Mainos

Virtuaalitodellisuus saapuu tällä viikolla isolla kädellä pelaajien keskuuteen, kun sopivamman hintainen PSVR rantautuu myös Suomeen.

VR-teknologian suurin haaste on jo vuosien ajan ollut viheliäinen välikorvamme, joka ei suostu siirtämään kroppaamme virtuaalitodellisuuteen helpolla. Elimistömme kun kaipaa fyysistä vastetta kovaan räminään, jota silmämme näkevät. Pahan olon aikaansaanti on VR:ssä helpompaa kuin uskoisikaan.

Sängynpohjalla tai lattialla tuskissaan, naama valkoisena tätä nyt ensiavun toivossa lukevat, miettivät takuulla laitteen ostojärkevyyttä. Hyvänä uutisena kerrottakoon, että kaikkeen tottuu – niin myös virtuaalitodellisuuteen. Aikaa lopulliseen siedättymiseen menee ihmisestä riippuen päiviä tai jopa pari kuukautta, mutta maltti on valttia. Ja ne hetkelliset olot menevät ohi alle tunnissa.

Mainos

Elimistön puolustuskykyä voidaan kuitenkin huijata ja rauhoitella muutamalla vanhan kansan kotikonstilla.

Vältä pään holtitonta kääntelyä.

Pään jatkuva vispaaminen esimerkiksi autopeleissä on paha juttu. Tätä voivat harjoittaa vain karaistuneimmat VR-seilaajat. Pidä siis kuontalosi menosuuntaan ja sulje silmäsi, jos meinaat törmätä pelissä esimerkiksi seinään.

Paha olo tulee ilmassa

Kovimman kolauksen elimistömme kokee lentopeleissä. Kun aluksella kierretään, noustaan ja lasketaan samaan aikaan, alkaa vatsassa vihloa. Kylmä hiki nousee pintaan ja ahdistaa. Lentopeleissä onkin syytä ottaa rauhallisesti ja pelata vain maksimissaan vartti kerrallaan. Lopeta heti kun kylmä hiki hieraisee.

Humalasta hyötyä

Nyt saa kerrankin heittää luvan kanssa humalat. Joillekin nimittäin kunnon känni auttaa siedätyksessä. Takuuta ei anneta, mutta toimituksemme kokemusten perusteella väite ei ole perätön.

Kuuntele elimistöäsi

Virtuaalitodellisuuden aiheuttamaan pahoinvointiin ei ole yksiselitteistä ratkaisua, sillä jokainen meistä on yksilö. Omaa elimistöä kannattaa kuunnella ja edetä sen mukaan. Suosituspeliaika virtuaalitodellisuudessa on 20 minuuttia kerrallaan, eikä suotta. Visiiri kannattaa nostaa silmiltä heti kun kalma alkaa kutittelemaan sisälmyksissä. Pieni tauko tekee terää ja sitten voi taas painaa uuden VR-vartin.

Mainos