Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key kokoaa Ryzan kaverit vielä kerran alkemistin matkaan. Kolmanteen ja viimeiseen osaansa saapunut saaga on haikean hyväntuulinen tunnelmaltaan, mutta riittääkö se pitämään mielenkiinnon yllä?
Romumetallien muuttaminen kullaksi, siitä alkemistit haaveilivat aikanaan. Samaa, mutta kivemmin, toteuttaa myös Atelier Ryzan tarina.
Ryzan tarina on saapunut jo kolmanteen osaansa ja nuoresta alkemistitytösestä on kasvanut nuori alkemistinainen, tosin meininki on ihan yhtä hönttiä kuin ennenkin. Atelier Ryza -pelit kiteyttävät nuorten kesäiset seikkailut varsin hellyyttävällä tavalla. Niitä pelatessa meininki on koko ajan huoletonta, ja ruoho aidan kummallakin puolella todella vihreää.
Pelit kuuluvat JRPG-lajityyppiin ja sisältävät vuoropohjaisia taisteluita, vaikkei pelin pääpaino missään nimessä olekaan taisteluissa. Pääpaino peleissä on kaverien kanssa seikkailulla ja ihmisten auttamisessa alkemian avulla. Kahta ensimmäistä osaa ei ole tarvinnut pelata, sillä peli summaa niiden tapahtumat vapaaehtoisella videolla.
Ensimmäinen Atelier-sarjan peli ilmestyi jo vuonna 1997. Pääsarjan pelejä Atelier-pelisarjassa on 24, mukaanlukien Atelier Ryza 3. Atelier Ryza 3 kuuluu Secret-saagaan, johon sisältyy kaksi aiempaa Ryza-peliä.
Koko Atelier-sarjassa on samankaltaisia teemoja, alkemia isossa osassa, mutta saagojen tarinat ovat itsenäisiä. Atelier-sarjan pelit ovat pääasiassa kevyempää JRPG:tä, eivätkä juurikaan sisällä isompien serkkujensa syvää paatosta ja eetosta.
Vielä kerran kamut
Ryzan seikkailut pääkaupungissa ovat tulleet päätökseensä vuosi sitten. Joka puolelle alkaa ilmestyä outoja saaria ja alkemisti Ryza kamuineen lähtee hymy huulilla tutkimaan mysteeriä. Tunnelma on osin katkeransuloinen, sillä kaikki ovat kasvaneet aikuisiksi, elelevät pitkälti jo omaa elämäänsä kaukana muista ja kokoontuvat nyt viimeiselle yhteiselle seikkailulle.
Valtaisa määrä säädettävää
Atelier Ryza pelien keskiössä on alkemia, jota toteutetaan hieman puzzlemaisella minipelillä. Erilaisia ja erilaatuisia komponentteja yhdistellään toisiinsa vuokaaviota muistuttavilla resepteillä. Jos onnistuu laittamaan tarpeeksi hyviä ja tarpeeksi monta osasta oikeaan paikkaan, avaa se lisää kohtia reseptistä.
Alkemiaosassa on min-max -pelaajalle todella paljon säädettävää, jos niin haluaa. Koko homman voi tosin kuitata myös parilla napin painalluksella, jolloin peli automaattisesti täyttää lokerot. Automatiikalla ei koskaan tule kaikkein parasta tulosta, mutta ihan kelpoja silläkin saa aikaan.
Alkemian lisäksi pelissä on valtaisan isot pelialueet, joissa erilaisilla työkaluilla keräillään komponentteja alkemiaa varten. Alueet ovat nättejä ja välillä kuhisevat sopivasti vihollisia. Törmääminen viholliseen ajaa vuoropohjaiseen, mutta tosiaikaiseen taisteluun jossa on yllättävän paljon imua.
Erilaisia komboja ja väistöjä saa toteutettua, jos pysyy taistelussa hereillä. Kaikkea tätä ympäröi hyväntuulisuus ja Atelier Ryza -pelien pelaaminen on kuin raikas kesätuulahdus helposti ankeuteen sortuvassa pelimaastossa.
Uutena elementtinä Atelier Ryza 3:ssa on mystiset avaimet, jotka vaikuttavat niin pelimaailmaan, taisteluihin, kuin alkemiaankin. Mekanismi tuo uuden lisän jo valmiiksi ihan kivoihin mekanismeihin.
Niin paljon vihreää nurmikkoa
Graafiseesti Atelier Ryza 3 on hitusen paremman näköinen kuin edeltäjänsä. Kokonaisuus pysyy vahvasti PS4-osastolla, eikä PS5-ominaisuuksia juurikaan ole latausaikoja lukuunottamatta nähtävissä.
Anime-tyyli antaa paljon anteeksi, mutta toisinaan pelistä löytyy nättien maisemien seasta jopa PS2-tason tekstuureja, joka vähän latistaa graffahifistelijää.
Musiikki on iloluonteista, sekä japanilainen ääninäyttely mainiota. Kaverusporukassa on hurmaavuutta joka tempaa mukaansa.
Päähahmojen mallinnokset ja animaatiot ovat hyvää laatua, NPC-hahmoilla sellaista ihan menettelevää. Graafiselta yleisilmeeltään peli on kirkas ja värikäs ja tuo mieleen nuoruuden huolettomat kesäpäivät.
Harmiton, mutta varteenotettava?
Atelier Ryza 3 on hyvän mielen peli, jossa hyväntuulisuus pysyy koko ajan mukana. Harmittomuudellaan peli on raikas tuulahdus ankeideen pelimaailmojen keskellä.
Atelier Ryza -pelisarjan ehdoton vetonaula on reipas ja vähän höntti alkemisti Ryza, jonka seikkailuja seurailee ihan mielellään. Atelier Ryzan sekä paras että huonoin puoli on sen harmittomuus ja hyväntuulisuus. Vaikka tarinassa on mysteeriä ja kesäseikkailujen tunnelmaa, puuttuu pelistä isot tunnelataukset ja selkeästi isot panokset.
Atelier Ryzan kaksi edellistä osaa pelanneille Ryza 3 on selkeä osa hankintalistalla. Myös kevyemmän JRPG:n faneille ja nuoremmalle sukupolvelle voi Atelier Ryzaa suositella sen mutkattoman fiiliksen vuoksi.
Fan Serviceä pelistä saa hakea vähän suuremmalla kammalla. Pelin edeteessä kolmanteeen osaansa, on Ryzan vaatetuskin tullut entistä peittävämmäksi, mikä saattaa pervompia animehiplaajia harmittaa. Vaatetuspuolta pelissä pääsee säätämään, kun hankkii järkyttävän hintaisia spessuversioita. Normiversiossa pysyy normikuteet yllä.
Atelier Ryza 3 tuntuu olevan suunnattu enemmän Japanin markkinoille, mutta kyllä sen kesäisistä tunnelmista voi myös länsimaalaiset JRPG:n ystävät nautiskella, kunhan eivät odota mitään turhan eeppistä tarinaa.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.