Mainos
Kaiken maailman Razerien, Leettien ja muiden nahkaa jäljittelevien pelituolien kiusaksi löytyypi sinikeltaisen marketin itsepalveluhyllyltä Styrspel-pelituoli. Ikea on lähtenyt rohkeasti tuomaan omia pelikalusteitaan, joten luonnollisesti haluamme testata, onko niistä oman elämänsä aidon pleijerin peliluolan valtaistuinsaliin.

Ikean Styrspel-pelituolia saapi Suomen maalta kahdessa eri värissä: Purppura/Mustana sekä Harmaa/Punaisena. Harmaan ja punaisen sävyissä oli jotain hyvin vanhan Nintendon värimaailmaa yhdistettynä joulun runsauteen. Purppuran ja mustan sävyissä oleva tuoli olisi istunut enemmän omaan silmämunaani paremmin, mutta ei tämä punaharmaakaan mikään turhake ole.

Styrspel kääntyy sujuvasti Google translatoria käyttäen ”ohjaa peli”:ksi. Tuolilla ei tosin voi ohjata pelejä, eikä kyseessä ole peliohjain vaan tuoli. Styrspel silti kutsuu pelaamaan paljon paremmin, kuin yksikään hirvittävä nahkajäljitelmätuoli. Mutta onko tässä Ikean pelituolissa tarpeeksi istuvuutta perseen kannattimeksi pitkiin pelisessioihin, vai hiipiikö takataskuun asti peräänantamaton pehi?

Mainos

Toimitetaan osissa

Pelituolit yleensä toimitetaan osissa, joten olihan se testattava kauanko Styrspelin kokoamiseen menee. Alla olevasta videosta voi katsoa kuinka Ikea-huonekalujen oman elämänsä ”amatimieheltä” sujuu tuolin kasaus.

Tuolin kasaamiseen meni Ikean ilmoittamia arvioita kauemmin, sillä sattumalta toimitukselle oli saapunut epäonnisesti tuoli, jossa yhden merkittävän osan kiinnittämiseen tarvittiin voimatyökaluja. Tuolin valmistuttua sillä kelpaa kuitenkin istua hyvillä mielin.

Ikean hintaluokassa Styrspel sijoittuu keskiluokkaan 279 eurookkelin hinnallaan. Mistään halvimmasta jakkarasta ei ole kyse, mutta on hyvä muistaa, että halvalla harvoin saa hyvää.

Ei tekonahan tekonahkaa

Styrspelin selkänoja ja istuinosa on hyvin hengittävää ja joustavaa verkkokangasta ja pehiä, eli pershikeä ei pääse syntymään. Jos asustelee kovin kylmässä ja vetoisassa asunnossa, voi verkkokankaan läpi tuntea tunteita viilentävää viimaa.

Oletusarvoinen korkeussäätö löytyy sekä itse tuolista, että käsinojista. Käsinojista löytyy korkeussäädön lisäksi sivusuunnassa kääntömahdollisuus, joka jeesaa esimerkiksi kirjoittamisen ja pelaamisen välillä siirtymisessä.

Selkänojan kallistuksen voi lukita eri asentoihin, ja vapaalla se myötäilee selän liikkeitä, mikä toimii hyvin tälläiselle levottomalle istujalle.

Istuinosaa voi säätää syvyyssuunnassa, joka mahdollistaa oikein messevän röhnötyksen. Alaselän tuki on mallia paikoilleen naksuva, ja ajaa asiansa vaikka muovilärpykältä tuntuukin. Niskatuki liikkuu valitettavasti vain korkeussuunnassa, ja jos allekirjoittanut yrittää iskeä päänsä siihen ryhdikkäässä asennossa on niskakivut varmat.

Taaksepäin tuolia kallistaessa tämäkin ruho asettuu jotenkin mukavammin ja niskatuki tuntuu mieluisalta. Tässä tuolissa voisi ottaa helposti pienet neuvoa antavat torkut. Käsinojat ovat selkänojan kanssa yhtä runkoa, joten käsinojat kallistuvat kun selkänoja kallistuu. Tämä saattaa vetää joidenkin suun mutruun.

Jalkaosasta löytyy tähdenmuotoinen tukiranka, joka tuntuu jämäkältä ja siihen on mukava asettaa jalkansa etunojassa istuessa.

Pyörät ovat mallia ”minähän en liiku mihenkään, ellei perseesi oo penkissä”, joka ainakin meikäläistä sapettaa aivan huolella. Onneksi renkaiden materiaali on suhteellisen lattiaystävällistä kamaa.

Aikuisempaankin makuun

Styrspel-pelituoli yllätti positiivisesti, ja selkäkivut alaselässä ovat vähentyneet. Pelituolit ovat hyvin yksilöllinen juttu, joten kaikille ei sovi kaikki tuolit.

Nahkajäljitelmärallituolit on niin nähty ja lisäksi markkinoilta löytyy niitä noin kuusi miljoonaa erilaista. Styrspel erottuu edukseen niin väreissä kuin muotoilussakin, ja sopii paremmin työhuoneeseen vähän aikuisemmallekin pelaajalle.

Käsinojien liikkuminen selkänojan kanssa, niskatuen syvyyssuuntasäädön uupuminen ja sit-and-move-renkaat rokottavat hieman pisteitä. Toistaiseksi kuitenkin tämä pelituoli on kaikista kokeilemistani minulle sopivin, eli go go Ikea! Kannattaa siis lähteä puolison mukaan, kun hän halajaa verho- ja koristetyynykaupoille.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Styrspel-pelituoli
Edellinen artikkeliUusin Super Mario Bros. Movie -mainos esittelee Seth Roganin Donkey Kongin
Seuraava artikkeliUbisoft paljastamassa The Crew 3 -pelin tänään tiistaina
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
styrspel-pelituolin-arvostelu-vaihtoehto-nahkaa-jaljitteleville-pelituoleilleEi pehiä, selkä kiittää ja mukava myös pikku nokosille. Ikeann Styrspel-pelituoli on yllättävän hyvä.