Mainos
Microsoft ja Sony aikovat julkaista seuraavan sukupolven konsolit aikaisintaan vuonna 2028, ilmenee äskettäin julkaistuista asiakirjoista.

Molemmat yhtiöt keskustelivat uusien konsolien mahdollisesta julkaisuajankohdasta keskiviikkona julkaistuissa lausunnoissa, jotka ovat osa Yhdistyneen kuningaskunnan kilpailu- ja markkinaviranomaisen (Competition and Markets Authority) meneillään olevaa tutkimusta, joka koskee Microsoftin ehdotettua Activision Blizzardin ostoa.

Kilpailuvirasto on ilmaissut huolensa siitä, miten 68,7 miljardin dollarin suuruinen kauppa voisi vaikuttaa PlayStationin kilpailukykyyn, sillä fuusion myötä Microsoft saisi haltuunsa Call of Duty -sarjan.

Mainos

– Tämä vaikutus tuntuu todennäköisesti erityisesti seuraavan sukupolven konsolien julkaisun yhteydessä, jolloin pelaajat tekevät uusia päätöksiä siitä, minkä konsolin ostavat, sääntelyviranomainen toteaa.

Sony ja Microsoft julkaisivat molemmat nykyisen sukupolven konsolinsa, PS5:n ja Xbox Series X/S:n, marraskuussa 2020.

Vastauksessaan CMA:n huolenaiheisiin Microsoft totesi, että seuraavan sukupolven konsolit ovat vielä vuosien päässä ja väitti, että Activisionin sopimuksen mahdolliset vaikutukset ovat hyvin spekulatiivisia.

”Osapuolet [Microsoft ja Activision] eivät kiistä sitä, että osa pelaajista todennäköisesti arvioi konsoliomistustaan uudelleen uuden sukupolven alkaessa. Ne toteavat kuitenkin myös, että tämä on tapahtuma, joka tapahtuu vain noin joka kahdeksas vuosi. Seuraavan uuden konsolisukupolven ei odoteta ilmestyvän ennen kuin aikaisintaan syksyllä 2028.”

Vääntö menestyspelisarjasta jatkuu

Sony väittää, että on hyvin todellinen uhka, että Microsoft tekee Call of Duty -pelistä Xboxin yksinoikeuden, kun taas kilpailija väittää, ettei sillä ole juurikaan liiketoiminnallisia kannustimia tehdä niin.

Olipa totuus mikä tahansa, Microsoftin lausunto vahvistaa myös, että se on tehnyt Sonylle sopimustarjouksen, joka pitäisi Call of Dutyn PlayStationilla ”vähintään vuoden 2027 loppuun asti” (koska Microsoftin kommentit toimitettiin CMA:lle, yhtiö väittää tehneensä Sonylle 10 vuoden Call of Duty -tarjouksen).

Microsoft väitti, että Sonylla on enemmän kuin riittävästi aikaa mukauttaa kaupallista strategiaansa”, vaikka se aikoisikin poistaa Call of Dutyn PlayStation-alustoilta vuoden 2027 jälkeen.

Osittain muokatussa lausunnossaan Sony viittaa myös Microsoftin tarjoukseen pitää Call of Duty saatavilla PlayStationilla vuoteen 2027 asti ja siihen, miten tämä voisi vaikuttaa sen seuraavan konsolin menestykseen.

”Microsoft on tarjoutunut jatkamaan Activisionin pelien tarjoamista PlayStationille vain vuoteen 2027 asti… Kun SIE lanseeraa seuraavan sukupolven PlayStation-konsolinsa, se menettäisi Call of Duty -pelit ja muut Activisionin pelit, mikä tekisi siitä erittäin haavoittuvaisen kuluttajien vaihtamiselle ja sen kilpailukyvyn heikkenemiselle”, Sony kirjoitti.

”Vaikka oletettaisiinkin, että SIE:llä olisi kyky ja resurssit kehittää Call of Dutyn kaltainen menestyksekäs pelisarja, Call of Dutyn haastajan luominen vaatisi monia, monia vuosia ja miljardeja dollareita – ja EA:n Battlefieldin esimerkki osoittaa, että tällaiset pyrkimykset olisivat enemmän kuin todennäköisesti epäonnistuneet”, Sony summasi.

Mainos