Mainos

Johanna Vuoksenmaa tunnetaan elokuvistaan jotka käsittelevät huumorin avulla teemoja, jotka normaalisti aiheuttavat fataaleja kipukouristuksia. Esimerkkinä edellinen ohjaustyö Toinen jalka haudasta, joka toi kuolemanpelkoon ripauksen absurdismia. 

21 tapaa pilata avioliitto on Vuoksenmaan käsikirjoittama ja ohjaama draamakomedia, joka vie katsojansa polskimaan synkkiin vesiin, mutta pulpauttaa välillä pinnalle haukkaamaan happea naurunpurskahduksen kera.

Sanna Manner (Armi Toivanen) työstää väitöskirjaansa, jonka aiheena on rakkaus ja avioliitto. Sannalla on hypoteesi, jonka mukaan pitkä avioliitto on nykyihmiselle luonnoton olotila. Mutta mites käykään kun se prinssi Hurmaava astuu Sannan elämään?

Mainos

Piknik

Tässä tapauksessa elokuva ei ole kovin yllätyksellinen. Rakennuspalikat ovat useaan otteeseen käytetty monessa niin kutsutussa chick flick -leffassa. Alussa kyyninen ja rakkautta kammoksuva nainen löytää erilaisuutta ja täydentävyyttä miehessä (Riku Nieminen) ja sitten kuljetaankin jo ruusuista rakennettua kliseesiltaa.

Tähtöset

21 tapaa pilata avioliitto alleviivaa liikaa tiettyjä pointteja, mutta siinä on paljon hyvääkin. Roolihahmot ovat karrikoidusti rakennettuja ja se antaa näyttelijöille tilaa luoda herkkyyttä ja hersyviä tulkintoja. Roolityöskentely onkin elokuvan parasta antia. Jopa Putous tv-sarjasta koko kansalle tutuiksi tulleet kuminaamat (Toivanen, Nieminen, Hirviniemi) eivät elokuvassa ärsytä.   

Läpi elokuvan kaikuu Kerkko Koskisen säveltämä soundtrack, joka on jazzpoljentoineen todella rouhea ja sopii elokuvan henkeen.

Aku

Turha kai sitä on peitellä, 21 tapaa pilata avioliitto on hyvän mielen romanttinen komedia, jota varmaan monet pariskunnat menevät katsomaan hämärtyneeseen elokuvateatteriin. Ja kohtausten välissä supatellaan: "Säkin teet muuten noin"

Mutta mikään näistä faktoista ei haittaa tippaakaan, kyseessä on hyvä elokuva. Vuoksenmaan uusin tuo valoa tunnelin päähän, jota lähiaikoina kotimaan elokuvarintamalla ovat pimentäneet Aleksi Mäkelän Kaappari ja manserockrymistelu Vuonna 85.

Blu-ray-lisämateriaaleista löytyy esittelyvideot 21:stä avioparista kokonaisuudessaan ja leffan traileri. Making of olisi kyllä kuulunut mukaan pakettiin.

Mainos