Mainos

On aika pistää puku päälle ja turpakäräjät käyntiin. Yakuza Kiwami on malliesimerkki HD-remasteroinnista.

Kazuma Kiryu, orpokodissa kasvanut ja sittemmin Yakuza perheeseen ajautunut hillitty kovanaama joutuu vankilaan kymmeneksi vuodeksi syyttömänä. Kunnian miehenä hän istuu kakkunsa rauhassa ja palaa sitten kotikonnuilleen Kamurochon kaduille. Palattuaan Kiryu huomaa, että hänen paras ystävänsä Akira Nishikiyama on kiivennyt korkealle hierarkiassa ja kovasti muuttunut luonteeltaan. Lisäksi molempien yhteinen ystävä Yumi on kadonnut ja samaan syssyyn 10 miljardia jeniä. Kiryu haluaisi selvittää asiat rauhassa, mutta kun naamavärkki näyttää myrkyn nielleeltä nuorelta lohikäärmeeltä, on turpakäräjät enemmänkin sääntö, kuin poikkeus.

Mainos

Yakuza Kiwami on ensimmäisen Yakuza-pelin HD-remasterointi. Kymmenen vuotta on kulunut kun Yakuza ilmestyi alunperin PS2:lle. Kiwami tarkoittaa Extremeä (suomalaisittain ääripäätä) ja se kyllä näkyy. Tästä masteroinnista voisi useampikin pelitalo ottaa mallia. Resoluutiota ja tekstuureja on nostettu, vanhat ääninäyttelijät saapuneet takaisin uusiin nauhoituksiin, jne. Yakuza Kiwamissa on myös lisää matskua tarinaan, jopa 30 minuuttia lisää tarinapätkää, jotta alunperin PS2:lle ilmestyneen Yakuzan suurimmat juonihämmenykset avautuisivat paremmin.

Näyttää ja kuulostaa hyvältä

Peli näyttää todella hyvältä ja Kamurochon kaduissa on aitoa japanilaista henkeä. Kaupungin katujen meininki luo tunnistettavaa kuvaa japanilaisen kaupungin kulttuurista ilmiöineen ja lieveilmiöineen. Lisäksi pelin tappeluosuudet ovat, arcademaisesta mätöstä huolimatta, hyvinkin graafista katsottavaa. Kaduilla olevia tavaroita voi ottaa aseiksi käyttöön ja niillä iskeminen näkyy ja tuntuu.

Musiikkimaailma on hillittyä Yakuzaleffojen meiningissä olevaa tunnelmointia. Mukana tietty menevimmissä mestoissa hyvin japanilaishenkistä konemättöä – kuten myös tappeluosuuksissa. Ääninäyttelijät tekevät mainiota työtä Yakuzan machokulttuurin ilmentämiseen ja hahmot ovat tunnistettavia ja karismaattisia, joskus myös hahmolle sopivasti sairaan ärsyttäviä.

“hyvin tunnelmallinen ja reippaasti etenevä”

Pelimaailmana toimii  hyvin. Kamurochon kadut ja maailma on kompakti mutta toimiva. Näilläkin kaduilla eksyy joskus, kartasta huolimatta. Tekemistä riittää erilaisten tehtävien ja oheistoiminnan muodossa. On Dartsia, deittisimua Host-emäntien kanssa, biljardia, pesistä, pikkuautoratailua, tappelurinkiä jne.

Tarinallisesti Yakuza Kiwami on hyvin tunnelmallinen ja reippaasti etenevä. Kamurochon katujen oheistoimintaa saa upotettua runsaasti aikaa ja tappeluja tulee joka välissä. Tappeluista ja muusta toiminnasta (mm. ruokailusta ja ryyppäämisestä) saa kokemuspisteitä, joita voi käyttää hahmon kehittämiseen. Lisäksi suorittamalla tiettyjä asioita useita kertoja kerää Completion Pointseja, joita voi vaihtaa taitoihin tai tavaraan.

Yakuza Kiwami on todellinen ajantappaja hyvällä tarinalla ja erittäin pätevällä remasterointitoteutuksella. Turpakäräjistä pitävälle ja tiukasta Yakuza trilleristä innostuvalle myös tämä Yakuza sarjan ensimmäinen osa on nappivalinta.