The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom -pelissä Hyrulen kohtalo on vaakalaudalla, ja Link katsoo kalsareissaan formulaa. Zeldan on tartuttava sauvaan. The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom kääntää perinteet päälaelleen, jättäen Linkin taka-alalle ja asettaen itse prinsessa Zeldan päärooliin. Mutta onko tämä uusi lähestymistapa rohkea harppaus eteenpäin vai vain turvallinen kokeilu vanhan kaavan sisällä?
Edessä on kuilu joka on liian korkea hypättäväksi. Taustalta lähestyvät pari vihollista ja yläilmoissa lentää nälkäinen hirviölintu. Ainoa sillä hetkellä mieleen tuleva ratkaisu on tietty taikoa paikalle poukkoileva tornado, kasata sänkyjä sillaksi ja napata hirviölintu osaksi kutsuloitsukokoelmaa, totta kai. Näin toimii The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom.
Echoes of Wisdom ei ole perinteinen Zelda-seikkailu – tässä ei heilutella Master Swordia tai kanneta sankarin viittaa, vaan edetään nokkeluuden ja strategisen ajattelun kautta. Kuinka hyvin Zelda-pelien maailma kääntyy viisaan Zeldan seikkailuksi?
Haloo, onks kaikuu?
Hyrule on jälleen kerran katastrofin partaalle, kun mystinen voima alkaa niellä ihmisiä ja maisemia pimeyteen. Link katoaa, ja kuningaskunnan toivo lepää Zeldan varassa, jonka on palautettava Hyrule entiselleen. Zelda tosin ei tartu miekkaan vaan ”kopiokoneeseen”.
Äly voittaa voiman
Echoes of Wisdom rikkoo perinteisen Zelda-kaavan. Pulmat eivät enää perustu vain avaimiin ja vipuihin, vaan pelaajan täytyy luovasti hyödyntää esineitä, kuten laatikoita, kiviä ja jopa vihollisia, edetäkseen.
Alun maininta sänkyjen kasaamisesta on suoraan pelistä. Melkein minkä tahansa asian pelistä voi kopioida mukaansa. Sitten niitä voi kutsua sen verran kuin taikapisteet antavat periksi. Pistemäärää voi kasvattaa pelin edetessä ja jokaisella kutsuloitsun esineellä ja vihollisella on oma vaadittava pistemääränsä kutsua varten.
Zelda: Link’s Awakening -peliä visuaalisesti muistuttava Echoes of Wisdom liikkuu samankaltaisella vapauden ja luovuuden alueella kuin Zelda-seikkailu Tears of the Kingdom. Luovuus ja vapaus pelissä kutittelee pulmanratkontanystyröitä mukavasti.
Vaikka taistelumekaniikat ovat kevyempiä, strategia ja resurssien hallinta nousevat keskiöön. Zelda ei itsessään taistele, vaan pistää kaiut, eli hirviökopiot taistelemaan puolestaan. Näitä kutsuttuja vihollisia voi heittää tai luontivaiheessa suunnata tiettyä vihollista kohti.
On mukana Linkin miekkahyökkäykset, mutta sekin toimii kaiun ja oman mittarinsa kanssa, joten miekalla ei pääse kuin hyvin lyhyen aikaa taistelemaan. Tämä tapa pelata Zelda-seikkailua tuntuu yllättävän tuoreelta.
Tuttu edellisestä
Graafisesti Echoes of Wisdom jatkaa Link’s Awakening -remaken tyyliä. Hahmomallit ovat figuurimaisen pelkistettyjä, mutta maailma on täynnä yksityiskohtia ja tunnelmallista valaistusta. Hyrule tuntuu elävältä, ja sen eri alueet reagoivat pelaajan toimintaan dynaamisemmin kuin aiemmissa 2D-Zelda-peleissä.
Musiikit ja äänimaisema ovat Zelda-pelien ylempää keskiluokkaa, eli useisiin muihin peleihin verrattuna huippulaatua. Tuttua Nintendo-laatua siis odotettavissa tälläkin pienemmän mittakaavan seikkailulla.
Kannattaako ostaa?
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom on rohkea uudistus, joka tuo prinsessa Zeldan vihdoin eturiviin. Perinteiset miekka ja kilpi loistavat poissaolollaan, mutta niiden tilalla on pulmien ratkaisemiseen keskittyvä, kekseliäs pelimekaniikka.
Käyttöliittymä olisi kaivannut hieman pidempää pohdiskelua, sillä myöhemmässä vaiheessa peliä kaikuja on aivan tuhoton määrä ja oikean selailuun menee pelin imuisuutta haittaavan ajan verran.
Jos rakastat perinteistä Zelda-kaavaa, pelin erilainen lähestymistapa voi jakaa mielipiteitä. Mutta jos olet valmis kokemaan Hyrulen uudesta näkökulmasta ja arvostat puzzle-pohjaista etenemistä, tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen seikkailu joka osoittaa, että mekko voi olla miekkaa mahtavampi.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.