Mainos
Ex-Machina-ohjaajan, Alex Garlandin uusin scifi-trilleri Hävitys (Annihilation) vie katsojan psykedeeliselle tripille mutatoituneelle ”kehälle”, joka saa osan katsojista jopa voimaan pahoin.

Natalie Portmanin tähdittämä Annihilation kertoo sotilaspariskunnasta, jonka toinen osapuoli, mies Kane (Oscar Isaac) katoaa omituisella komennuksellaan. Vuoden jälkeen nainen, Lena (Portman) on varma, että Kane on kuollut… kunnes mies palaa. Kanen psyyke on kokenut kuitenkin kovia ja ilmenee, että hän on ollut tehtävällä meteorin iskemällä saastuneella alueella. Nainen päättää lähteä omalta osaltaan tutkimaan meteori-iskun kohdetta, joka on edelleen voimassa olevan sotilasoperaation projektina.

Mainos

Tarinalla on syvempikin merkitys

Annihilation on päällisin puolin scifi-leffa siinä, missä moni vastaava tuntematonta pahaa tutkiva trilleri. Naissolttujoukko etenee valtavan avaruushalon sisään ja kohtaa mutatoituvan maapallon etsiessään ratkaisua mysteeriin. Kun leffaan tutustuukin tarkemmin, voidaan havaita, että leffa kertookin jostain aivan muusta, esimerkiksi syövästä.

Elokuva avaa kohtauksissaan tunteita siitä, miltä tuntuu kuin jokin väärä valtaa kehoa ja mieltä. Kasvustot, jotka etenevät hallitsemattomasti ja unenomaisuus kalvaa mieltä. Ratkaisuna ovat valokranaatit, eli valohoito. Osa antautuu kuolemalle, osa taistelee. Teoria elokuvan sanomasta käy järkeen ja Annihilation muuttuu tämän myötä jopa matkaksi syöpäpotilaan ahdinkoon.

Annihilation on piinaava, ahdistava ja hieno scifi-leffa, jonka parissa viihtyy ja jännittää. Se kantaa hienosti koko matkansa ja kestää syöpäteorian vuoksi myös uudelleenkatselun.

Blu-ray-versio sisältää ekstroja jopa tunnin verran, joten kontenttia kulisseista ja tekijöiden suusta saadaan jälkkäriksi hyvä puraisu.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Annihilation
Edellinen artikkeliNäitä sarjoja ja elokuvia et näe Suomen Netflixissä
Seuraava artikkeliPikaisessa ennakkoanalyysissa: Warhammer: Chaosbane
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.