Mainos
Total Trails on maastopyöräpeli, jossa pelaaja tehtävänä on selviytyä hengissä metsäpoluilla ja suorittaa ripeät ajat tauluun. Kyseessä on simulaattori, mutta onko se hyvä simulaattori?

Voit myös kuunnella arvostelun audioversiona tästä:

Aurinko paistaa, metsä kuulostaa seesteiseltä ja alla on alumiinirunkoinen YT-klooni. Kun reisi polkaisee pedalin liikkeelle, kanto yllättää ja kaveri on turvallaan. Ihan kivaa ja simulaatiomaista, mutta ei lainkaan nautinnollista.

Mainos

Fillarisimulaattori arcadefysiikoilla

Unity-pelimoottorilla tehty mtb-simulaattori kuulostaa paperilla kiinnostavalta. Etenkin kun lajin suosio kasvaa vuosi vuodelta ja fillarit itsessään paranevat samaan tahtiin. Hyvin tehdyllä mtb-simulaattorilla voisi olla myös hyvin kysyntää, mutta valitettavasti Total Trails ei ole sellainen.

Total Trailsissa ajetaan amerikkalaisessa havumetsässä leveillä hiekkateillä, viidakossa ja hangilla. Maisemat ovat kyllä ihan jees, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan mtb on laji, jossa ei ajella leveillä teillä vaan poluilla, pelloilla, off-camber-juurakoilla ja ties millä kivikoilla.

Leveät tiet ovat kuitenkin pakollisia Total Trails -pelissä, sillä ajotuntuma on aivan hirveä. Ohjattavuus on niin epäintuitiivinen, että pienet virheet ja täten helpot ulosajot ovat väistämättömiä – jatkuvasti.

Pelitiloja on vain kolme; uratila, jossa avataan pyörät ja radat, aika-ajo, jossa ajetaan avattuja ratoja ja vapaa-ajo, jossa voi ajella avoimissa kartoissa miten haluaa.

Vaikka pelitilat ovat teoriassa ihan kelvollisia, niin käytännössä homma sakkaa. Uratila on rakennettu todella suoraviivaisesti ja tylsästi. Vaihtelua tulee joka kymmenennen kisan jälkeen radan vaihtumisen muodossa. Jos kentältä löytää hopeisia tai kultaisia takarattaita, saa vaihtelua sen muodossa, että uusi pyörä saattaa avautua valiikkoon. Siinä pelin kaikki muutokset.

Latausajat ovat kuitenkin pelin suurin moodkiller. Jos pelaaja onnistuu jollain ilveellä pääsemään fillaroinnissa flow-tilaan ja ajamisen makuun, tapetaan se helvetin pitkillä latausajoilla. Kisasta valikkoihin mennään vielä siedettävässä ajassa, mutta valikosta peliin kestää ja kestää.

Graafisesti kalpea?

Vaikka peli on indietapaus, on se silti melko ruma. Unity-pelimoottorilla pystytään kyllä kivoihin asioihin ja yksityiskohtia on pyritty Total Trailsiinkin tekemään reilusti. Unreal 4 ja 5 ovat vieneet grafiikkaa kuitenkin niin roimasti eteenpäin tämän sukupolven aikana, ettei Unitylla loihditut maisemat kovin enää säväytä, etenkin kun paremman näköisiä indie-pelejä tehtiin jo 10 vuotta sitten.

Äänistäkin on pakko urputtaa. Vaikka luonto ja fillari kuulostavat hyviltä, on peliin ollut jostain syystä pakko ympätä kilseviä ja kolisevia äänitehosteita. Lisäksi nämä äänet ovat 400 % liian kovalla muihin ääniin suhteutettuna eikä niitä saa edes manuaalisesti erikseen säätää.

Kannattaako ostaa?

Total Trails olisi voinut olla huikea maastopyöräsimulaattori, joka on sössitty huonolla pelattavuudella, kömpelöillä animaatioilla, rasittavilla äänillä ja järjettömän pitkillä latausajoilla. Lisäksi peli on niin mielenkiinnoton, että vartin pelaamisen jälkeen on jo aivan valmis uninstalloimaan koko tapauksen. Suosittelen ostamaan oikean maastopyörän ja suuntaamaan luontoon. Laji on mahtava ympäri vuoden.

Mainos