Kuva: Jon Grönvall
Mainos
Ilja Rautsin ohjaama ja Anna Paavilaisen sekä Vesa-Matti Loirin tähdittämä Helsinki Mansplaining Massacre nähdään arvostetun Bucheon International Fantastic Film Festivalin lyhytelokuvien kilpasarjassa. Festivaali järjestetään Soulin kupeessa Etelä-Koreassa 12.–22. heinäkuuta.

Ilja Rautsin (s. 1979) ohjaama ja käsikirjoittama Helsinki Mansplaining Massacre on intensiivinen kauhukomedia yhden naisen selviytymistaistelusta piinaavassa miesjoukossa, joka haluaa selittää hänelle kaiken.

Päähenkilö Essiä esittää Anna Paavilainen ja hänen hyväntahtoista puolisoaan Leo Honkonen. Rasittavina miesselittäjinä nähdään muun muassa Vesa-Matti LoiriKari Hietalahti ja Pekka Strang. Kauhua, huumoria ja yhteiskunnallista kannanottoa yhdistävän elokuvan ovat tuottaneet Mark Lwoff ja Misha Jaarituotantoyhtiö Bufosta (mm. Betoniyö 2013 sekä yhteistuotanto Toivon tuolla puolen 2017).

Bucheonin kaupungissa vuodesta 1997 lähtien järjestetty Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) on Aasian suurin ja merkittävin genre-elokuvatapahtuma. Festivaalin tasokkaaseen kansainväliseen kilpasarjaan valitaan elokuvia, jotka osoittavat ”innovatiivista ja kokeilevaa henkeä sekä ainutlaatuista visiota ja tyyliä”. Helsinki Mansplaining Massacre nähdään festivaalin Bucheon Choice: Shorts -kilpasarjassa. Sekä ohjaaja Ilja Rautsi että tuottaja Mark Lwoff osallistuvat tapahtumaan paikan päällä heinäkuussa.

Mainos

Rautsi on viime vuosina toiminut dramaturgina muun muassa Hannaleena Haurun elokuvassa Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2017) sekä Aleksi Salmenperän Jättiläisessä(2016).

– Minusta genre-elokuvia voi ja pitää käyttää yhteiskunnalliseen kannanottoon puhtaan viihdyttävyyden ohella. Sekä kauhu että komedia ovat hyviä keinoja tökkiä tabuja sekä tunnelukkoja isojen metaforien kautta. Elokuvassa miesselitys on demoni, jonka sukupuoliroolit manaavat esiin. Mansplainaamisen ’logiikka’ toimii samalla tavoin kuin kaikki hirviöt kauhuelokuvissa kautta aikojen: mikään ei sitä pysäytä, Rautsi kertoo.

Elokuvan pääsee näkemään Helsingissä Taiteiden yönä torstaina 23.8., kun Suomen elokuvasäätiö esittää uuden suomalaisen lyhytelokuvan parhaimmistoa Kino K-13 -elokuvateattereissa (Kanavakatu 12). Lyhyesti Taiteiden yönä -näytökset 23. elokuuta klo 18 ja 20 (vapaa pääsy, ikäraja 16), uusintanäytös 16. syyskuuta.