Mainos
xtv:n testiin saapui Sound Blasterin yksi uusista lippulaivamalleista Evo Zx, jonka toiminta on suunniteltu pääasiassa varakkaalle hipsterille liikkuvaan käyttöön. Toinen päätarkoitus on next gen konsolit ja PC:n verkkopelikäyttö. Kuulokkeet hyödyntävät moniydinprosessoria, jonka tarkoitus on parantaa äänenlaatua kun katsellaan elokuvia tai pelataan pelejä.
 
Aloitetaan hipsteritoiminnoista, sillä ne laitteessa on suunniteltu toimiviksi ja käyttökelpoisiksi. Luurit on pakkauksensakin mukaan kehitetty pääasiassa iPadin tai iPhonen kaveriksi liikenteeseen. Luurit aktivoidaan aluksi kytkemällä metrin pituinen 3,5 mm plugi kannettavaan laitteeseen ja toinen pää kuulokkeisiin. Tämän jälkeen synkan voi hoitaa myös langattomasti Bluetoothilla, joka toimii hyvinkin näppärästi JOS tajuaa lukea ohjekirjaa ja lataa SB:n oman kuulokesovelluksen. Sillä voi säättää kaikkea oletuspreseteistä, täysin manuaalisiin ekvalisaattorisäätöihin ja playistoihin.
 
Creative Sound Blaster EVO Zx unbox
 
Sitten siihen peli- ja leffakäyttöön…
 
Ajattelin nohevasti testaavani kuulokkeiden ominaisuuksia Hollywood-elokuvilla, joiden ääniraidat antavat haastetta kovemmillekin kaiuttimille. Koska PS4:ssä ei ole vielä BD-kaukosäädintä, päätin kokeilla PS3:lla. Koska viritinvahvistimeni ei omaa Bluetoothia, jouduin käyttämään joko perinteistä  3,5 mm plugia adapterisoituna isompaan plugiin tai langattomuutta BD-toistimen kautta.
 
Evo Zx kytkeytyy kyllä PS3:een alle 30 min räpeltämisen ja asetushelvetin saattelemana, mutta ääntä siitä ei saa kaiuttimiin langattomasti kuin verkkopelien keskusteluissa. Miten raivostuttavaa! En jaksanut murehtia tätä sen enempää, vaan vaihdoin laitetta.
 
PS4:ään Evo Zx kytkeytyi kivuttomammin, ja valikoista pääsee suoraan valitsemaan ”Kaikki äänet kuulokkeissa = Kyllä”. Succes!, #instawin! – vaan ei sittenkään. Bluetooth-yhdistäminen pyytää salasanaa, mutta ei päästä mistään kirjoittamaan sitä. PS3 sentään antoi siihen mahdollisuuden. (Yritin kaksi kertaa ja toisella yrittämällä meni oikein. Oheissa kun ei tätä 1234-yhdistelmää mainittu.)
Lopulta päädyin käyttämään liian lyhyen USB-johdon sijaan kikkaa; ohjain kiinni johdolla PS4:ään (langattomana se sammuisi 5 min kuluttua ja kuulokkeet myös), kuulokkeet 3,5 mm plugilla ohjaimeen. Herranjumala miten vaikeaa! Tämä kuitenkin toimii ja pääsen vihdoin testailemaan ääntä elokuvankatselussa.
 
Viritys
Koska PS4 ei anna mahdollisuutta kirjoittaa Bluetooth-salasanaa, joutuu kuulokkeet kytkemään jatkojohdotuksella, mikäli haluaa katsella ruutua yli 90 cm päästä televisiosta tai valkokankaasta.
 
Äänellisesti Evo Zx on kelvollista. Hieman muovinen soundi tuskin haittaa ensihetkien jälkeen, sillä bassoa löytyy, eikä ääni särje tai rätise kovemmassakaan menossa. Liian pieniltä tuntuvat korvasuojatkin ovat niin pehmeät, etteivät ne haittaakaan yhtään, vaikka koko korvanlehdykkä ei kuppiin uppoakaan.
 
Sound Blaster Evo Zx -kuulokkeet ovat ultimaattisen hyvä vaihtoehto trenditietoiselle hipsterille, joka vaappuu kaupungilla kuulokkeet päässä ja haluaa eristää muun maailman ambienssin äänitteidensä ympäriltä, ja samalla näyttää coolilta siniset ja punaiset ledit korvissaan. 
 
PS4-pelaajalle ne ovat oiva myös vaihtoehto, joskin toimintakyvyn aikaansaamiseksi joutuu uhraamaan tuhottomasti arvonta- ja kokeiluaikaa, sillä käyttöohjeet ovat puutteelliset sekä PS4:ssa, että Zx:ssa. Kun ne sitten lopulta toimivat kuten pitää, toimii kuulokkeiden mikrofonikin yllättävän hyvin.
 
Pelkkään leffan katseluun ko. kuulokkeet eivät käy, sillä niiden ominaisuudet menevät hukkaan, ja niitä ei saa mitenkään järkevästi kytkettyä ilman virityksiä käyttökelpoisiksi. 230 €:n arvoisten kuulokkeiden tulisi ehdottomasti toimia myös normaalien kuulokkeiden tavoin.
 
Tässä vielä lyhyesti plussat ja miinukset:
 
+ Äänenlaatu
+ Muotoilu
+ Piilotettu mikrofoni
 
– Käyttöönotto
– Kuppikoko
– Hento ja muovinen olemus
– Johtojen pituus
– Hinta
 
Teksti ja kuvat: Kristian Eloluoto
Mainos