Mainos

Maapallon pinta-alasta 70 % on vettä. Tästä aiheesta kertoo stereoskooppisesti kuvattu 3D-dokumentaari Amazing Ocean 3D. Elokuva aloittaa pikkukaloista, jotka Pixar teki tutuksi Nemoa etsimässä -elokuvallaan vuosia sitten. Tämän jälkeen perehdytään koralliriuttoihin ja erikoisiin veikkosiin, jotka riutassa asustavat ja siitä hyötyvät. Myös isompiin vonkaleisiin perehdytään, mutta pääosin valtameridokkari keskittyy pikkukalojen ja riuttojen lisäksi kilpikonniin, rauskuihin ja delfiineihin. Hait ja muut petokalat jäävät kokonaan toisten dokumenttien murheeksi.

Kala

Amazing Ocean on visuaalisesti hieno. Se on kuvattu kokonaan aidosti kolmiulotteisena, joten on sanomattakin selvää, että stereoskooppinen tehoste on aito. Kuvaus on muutenkin kaunista, mutta kalojen koko jää vallan vaisuksi, varsinkin isojen otusten kohdalla. Vierailu valtameriakvaariossa on siksi erittäin suotavaa dokkarin jälkeen.

Mainos

Kaikkein kiinnostavin elukka on kameleonttimustekalan ohella, johon dokkari antaa pientä tutustumisinformaatiota on allekirjoittaneen mielestä papukaijakala, joka ahmii koralliriuttaa sisäänsä ja paskoo sen ulos hiekkana. Moinen kaijakala kakkaa jopa 90 kiloa hiekkaa vuodessa! Melkoinen kivilouhos.

Rauski

Vaikka dokkari on hieno ja oikealla asialla, on se valitettavan tylsä. Kaloja ja elikoita ei esitetä riittävän monipuolisesti, ja tuntuukin siltä, että dokkari on tehty hutaisemalla kuvausryhmän lomamatkan ohessa. Esim. pallokalasta kerrotaan kaikkea, mutta mitään kertomaa ei visuaalisesti esitetä.

Amazing Ocean on hyvä dokkari joka sopii jo lukemaan oppineille perheen pienimmille. 3D-telkkari on kuitenkin pakollinen toistoväline, sillä se on tämän videon tärkein valtti. Dokumentaarisesti parempia valtamerielokuvia kun on maailma pullollaan.

Mainos