Mainos
Alkuperäinen vuonna 1987 valmistunut Predator – saalistaja on kulttileffa, jossa Arnold Schwarzenegger ja Carl Weathers kohtaavat viidakko-operaatiossa vaarallisen saalistajan, joka on peräisin jostain muualta kuin maapallolta.

Arnold Schwarzenegger, Shane Black, Jesse Ventura, Carl Weathers, Bill Duke, Richard Chaves ja Sonny Landham elokuvassa Predator – saalistaja (1987).

Predator sai useita jatko-osia, joista viimeisin on heittämällä sarjan parhaimpiin kuuluva Prey. Prey sai ensi-iltansa pari viikkoa siitten vain amerikkalaisessa Hulu-palvelussa ja täällä Suomessa Disney+:ssa.

Mutta tiedätkö, miltä Predator-hahmoja näytelleet herrat näyttävät maskinsa takaa?

Mainos

Ensimmäisessä ja toisessa leffassa Predatorin roolissa hikoili Kevin Peter Hall. Vuonna 1991 kuolleen pittsburghilaisen näyttelijän edesottamuksia kuuman kumiasun alla voi tarkastella alla olevasta, kiinnostavasta retropätkästä. Kyseinen kooste löytyy alkuperäisen Predatorin DVD-julkaisulta.

Koripallomitalistista hirviöksi

Tuoreimmassa, Prey-elokuvassa uuden Feral-saalistajarodun maskin alla nähdään puolestaan entinen koripalloilija, nykyinen näyttelijä Dane DiLiegro.

DiLiegrolla on ollut melkoinen matka matkallaan Hollywoodiin. Hän syntyi Massachusettsissa ja pelasi neljä vuotta NCAA:n I divisioonan New Hampshiren yliopiston Wildcats-koripallojoukkueessa. UNH:ssa opiskellessaan Dane voitti kultamitalin kesän 2009 Maccabiah-kisoissa Israelissa.

Puolestaan Italiassa asuessaan, DiLiegro asui viiden vuoden ajan maailmankuulun toscanalaisen lihakauppias Dario Cecchinin kanssa ja toimi tämän oppipoikana. Hän on edelleen vahvasti mukana ruokakulttuurissa ja ylläpitää YouTube-kanavaa ruoan ja matkailun ympärillä.

Kesällä 2019 Dane lopetti ammattilaiskoripallon ja siirtyi näyttelemään. Kahden viikon sisällä hän sai ensimmäisen näyttelijänroolinsa Muscle Monsterina Netflixin Sweet Home -sarjassa. Hän esiintyi myös elokuvissa The Walking Dead ja Side Hustle.

Vuonna 2021 Dane esitti nimihenkilö Ba’alia American Horror Storiesin viidennessä jaksossa Billie Lourden vastanäyttelijänä.

DiLiegro esiintyy Tom Delongen tulevassa elokuvassa Monsters of California ja Disney+:n tulevassa reboot-fantasiasarjassa The Quest. Lisäksi Dane näytteli Doja Catin musiikkivideossa Get Into It (Yuh).

Alla olevalla videolla Preyn erikoistehosteryhmä kertoo, kuinka uusi ja täysin erirotuinen Predator syntyi 1700-luvun aikakauteen.

Entä ne muut?

Jos Alien vs. Predator -elokuvia ei lasketa itsenäisiksi Predator-leffoiksi, elokuvasarjaan kuuluvat Predator – saalistaja (1987), Predator 2 – Saalistaja (1990), Predators (2010), The Predator (2018) ja Prey (2022).

Predators-elokuvan saalistajana debytoi Derek Mears, joka tähditti myös DC:n Swamp Thingiä ja Jason Voorheesia vuoden 2009 Firday the 13th -elokuvassa.

Toisiksi uusimmassa The Predator -elokuvassa hirviön asuun sonnustautui puolestaan Black Panther (2018) ja Captain America: Civil War (2016) -elokuvissakin näytellyt Brian A. Prince.

Mainos