Mainos

Kun Vinyardinen perheen palomies-isä kuolee pelstuskeikalla afroamerikkalaisten slummialueella, astuu hänen vanhimman poikansa Derekin (Edward Norton) elämään suuri viha. Ennen kaikkea suuri viha tummaihoisia, latinoita ja keltaisia ihmisiä kohtaan. Hän kasaa ympärilleen joukon uusnatseja, ja vihaa lietsotaan yhteiskuntaa ja tummaihoisia kohtaan rajulla kädellä. Kun Derek eräänä yönä menee liian pitkälle, hän joutuu vankilaan ja oppii siellä ettei mikään hänen tekemänsä olekaan tehnyt mitään hyvää kenellekään. Derekin pikkuveli (Edward Furlong) on kuitenkin autuaan tietämätön isoveljensä uusista valinnoista ja ihailee tätä legendaarista natsien kuningasta joka viruu vankilassa. Kun Derek vihdoin vapautuu on asiat entistä huonommin ja koko perheen peli melkein pelattu.

 

American History X on loistava kuvaus uusnatsien tyhmyydestä ja siitä miten massiivinen viha sokaisee ihmisen ja jopa ihmisjoukkion. Kun tarpeeksi jotakin vihaa, ei pysty käyttämään enää järkeä. Edwardien loistavat näyttelijäsuoritukset ja yhteispeli tekee elokuvasta koukuttavan ja ennen kaikkea uskottavan. Hauska afroamerikkalaisveli vankilassa antaa tummista veljistä lupsakkaan kuvan, ja pehmentää muuten niin kovin synkää tunnelmaa sopivasti. 

Mainos

Draaman kaari on rakennettu mielenkiintoisesti sekä nykyisistä, että vanhoista tapahtumista, joista vanhat esitetään mustavalkoisena. Mustavalkoiset kohtaukset ovatkin arvostelussa olleella Blu-ray -versiolla varsin maukasta katseltavaa, sillä yksityiskohtia on havaittavissa selkeästi enemmän esim. näyttelijöiden kasvoilla. Ääniraitoina levyllä on valittavissa DVD:ltäkin tuttu Dolby Digital 5.1 tai astetta parempi Dolby TrueHD 5.1. Bonuksia levyllä on muutaman poistetun kohtauksen ja trailerin verran, joista poistetut kohtaukset on katseltavissa perinteisellä SD-laadulla.

 

American History X on tervejärkiselle ihmiselle yksi maailman parhaista draamaelokuvista ja uusnatsistiselle rasistille opettava kokemus avartaa maailmankuvaansa.

 

KE

Mainos