Voiko virtuaalitodellisuudessa tapahtuva graffitien maalaaminen olla yhtää aitoa kuin oikea tägäily?

Mainos
Joulkuussa 2016 PC:n VR-visiireille julkaistu Kingspray Graffiti esitteli täydellisen simulaation graffitien tekemisestä virtuaalitodellisuudessa.

Graffiti on julkisen rakennuksen seinään tai muuhun seinään tehty teksti tai kuva. Nykymuodossaan graffiti syntyi 1970-luvun alussa New Yorkissa ja Eurooppaan se levisi 1980-luvulla.

Graffitit tehdään yleensä tussilla tai spraymaalilla. Graffiti voi olla usean neliömetrin kokoinen värikäs maalaus eli ”piissi”, tai mihin tahansa julkiseen pintaan tehty pieni yksivärinen nimikirjoitus, ”tagi”.

Mainos

Usein graffiti tehdään ilman lupaa, mutta joissakin kaupungeissa on myös laillisia graffitin maalauspaikkoja. Asenteet graffiteja kohtaan vaihtelevat: Jotkut kannattavat ankaraa nollatoleranssia, toisten mielestä graffitit ovat osa urbaania kulttuuria.

Niin tai näin, nyt sitä voi harjoittaa VR:ssä ilman pelkoa seuraamuksista ja taide edellä.

Yllä olevalla videolla Respawnin päätoimittaja kokeilee, mitä ruiskuista syntyy. Lopputulos on luonnollisesti kukkahattuja järkyttävä ja takuuvarma sakkojen paikka, mikäli kyseessä olisi oikea graffiti.

BuzzFeed sen sijaan antoi ihan oikealle graffitiartistille simulaattorin kokeiluun.

– Tämähän on ihan naulan kantaan! Tässä pystyy flarettamaankin. Antaisin tälle 10 pistettä kymmenestä, Ivan Preciado hehkuttaa.

Kingspray Graffiti VR -simulaattorin voi hankkia itselleen Steamista tästä. Peliin ei kuitenkaan olla luotu uutta sisältöä viiteen vuoteen, jonka vuoksi sitä kutsutaan ”hylätyksi projektiksi”.

Pelin kehittäjät ovat kuitenkin itse aktiivisia virtuaalitägien kanssa. Heitä ja heidän taideteoksiaan voi seurata mm. Instagramissa.

Mainos