Mainos
Bourne Identity- ja Edge of Tomorrow -ohjaaja Doug Liman lyöttäytyy jälleen kerran yhteen Tom Cruisen kanssa kertoakseen tositarinan 1980-luvun villistä huumekaupasta, jossa eteläamerikan huumeparonit tekivät sievoisia summia säynävää yhden lentäjän avustuksella.

Tom Cruise esittää tosielämän lentäjää, Barry Sealia, joka sai CIA:lta houkuttelevan tarjouksen: lennellä edes-takaisin Etelä- ja Pohjois-Amerikan väliä. Jenkeistä etelään kuljetettiin CIA:n aseita liittolaisille ja paluulennolla kokaiinia amerikkalaisille. Ja rahaa virtasi.

American Made on uskomaton tositarina, joka on toteutettu elokuvana sen tiedon pohjalta, jota Yhdysvaltain arkistoista ja Sealin poikien ja tuttujen suusta on kuultu. Airbus-lentäjästä tulee riskiliikkeen myötä miljardööri laittomuuksien myötä, joita Yhdysvaltain valtio vieläpä tukee.

Mainos

Ohjaaja Doug Liman on onnistunut tarinankerronnassa hienosti, eikä leffa puuduta katsojaa missään vaiheessa. Palanen USA:n piilotettua historiaa on yhtä kiinnostava nähdä tästä perspektiivistä kuin Narcosin näkökulmasta.

Tubetusta 80-luvulla

Tubettamisella on tässäkin elokuvassa oma osuutensa, vaikka 1980-luvulla tuskin ketään vielä oikeasti piti tosissaan videopäiväkirjaa VHS-nauhoille. Ajatuskin kammottaa.

BD-levyn ekstroista löytyy neljä lyhyttä näin tehtiin -koostetta, joista tulee yhteismittaa 30 minuuttia. Ne katselee varsin lumoutuneena, sillä ekstroissa avataan rohkeasti myös oikean Sealin elämää.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
American Made
Edellinen artikkeliRoccat Khan AIMO -arvostelu – Kelpo kuulokkeet, hyvällä mikrofonilla ja RGB-ledeillä
Seuraava artikkeliSimulaattorisuosikki Assetto Corsa saa jatkoa – tässä on Assetto Corsa Competizione
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.