Mainos
Yakuza-pelisarjan etsivä-spin-off, Judgment jatkaa pääsarjan jalanjäljissä. Hampaita potkitaan ja murhia tutkitaan, mutta riittäkö sivukujan charmi?

Pelihahmo Takayuki Yagami toimii puolustusasiana pienessä firmassa ja onnistuu saamaan päämiehensä vapaaksi. Vapaaksi päästyään mies löydetään palavan asuntonsa luota epäiltynä naisensa murhasta. Yagamin häpeä ajaa miehen pois asianajajahommista, joten hän pyörittää nykypäivänä pientä yksityisetsiväfirmaa. Yakuzan miehiä alkaa löytyä silmät päästä kaivettuina sivukujilta, jonka vuoksi Yagami vedetään mukaan juttuun historiansa vuoksi.

Mainos

Tutut kuviot

Judgment pyörii samoissa kuvioissa kuin pääsarjan Yakuza-pelit, eli erilaisilla oheistoiminnoilla kyllästetäyssä semi-avoimen pelimaailman tarinavetoisissa katutappelupeleissä. Tällä kertaa katsantakulma on enemmän lain valoisammalta puolelta.

Peli on hyvin pitkälti samanlainen kuin esiosansa; katutappeluita, minipelejä, japanilaisen metropolin meininkiä, hämyisiä klubeja, deittailua jne. Eroavaisuuksia pääsarjan peleihin on mm. murhien tutkimiseen käytetyt minipelimäiset todistusaineiston etsintäsessiot, pidemmän päälle itseään toistavat varjostusosuudet, dronelentelyt ja kisailut, jne.

Yakuza-peleissä, ja tässä Judgmentissakin harvemmin yksi pelin osanen on aivan huippuhyvä, mutta useiden erilaisten osien summa ja niiden mukana tuoma variaatio jaksaa pitää hyppysissään ainakin keskipitkien sessioiden ajan. Helposti sivupoluille ajautuva pelaaja saattaa tulla ähkyyn Judgmentin pelimaailman runsaudenpulassaan.

Salapoliisi hiippailee huomaamattomasti Tokion kaduilla.
Salapoliisi hiippailee huomaamattomasti Tokion kaduilla.

Nyrkillä nekkuun!

Pelin pääsuola, eli katutappelut toimivat hyvin ja ovat herkullisen brutaaleja. Mortal Kombatin tasolle ei päästä, mutta on siinä jotain hyvin tyydyttävää kun onnistuu pomppaamaan seinästä ja iskemään nyrkkinsä vastustajan legoihin tämän paiskautuessa taaksepäin, kaataen muutaman kilpatoverinsa samaan syssyyn. Näitä voipi sitten hyvässä hengessä käydä vauhdikkaasti kutittelemassa kengänkärjellä hahmojen vaikeroidessa maassa.

Parilla napilla hoidettava tappelu ei koskaan monimutkaistu liikaa. Yagami taistelee tiikeri- ja kurkityylillä, joita kumpaistakin voi kehittää pelin aikana taitopisteillä avattavilla lisätaidoilla. Kurkityyli on tarkoitettu joukkojen hoitoon ja tiikerityylillä käydään yhden uhrin päälle.

Taitoja pelissä on toki muitakin avattavissa, kuin tappelutaidot. On tarjolla parempaa viinapäätä, selityksen makua, etsivälle parempaa silmää, ynnä muuta.

Judgment-pelin taistelukohtaus.
Raggaria turpaan!

Judgment tuntuu pyrkivän olevan vakavammin otettava kuin överi isoveljensä, mutta lipsahtelee huolitellun pinnan alta tämän tästäkin huumorin puolelle; osin tarkoituksella, osin tahattomasti. Judgment-pelin hahmot, ja varsinkin pääosassa oleva Takayuki Yagami, ovat hyvin näyteltyjä ja ääninäyttely toimii, sekä alkuperäisellä nipponilla että yleisulkomaalaisella, todella hyvin. Pelin lokalisaatiossa oli kuitenkin pieni ulkopelillinen kupru.

Ääninäyttelijä vaihtoon nolon virheen vuoksi

Maaliskuussa 2019 peli vedettiin pois Japanin markkinoilta, kun yhtä osaa näytellyt ja ulkomuotonsa pelihahmolle lainannut Pierre Taki pidätettiin. Pierre Takia epäiltiin kokainiinin käytöstä, ja testit osoittivat positiivista.

Kokainiinin käyttö on Japanissa rangaistava teko, josta voi joutua linnaan maksimissaan seitsemäksi vuodeksi. 51-vuotias Taki myönsi käyttäneensä koksua ja kannabista jo parikymppisestä asti.

Samainen heppu on tehnyt myös Disneyn Frozenin japaninmarkkinoiden Olafin äänen, joten myös Frozen vedettiin pois markkinoilta.

Pierre Taki, oikealta nimeltään Masanori Taki on toinen japanilaisen tekno-pop duo Denki Grooven jäsenistä. Hän on esiintynyt uransa aikana useissa elokuvissa ja sarjoissa.

Judgment-peliä tuotaessa kansainvälisille markkinoille, kaikki Takiin liittyvä korvattiin, eli eräs pelin päähahmoista sai täysin uuden ulkonäön ja ääninäyttelijän. Jonkin sortin ironiaa tässäkin tilanteessa tuntuu olevan, kun ottaa huomioon Judgment-pelin lakiteeman.

Pelihahmo näyttää kolikkoa toiselle.

Kannattaako ostaa?

Judgment toimii mukavasti eräänlaisena etsiväsarjan hengessä kulkevana tappeluseikkailupelinä. Juoni kutkuttelee, hahmot ovat elämää suurempia sekä kiinnostavia, ja kaikki oheispuuha mitä peli tarjoaa jaksaa viihdyttää vähän pidemmissäkin erissä. Mukana ovat myös Yakuza-peleistä tuttuun tyyliin Segan Arcade -pelihallit, joissa pääsee pelaamaan kokonaisia-versioita muutamista Segan klassikkopelihallipeleistä. Tavallaan yhdellä hinnalla saa siis useamman pelin.

Judgment on raikas tuulahdus Yakuza-sarjalle. Toivottavasti tämä spin-off saisi myös jonkinsortin jatkoa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Judgement
78 %
Edellinen artikkeliFast and Furious 9 -elokuvaan kiinnitettiin kaksi Oscar-palkittua näyttelijää
Seuraava artikkeliHalloween saamassa kaksi jatko-osaa?
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.