SteelSeriesin Arctis Nova 5 Wireless -pelikuulokkeet kauempaa katsottuna näyttää vakiintuneelta Nova-mallistolta. Uutuutena tässä mallissa on yli sata äänen esivalintaa, jota raati ihmisiä on rukkaillut erilaisia pelejä varten, mutta miksi?
Muistatteko vielä VHS-ajan? Ai ette. Vanhaan hyvään aikaan ihmiset, herra siunatkoon, nousivat kotisohvalta, asettivat mediavälineen mediantoistolaitteseen ja kelasivat sen alkuun nauttimista varten. Sitten mentiin takaisin sohvalle ja painettiin vastaan pistävästä kaukosäätimestä korvia viiltävän kovaa naksahtavaa nappia, jotta elokuva tai itseäänitetty puolikas ALF-jakso lähti pyörimään.
Tähän samaan aikaan nuoret vielä pyöräilivät katsomaan toistensa luo, että oliko joku kotona. Lankapuhelimeen ei uskaltanut soittaa siinä pelossa, että erehtyy luulemaan kaverin isosiskoa vielä äänenmurrosta odottavaksi kaveriksi. Lankapuhelimeen kun vastasi kuka tahansa luurin lähettyvillä, ja sitä pidettiin joko kädellä tai päällä luuriin nojaten. Toista se on nykyaikana kun kännykkää pidetään käsivarren mitan päässä, ja sen sijaan että luuriin vastaisi kuka tahansa, joutuu kuka tahansa ohikulkeva kuulemaan tämän kaiuttimella olevan puheluhirvityksen. Lankapuhelimeen vastaamisen ”En osta Apu-lehteä kiitos” jälkeen palattiin takaisin sohvalle ja painettiin taas VHS-nauhurin kaukosäätimestä luut murtavaa nappia.
Patterit toki olivat kuluneet loppuun tässä välissä ja oli pakko nousta sohvalta painamaan VHS-nauhurista löytyvää PLAY-nappia, jotta voisi VHS-nauhan tuhriintumisen johdosta katsella värjöivää Lo-Fi-elokuvaa tai McGyverin lopputekstejä, jotka yllättäen leikkaantuvat isoveljen nauhoittamaan saksalaiseen jynkkyyn.
Miten tämä kaikki liittyy SteelSeriesin Arctis Nova 5 Wireless -kuulokkeisiin?, kysyy isosetä ulkohuusista rypistyneen ja toisiinsa tarttuneen Jallun-keskiaukeaman takaa.
SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless -pelikuulokkeiden myyntivaltti, ässä tummanpuhuvan bleiserin hihassa, on yli 100 valmista presettiä, jotka kasvottomat e-urheilijat ja äänialan ammattilaiset ovat pelaajaa varten eli peleihin väsänneet. Tämä tunne siitä, kun alat pelaamaan, ja selaat 100 presetin, eli esiasetuksen listaa, joko löytääksesi tai pettyäksesi, muistutti osallistavammasta ajasta. Ei enää hiiren klikkaus ja peli alkaa, vaan avaa katalogi, etsi esiasetus, lataa peli, lataa esiasetus ja…
Ilmeisesti hyväksi havaittu malli
Arctis Nova 5 Wireless on aika pitkälti ulkoisesti samanlainen kuin Nova 7.
Kuulokkeet ovat mustat ja sileää sulavalinjaista muovia. Kuulokeosissa on kangaspeitteiset tyynyt, jotka ovat pehmeämpää sorttia. Ääntä ne eivät juurikaan eristä. Luurien ulkoreunassa on irottettavat laatat kustomointia varten.
Nova 5:ssa on bluetooth napin tilalla 2.4 Ghz/Bluetooth-nappi, jolla vaihdellaan näiden kahden välillä.
Nova 7:ssa molemmat toimii yhtä aikaa ja balanssia voi säädellä. Tässäkin tapauksessa siis Nova 5 vie enemmän vanhaan osallistavampaan aikaan. Mitäpä sitä ihminen moderneilla automatiikalla tekisi, laiskistuu vain mokoma!
Tässäkin mallissa on ulosvedettä letkumikki, joka jättää pelaajan arvailemaan oikeasta asemoinnista.
Miellyttävä alapää, mutta liian terävä yläpää
Pakasta vedettynä Nova 5 istuu kivasti muhean bassonsa kanssa musan kuunteluun. Peliäänissä yläkerta tuntuu metallisen terävältä, mikä ärsyttää allekirjoittanutta. Näissä asioissa toki on paljon makueroja ja toimituksemme Juha-Matti Lepänhaara ei ainakaan vielä ole valittanut kuulokkeiden äänestä vaan totesi ”Hyvin skulaa, thanks!” sekä esiasetuksista ”Phasmoon (Phasmophobia) on oma asetus 😄 Hyissss”, tarkoittaen, että esiasetus tiivisti jännäkakkaa jo entisestään Phasmophobian äärellä.
Esiasetusten avulla äänet vaikuttavat kyllä paljon muikeammilta (lähes tuetussa) pelissä kuin (tuetussa) pelissä.
Esipaistettua ääntä
SteelSeriesin Arctis Nova 5 Wirelessit taipuvat moneen ja niissä on varsin kiitettävä USB-C-kaapelilla ladattava, 60 tuntia kestävä akku.
Nova 7:n tapaan samankaltaisella leveällä donglella kuulokeet voi liittää moneen eri laitteeseen. Dongle on vain järin helppo hukata laitteiden vaihdon välillä, eivätkä ne USB-C-portitkaan loputtomia vaihteluja kestä.
Perushyvät luurit, joita voi viritellä omilla tai yli 100:lla valmiilla esiasetuksella. Hirveän vaivalloista on etsiä se esiasetus aina kun haluaa pelata striimipalveluiden turruttamilla sormilla. Toisia ei esiasetusten etsiminen häiritse, mutta sen verran moderni pekonirasvattu hylje olen, että haluan paistella monitorin tai telkkarin valossa, enkä etsiä mitään esiasetuksia halutessani nauttia pelistä. Jos kuulokkeiden ääni ei pakasta vetämällä, tai Flat-EQ:lla (kaikki taajuuskorjaukset nollissa) kuulosta timanttiselta, eivät ne kuulokkeet ole minua varten.
Nova 5 Wireless ei vakuuta minua, mutta uskon että monta muuta on varsin tyytyväinen tähän keskihintaluokan keskiketterään – lähes jo klassisen ulkomuodon omaavaan luurikkeeseen.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.