Mainos

 

Eletään kirkasta 60-lukua Connecticutissa, jossa 10 vuotta täyttävä Arthur (Freddie Highmore) on lomailemassa mummonsa luona. Hänen vaarinsa on kadonnut neljä vuotta sitten mystisesti ja mummon talo uhataan ottaa valtion haltuun maksamattomien laskujen takia. Ongelmia riittää siis kunnolla jo heti kättelyssä.

 

Mainos

Arthurin mummo kuitenkin lohduttaa Arthurin stressiä näyttämällä vaarin vanhaa seikkailukirjaa Afrikasta, jossa hän aikoinaan auttoi erästä alkuasukasheimoa ja sai palkkioksi kourallisen rubiineita. Yhdessä samaisen heimon kanssa he löysivät lilliputtiheimon, jonne rubiiniaarre piilotettiin.

 

Kun Arthurin vanhemmatkaan eivät pääse juhlistamaan 10-vuotissynttäreitä maatilalle, syvenee Arthurin massiivinen stressi entisestään, ja hän ajautuu vahingossa löytämään pikkiriikkisen vihjeen lilliputtiheimo Minimoista. Pian käykin ilmi, että vaari toi koko Minimoi –heimon mukanaan Afrikasta Amerikkaan, omalle takapihalleen. Ja niinpä myös rubiinit.

 

Ainoa tapa pelastaa maatila onkin hakea rubiinit Minimoilta ja sen päättääkin Arthur tehdä.

 

 

Arthur ja Minimoit on ranskalaiselokuva joka sekoittelee hieman kömpelösti live-action –näyttelemistä ja animaatiota. Kömpelön siitä tekee animaation vanhanaikaisuus. Tai eihän itse  animaatiossa mitään vikaa ole, mutta renderöintijälki on kuin suoraan Toy Story ykkösestä. Sellainen yhdistettynä elävään kuvaan, ei vaan näytä hyvältä.

 

Itse tarina on varsin seikkailupitoinen ja mukaansatempaava. Toki se sisältää massiivisesti kliseitä, mutta n. 5-12-vuotiaille pojille se on varmasti loistavaa ajanvietettä.

 

Teknisesti Blu-ray –versio on hivenen omituinen paketti. Kuvanlaatu on äärimmäisen hyvää. Se on todella tarkkaa ja täynnä yksityiskohtia.

Sen sijaan ääniraidat ovat omituisia. Suomen-, norjan-, ruotsin- ja tanskankieliset ääniraidat ovat hyvin masteroituja ja toimivia DTS –ääniraitoja, mutta se alkuperäinen ääniraita sisältää hirveän masteroinnin. Puheäänen taustalla on kammottava suhina, ääni tulee jotenkin "haudan takaa" ja tilavaikutelma puuttuu kokonaan. Sen sijaan LFE-kanava jytisee niidenkin kaikkien edestä – aivan liikaa. Jos dubbaus ei siis maistu, on kuunneltava kuraista ääniraitaa, joka kuitenkin on pakattu DTS –monikanavamuotoon!

 

 

Leffan omia ekstramateriaaleja ei ole ainuttakaan, mutta levittäjän muiden leffojen trailereita voi katsella suoraan päävalikosta.

 

Arthur ja Minimoit Blu-ray on kelpo paketti perheen nuorimmille, mutta se on melkeinpä pakko katsoa dubattuna, jos äänentoisto on vähäänkään tärkeää.

 

KE

 

(Lue myös jatko-osa Arthur ja Maltazard -elokuvan arvostelu tästä.)

 

Mainos