Mainos
On sanomattakin selvää, että Top Gun: Maverickia ei olisi voitu kuvata ilman oikeita ja asianmukaisia lentokoneita. Jatko-osan tekeminen vaati pääsyn oikeiden hävittäjien mm. F/A-18 Super Hornetin ja F-35:n puikkoihin – mutta millä hinnalla?

No, Maverickin tuotanto vuokrasi erikoisluvalla nuo hävittäjät, mutta leffan toteuttaminen maksoi silti melkoisen pennin.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että Tom Cruise ja hänen toverinsa, jotka näyttelivät lentäjiä Top Gun: Maverickissa, lensivät hävittäjiä oikeastikin elokuvaa varten.

Mainos

F/A-18 Super Hornetin ja F-35:n vuokraaminen Yhdysvaltain laivastolta ei maksanut vain 11 374 dollaria tunnissa, vaan myös Tom Cruise ja muu tuotanto köyhdytti kassaa joka tunti. Kaiken lisäksi Cruise ja kumppanit eivät saaneet koskea hävittäjien ohjaimiin Pentagonin määräysten vuoksi, jotka estivät siviilejä hallitsemasta puolustusministeriön muuta omaisuutta kuin pienaseita koulutusskenaarioissa.

Jotta tähdet voitiin päästää koneiden sauvoihin, heidän piti käydä Huet-meripelastuskoulutus – jonka käyvät myös kaikki Suomen ilmassa toimivat viranomaiset ja HEMS-toimijat – sekä tietenkin yleinen koulutus häjittäjien ohjaamista varten.

Massiiviset kulut toi mukanaan suurimman voiton

Yli 10 000 dollarin tuntikulutus pelkästään hävittäjäkoneeseen pääsyyn ei todellakaan ole sellaista, mitä voitaisiin tehdä ilman suuren studion rahoitusta, mutta onneksi Paramount Pictures on suuri Hollywood-pelaaja.

170 miljoonan dollarin budjetin ansiosta suihkukoneiden vuokraaminen hävitti todennäköisesti kunnollisen osan myönnetyistä rahoista.

Bloombergin jutussa kuitenkin mainittiin myös, että elokuvantekijöiden ei tarvitse maksaa Pentagonille korvausta lentokoneesta, jos niitä ”käytetään jo aiemmin suunnitellussa harjoituksessa tai lento voidaan laskea lentäjän vaadittuun aikaan.”

Joka tapauksessa tämä oli hyvin käytettyä rahaa Top Gun: Maverickin kokoamiseen.

Joseph Kosinskin ohjaama ja Ehren Krugerin, Eric Warren Singerin ja Christopher McQuarrien kirjoittama jatko-osa avautui vihdoin laajalle yleisölle 27. toukokuuta, lähes kolme täyttä vuotta sen jälkeen, kun sen oli tarkoitus päästä teattereihin.

Tapasimme leffassa uudelleen Tom Cruisen Pete ”Maverick” Mitchellin kanssa, kun hänelle annettiin tehtäväksi kouluttaa valittu ryhmä TOPGUN-tutkinnon suorittaneita vaarallista tehtävää varten. Cruisen kanssanäyttelijöihin kuuluivat Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Ed Harris, Glen Powell, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Charles Parnell, Jay Ellis ja Danny Ramirez.

Sen lisäksi, että jatko-osa on saanut kiitikoilta ylistystä, Top Gun: Maverick on yksi vuoden 2022 suurimmista kaupallisista menestyksistä. Se ei ole vain vuoden tuottoisin elokuva maailmanlaajuisesti, se on myös ensimmäinen, joka ylittää miljardin dollarin rajapyykin.

Top Gun: Maverickia esitetään edelleen teattereissa, mutta se tulee Paramount+:n tilaajien suoratoistoon joskus myöhemmin tänä vuonna.

Mainos