Mainos
Jokainen läppäriä käyttävä tietää, että kone kuumenee pohjasta ja ajan myötä hidastuu. Voiko hidastumista ehkäistä viilentämällä laitetta alhaaltakäsin? Arviossa nyt Targus Chill Mat, joka lupaa pitää läppärin tehot yllä.

Targusin chillailumatto on muovinen tuulettimilla varustettu läppärialusta. Alustan ideana on puhaltaa viileää ilmaa sylimikron pohjaan ja poistaa kuumaa ilmaa, jolloin läptoppi pysyy viileämpänä ja suorituskykyisempänä.

Mainos

Pyöristettyä muovia

Muotoilultaan Targus Chill Mat on kaarevan suorakaiteinen. Se on kooltaan yllättävän suuri, mutta tämä takaa sen, että isompikin peliläppäri mahtuu kokonaan chillailumatolle jäähtymään.

Itse läppärin alusosa on kovaa muovia, jossa on neljä kumipäällysteistä tassua läppärin paikallaan pysymisen takaamiseksi. Muut osat Chill Matista ovat teksturoitu mustalla ohuella kangaspäällysteellä.

Laite kallistaa läppäriä hieman eteenpäin, sillä muuten syli-atk:n käyttö olisi hankalaa korkeutta lisää tuovan apuvälineen vuoksi.

Helppo, mutta äänekäs

Laite kytketään käyttöön yksinkertaisesti USB-kaapelilla. Kaapeli tulee laitteen välistä ja se tungetaan jäähdytettävän tietojenkäsittelykoneen USB-aukkoon. That’s it! Sen jälkeen alkaa viilennys.

Laite humisee kohtalaisen vaisusti, mutta pitemmän päälle ääni alkaa kyllä rassaamaan. Ei välttämättä tietokoneen käyttäjää, mutta kanssaihmisiä. Vaikka ääni on kohtalaisen hiljainen, ei sitä voi olla huomaamatta. Ääni on samaa tasoa kuin läppärissä, jonka prosessori käy kuumana ja tuulettimet huutavat täysillä. Ja tätähän sitten kuunnellaan tasan niin kauan kuin USB-johto on kiinni läppärissä.

Onko se tehokas?

Targus Chill Mat on yllättävän kätevä. Sen teho on kuitenkin ainakin testivaiheessa osoittautunut aika vaisuksi. Testasin alustaa kuormittamalla kannettavan tietokoneen prosessoria ja näytönohjainta raskaasti käyttämien pelien avulla. Testivaiheessa vertailtiin läppärin lämöjä sekä ilman alustaa että alustan kanssa. Keskimäärin alustan tuottama viilennys oli noin viitisen celsiusastetta.

Pitkillä pelisessioilla lämpötilaerot kasvavat suuremmiksi, sillä alusta jäähyttää läppäriä koko ajan.

Testiläppärin lämpötiloja ilman alustaa:

Yhtenä testipelinä käytettiin prosessoria maksimaalisesti kuormittavaa BeamNG.drive-kolarisimulaattoria.

Testiläppärin lämpötiloja alustan kanssa:

Kannattaako ostaa?

Targus Chill Mat on ihan oivallinen partneri etenkin peliläppäreille. Word- ja Excell-käyttöön tätä ei kannata harkita, sillä hyöty tulee vasta kun kannettava tietokone on kovalla prosessori- ja näytönohjainkulutuksella. Joissain tapauksissa myös nettiselaaminen raskailla sivustoilla voi kuumentaa konetta, mutta tämä on otettu yleensä huomioon jo läppäreitä tekevien yhtiöiden toimesta.

Chillailumatto saattaa pidentää läppäreiden elinikää, mutta tämä testi on suoritettu vain kuukauden mittaisella ajalla. Todellisen hyödyn huomaisi vasta kahden identtisen läppärin kanssa, 10 vuoden mittaisella testijaksolla.

ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Targus Chill Mat
Edellinen artikkeliBlack and Blue -arvostelu (Blu-ray) – Myös mustan poliisin elämällä on väliä
Seuraava artikkeliNäin snaippaat Call of Duty:ssa peliohjaimella kuin Chris Kyle
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.