YouTube ja Google News poistuvat Euroopasta, mikäli uusi EU-direktiivi astuu voimaan ehdotetussa muodossa

Mainos
Google on nyt lähestynyt myös YouTube-sisällöntuottajia varoittavalla artikkelilla ja videolla, jossa kerrotaan artikla 13:sta ja sen voimaan tuloon liittyvistä haasteista. Kyseessä on uusi tekijäinoikeuslaki, joka pistää verkkoyhtiöt ahtaalle.

Euroopan parlamentti hyväksyi syyskuussa tekijäinoikeusdirektiivin, joka velvoittaisi muun muassa Facebookin ja Googlen kaltaiset verkkoyhtiöt maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista.

Direktiivin mukaan verkkopalvelut voivat pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan tekijänoikeuksien omistajalle korvauksia, mikäli linkin esikatselunäkymä lainaa esim. verkkouutisjutun sisältöä enemmän kuin yksittäisiä sanoja.

Mainos

– Mikäli artikla 13 astuu voimaan ehdotetulla tavalla, aikoo Google sulkea YouTube-palvelunsa Euroopasta, sillä palveluun ladataan joka minuutti 400 tuntia videota, joten mikään järjestelmä ei ole kyllin tehokas suodattamaan automaattisesti kaikkea lainattua sisältöä pois tuotannoista. Googlella ei ole varaa ottaa niin suurta taloudellista riskiä, toteaa Youtuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki.

Wojcicki käyttää havainteena Decpacito-musiikkivideota, jonka kaikki tekijäinoikeudet eivät ole edelleenkään täysin selviä. Korvaussummat videon repostauksesta voisivat olla kohtuuttomat.

Mainos
Edellinen artikkeliMarvel’s Spider-Man: Korttelisodat -arvostelu – Onko toinen lisäosa mistään kotoisin?
Seuraava artikkeliSteamin Black Friday -alennukset alkoivat