Mainos
Tehokkaat PC-näytönohjaimet tuntuvat jälleen olevan loppu kaikkialta. Syynä näyttispulaan ovat kryptovaluuttaa louhivat nyrkkipajat, jotka haalivat näytönohjaimet kaupoista louhiakseen mahdollisimman tehokkaasti virtuaalista rahaa kuten Ethereumia.

Näytönohjainten avulla tuotettavien kryptovaluuttojen nousukausi on ollut nopea ja myrskyinen. Digitaalihippien ja piilaakson visionäärien fiilistelemä uusi, keskittämätön valuutta kiehtoo ja ihmetyttää ympäri maailman.

Näytönohjainten valmistajille tilanne on ollut suotuisa, mutta ei täysin ongelmaton. Nvidian ja AMD:n tuotteet lentävät kauppojen hyllyiltä jäätävään vauhtiin mutta varsinainen kohderyhmä, pelaajat, ovat jääneet jo usean kuukauden ajan nuolemaan näppejään.

Nvidian pääjehu Jensen Huang on ilmaissut yrityksensä pyrkivän saamaan lisää rautaa kauppoihin, mutta tästä ei tietenkään ole takuuta.

Mainos

Uutta näyttistä haikailevan vaihtoehtoina on käytännössä ollut joko maksaa miltei kaksinkertainen hinta trokaajalle tai sitten olla ilman. Jopa edellisen sukupolven käytettyjä malleja on näkynyt myynnissä selvään ylihintaan sekä Amazoniin on ilmestynyt myyjiä, jotka kaupittelevat kuuden näytönohjaimen komboja.

Hintojen paisumisen takia tällä hetkellä on melkein fiksumpaa ostaa valmiiksi kasattu kone itse valittujen komponenttien sijasta – joka on täysin normaalia päinvastainen tilanne.

Eräät kauppaketjut ovat yrittäneet suitsia louhijoiden ostovimmaa myymällä näytönohjaimia ainoastaan pakettiratkaisuna emolevyn ja prossun kera – mutta usein nämä ekstrat päätyvät myyntiin ja näyttis joutuu silti työhevoseksi kryptofarmille.

Kryptovaluuttamarkkinoiden arkaluontoisuuden takia sekä Nvidia että AMD ovat haluttomia lisäämään tuotantoa, joten parannusta saatavuuteen ei ole odotettavissa lähiaikoina. Tuotannon lisääminen mahdollisesti väliaikaisen buumin takia ei ole millään tasolla järkevä veto, joten tästä päätöksestä on valmistajia turha syyllistää. Jos Nvidia/AMD lisäisivät nyt tuotantokapasiteettia ja hetken päästä kryptovaluuttojen arvo syystä tai toisesta romahtaisi, jäisi molemmille lafkoille käsiin valtava kasa myymättömiä kortteja. Buumin lässähtämisen myötä käytettyjen markkinat haukkaisivat suuren osan iskemättömien korttien myynneistä.

Kun tulevaisuudessa kaksi isoa näytönohjainten valmistajaa puskee markkinoille uudet mallinsa, markkinoilla tullaan varmasti näkemään käytettyjä, paljon louhimiskäytössä olleita kortteja. Nämä saattavat kuulostaa houkuttelevalta diililtä, mutta itse en välttämättä ottaisi miltei 100% kuorman alla 24/7 huhkinutta näyttistä – vaikka teoriassa se olisikin ihan kunnossa. Virransyöttö varsinkin on kovilla tuollaisessa käytössä.

Suomalaisista kaupoista näytönohjaimia hakevat erityisesti venäläiset ja virolaiset ostajat, mutta joukossa on myös kantasuomalaisia hamstraajia.

Bonuksena vielä louhintaan käytettävät rigit ovat miltei laittoman näköisiä varsinkin pelaajan silmin katsottuna. Voit vilkaista tästä, minkälaisissa helvetinluolissa näytönohjaimia hyödynnetään.

Mainos
Edellinen artikkeliGTA Online täyttyy ystävänpäivähumusta – tyrkyllä myös uusi auto, Vapid Hustler
Seuraava artikkeliMonster Energy Supercross – The Official Videogame -arvostelu – Peli lataa, odota…
Tuomo on pitkän linjan pelaaja, joka sukeltelee videopelitiedon syvissä valtamerissa.