Mainos
Respawn.fi:n päätoimittaja, Kristian Eloluoto käväisi Kaliforniassa kurkkaamassa yhden maailman suurimman elokuvastudion tuotantotiloja Burbankissa. Paikka on ainutlaatuinen mm. siinä suhteessa, että WB omistaa Amerikan suurimman sisästudion ja viidakkolavasteen.
Käynnit Los Angelesissa ovat aina nostalgisia, sillä kaupunki on tuttu niin monesta popkulttuurin sisällöstä. Enkelten kaupungin silhuettia koristavat Bank of American ja FBI:n pilvenpiirtäjät, sekä Hollywood-kukkulat ja ”Baywatch”-rannan laiturihuvipuisto. Kuuluisan Hollywoodin kukkuloiden takana sijaitsee kuitenkin Los Angelesin piirikunnan pikkukaupunki Burbank. Burbankissa sijaitsee sekä Warner Music, että Warner Bros. Pictures ulko- ja sisästudioineen.
Warner Brothersin studioiden porteilla komeilevat vartijat on somistettu LAPD:n näköisiksi, mutta kuparilätkän LAPD-tekstin sijaan miesten rinnuksissa komeilee WBPD. Hauskat herrat päästävät tiimimme hymyillen porteista sisään, josta alkaa perusparkkipaikka. Parkkipaikan takaa avautuu kuitenkin hämmentävä aavekaupunki, joka on ns. lavastekaupunki. Se voidaan tarvittaessa maskeerata miksi kaupungiksi tahansa aina New Yorkista Gotham Cityksi. Lavastekaupungissa on omat kaupunkialueet, yliopistot, pikkukaupungit useine kortteleineen ja lähiöt. Näiden jälkeen alue jatkuu vielä omalla viidakolla ja lukuisilla sisästudioilla.

Oikean kaupungin sisältä löytyy feikkikaupunki

Lavastekaupungissa kuvataan vaativia ulkokohtauksia, jotka oikeasti vaatisivat katujen sulkemisia. Siellä on kuvattu yli sata vuotta eri elokuvia Spider-Manista, Batmaniin, sekä musiikkivideoita ja tv-sarjoja. Kun lavastekaupungissa on kerran vieraillut, voi sen yksityiskohdat bongata sen jälkeen lähes kaikista jenkkileffoista.
Vaikka kyseessä on pääasiassa ulkostudio, joka on kustomoitavissa vain ulkokäyttöön, omaa jotkut rakennukset myös sisätiloja, joita voidaan käyttää esim. ravintoloina. Esim. Frendit-sarjan Central Perk oli yksi näistä.
Ajaessamme golf-autolla suburbsilavasteiden läpi, huvitti meitä nurmikolla lepäilevä lavastaja, joka oli jättänyt fillarinsa ”kadun” varteen ja heittäytynyt puun alle vetelemään nokosia. Työ ei selvästi WB:lla aina ole järjetöntä raatamista.
Jatkoimme matkaa viidakkoon, jonka sisään on askarreltu myös täysverinen laguuni. Tätä tilaa vuokraavat säännöllisesti myös kaikki muut tuotantoyhtiöt, sillä se on ainutlaatuinen. Vieraillessamme viidakossa True Blood -sarjan Merlotte’s ravintola oli juuri purettu ja palautettu alkuperäiskuosiinsa.
Warner Bros. omistaa kymmeniä jättimäisiä halleja, jotka ovat sisästudioita. Yksi niistä on Amerikan suurin ja sen kylkeä somistaa yhtiön tuttu tunnus. Sen sijoitus ja koko on valittu siten, että se näkyy hyvin Universal Studiosin huvipuistoalueelle, kilpailijoiden tonteille.
Yhdessä sisästudiossa voi samanaikaisesti olla monta tv-sarjatuotantoa tai elokuvatuotantoa. Meidät päästettiin katsomaan vain Big Bang Theoryn, ja CSI:n sisälavasteita, jotka oli rakennettu pienintä yksityiskohtaa myöten.
Vain yksi lopetettu tuotanto on saanut jäädä sisästudioon komeilemaan, nimittäin Frendien. Kyseinen tv-sarja oli Warnerin kautta aikain suosituin ja rakastetuin komediasarja, joten Central Perkin sisälavasteet päätettiin jättää museoksi.
Central Perk ei ole ainoa Warnerin museo. Yhtiön tiloista löytyy myös automuseo ja lavastemuseo. Automuse sisältää luonnollisesti kaikki kuuluisat elokuvaajoneuvot Batmobileista Dukes of Hazzardiin, Harry Potteriin ja Matrixiin. Lavastemusossa on puolestaan kausittain esillä eri asusteita. Meidän käyntimme yhteydessä siellä oli esillä The Dark Knight -elokuvien pukuja ja Harry Potterin tavaroita. Allekirjoittanut on kaikesta päätellen Christian Balea hivenen pitempi.
Warner Bros. Pictures ei ole ainoastaan lehdistön, sijoittajien ja elokuvantekijöiden vierailukohde. Siellä voi vierailla kuka tahansa kuluttaja. Matkalla esitellään samat paikat, eikä kiertoajelua ole käsikirjoitettu. Retkellä on arvokas hintansa, josta joutuu pulittamaan yli sata dollaria. Se on kuitenkin elämys, joka taatusti on sen arvoinen. Hyvällä tuurilla kiertoajelulla voi kohdata nimekkäitä Hollywood-tähtiä, jotka ovat töissä tuotannoissaan.
Jos mielii kokea palanen oikeaa elokuvahistoriaa ja popkulttuuria, on vierailu Warner Bros. Picturesilla ehdottomasti suositeltavaa. Liput kiertoajelulle voi ostaa netistä tai marssimalla Warnerin turistishoppiin Burbankissa, studioiden vierellä.
Mainos