Mainos
Ad Astra haluaa tuoda 1960-luvun maukkaimmat arvaruusscifit yhdistettynä moderniin trilleriin katsojien nautittavaksi. Jääkö käteen muutakin kuin Brad Pittin silmäpussit?

Ad Astra on draamaohjaaja James Grayn käsikirjoittama ja ohjaama avaruusdraama, joka pohdiskelee verkkaiseen sävyyn. Se yrittää luoda psykologisen matkan viisikymppisen astronautin isäsuhteeseen yhdistäen siihen aimo annoksen scifitrilleriä.

Mainos

Faija kateissa Neptunuksen kiertoradalla

Brad Pitt esittää veteraaniastronautti Royta, joka pestataan lopettamaan isänsä ylläpitämää Lima-hanketta ulkoavaruudessa. Royn isällä on pakkomielle avaruusolentojen metsästämiselle, joka on jatkunut jo kolmisenkymmentä vuotta. Nyt rajat alkavat paukkua niin pahasti, että Roy houkutellaan hakemaan ukkonsa pois maailmankaikkeutta vaarantamasta. Matkan varrella avautuu vaarallisia salaisuuksia, jotka kyseenalaistavat jopa koko lajimme olemassaolon.

Isäsuhde puntarissa

”Per aspera ad astra”, eli ”vaikeuksien kautta tähtiin”. Elokuva kertoo huikeissa avaruuspuitteissa varsin arkisen tarinan mielenterveydestä. Monet mentaaliongelmat kiinnitetään usein isäsuhteeseen. Siitä lopulta on Ad Astrassakin kyse. Puitteet ovat vain avaruudessa.

Leffan lavasteet ovat hienot, mutta itse tarina on kohtalaisen väsynyt, mitäänsanomaton ja helposti unohdettava.

Näyttelijät tekevät hienoa työtä, elokuvan visuaalisuus on mitä näyttävintä etenkin HDR-väreissä 4K UHD -levyltä katsottaessa, mutta elokuvan kokonaisuus ei vaikuta. Syynä on käsikirjoitus, joka on lyhytelokuvan tarina täyspitkäksi leffaksi venytettynä.

Kannattaako katsoa?

Ad Astran 4K UHD -versio on kaunista katseltavaa. Ekstrat ovat samoja kuin Blu-ray-versiossa; kuusi minidokkaria ja kommenttiraita. Näistä saa hyvän kokonaiskuvan elokuvan tarinasta sen jälkeen. Ne kannattaa ihmeessä kurkistaa.

Vaikka Ad Astra yrittää olla jotain 2001: Avaruusseikkailun (1968) ja Gravityn (2013) väliltä, onnistuu se olemaan hyvin kertakäyttöinen ja hyvin unohdettava scifi-kokemus, naurettavine epäkohtineen. Lopulta elokuvasta jää mieleen ainoastaan se, että onpa Brad Pitt jo vanha mies.

Mainos