenkaan saanut vihreää valoa. Yhtiö uskoi silti idean toimivuuteen ja pyysi Roddenberryä kirjoittamaan uuden pilottijakson. Uuden pilotin nimeksi tuli ”Where No Man Has Gone Before” – lausahdus, joka on seurannut Star Trekiä siitä lähtien. Uusi pilottijakso kelpasi NBC:lle, ja yhtiö tilasi täyden kauden verran jaksoja. Lopulta 8. syyskuuta 1966 Star Trekin ensimmäinen episodi sai ensi-iltansa.

NBC:n ja Roddenberryn pettymykseksi Star Trek sai huonot arviot. Sarja siirrettiin pian perjantai-illan ohjelmapaikalle, jota tv-alalla kutsuttiin yleisesti ”perjantai-illan kuolemanpaikaksi”. Kolmen tuotantokauden jälkeen NBC päätti lopettaa Star Trekin. Se oli floppi, joka maksoi NBC:lle enemmän kuin tuotti.

Kolmen NBC:n esittämän tuotantokauden aikana Paramount Pictures oli ostanut Desilu Productionsin. Kaupassa omistajaa vaihtoivat muiden ohjelmien mukana myös oikeudet Star Trekiin. Paramount ei kuitenkaan ollut kiinnostunut Star Trekistä, koska se oli jo leimattu epäonnistuneeksi kokeiluksi. Niinpä Paramount tarjosi Gene Roddenberrylle mahdollisuutta ostaa takaisin kaikki oikeudet sarjaan 150 000 dollarin kauppahinnalla. Roddenberryllä ei kuitenkaan ollut tarvittavaa rahasummaa.

Paramount ei tiennyt, mitä tehdä Star Trekin kanssa. Lopulta he päättivät yrittää lisensioida sitä pienille paikallisille tv-asemille eri puolille Yhdysvaltoja. Näin he uskoivat voivansa tehdä edes vähän rahaa Star Trekillä. Pian Star Trek olikin lisensioitu yli 150 paikalliselle tv-asemalle. Myynnin helppoudesta vaikuttunut Paramount päätti kaupata sarjaa myös ulkomaille, ja ennen pitkää Star Trek oli myyty yli 60 maahan.

Avaruuswesternin laajentuneen näkyvyyden ansiosta se alkoi saada palstatilaa mediassa ja tv-katsojat puhuivat siitä. Vuonna 1972 ryhmä Star Trek -faneja järjesti maailman ensimmäisen fanikokoontumisen New Yorkissa.

Hiljalleen Paramount alkoi ymmärtää, millaisen timantin päällä he istuivat. Uuden suosion myötä Paramount tilasi uuden Star Trek -tv-sarjan. 1970-luvun alkupuolella aamupäivisin esitettävät animaatiosarjat olivat suursuosiossa Yhdysvalloissa, joten alkuperäinen Star Trek – The Original Series sai seuraajakseen Star Trek – The Animated Seriesin, jonka ensi-ilta oli syksyllä 1973. Animoitu Star Trek valloitti niin katsojat kuin kriitikotkin ja sai jopa Emmy-palkinnon.

Paramount oli luonnollisesti erittäin iloinen, kun Star Trek olikin muuttunut pettymyksestä menestykseksi. Paramount ei halunnut enää eroon sarjasta – ei edes Gene Roddenberryn ottaessa yhteyttä ja kertoessa, että hän oli onnistunut kokoamaan yhtiön vaatimat 150 000 dollaria.

Tähtien sodan ja Kolmannen asteen yhteyden huippumenestys elokuvateattereissa vuonna 1977 sai Paramountin kehittelemään elokuvaa tv-sarjan perusasetelman pohjalta. Vuonna 1979 päivänvalon näki koko illan Star Trek -elokuva, jota esitettiin elokuvateattereissa ympäri maailmaa. Elokuvasta tuli välittömästi hitti. Siitä lähtien Star Trek -elokuvat ja -tv-sarja ovat eläneet rinnakkain toisistaan riippumattomina.

Loppu on historiaa!

Mainos