Mainos
Backbone on Maneet Khairan, entisen Googlen työntekijän kehittämä mobiilipeliohjain, jota rahoittaa mm. MrBeast, Nadeshot ja Kwebbelkop. Suuria tubenimiä ja rekkalastillinen äyrejä, maustettuna hypellä saa ihmiset ostamaan mitä tahansa. Tähän kategoriaan Backbone One for Android/iPhone – PlayStation Edition -peliohjain istuu oikein mukavasti.

”Äiti, tääl metsässä on aivan vitun tylsää”. ”Niin onkin rakas äpäräni. Ota tuosta pelilaite ja nauti luonnosta, niin kuin trendikkäät kasvatusmetoditkin ohjaavat”.

-Ristoliina 44 v.

Mainos

Backbone One -mobiiliohjain on siis älypuhelimesi selkään napsautettava ohjain, jolla pärjäät sinäkin Call Of Duty Mobilessa 2-vuotiaita korealaisia vastaan. Isolla rahalla kehitykseen lähteneet jenkkitubettajat kehuvat tietenkin laitteen ylimpään taivaaseen, mutta tavallisella, langattomalla Xbox-ohjaimella homma hoituisi samalla tavalla.

Backbone One on siis käytännössä peliohjain puhelimille, jonka avulla mobiilipelaaminen helpottuu, kun kosketusnäytön sijaan voi painella ohjainpainikkeita. Pleikkarille räätälöity painos mahdollistaa myös PS4/5-pelaamisen etäkäyttösovelluksen avulla, striimauksen muodossa. Tavallisesti PS4/5-pelaaminen Remote Play -sovelluksella vaatii kumppanikseen Pleikkarin oman DualSense-ohjaimen, mutta nyt homma siis toimii myös kolmannen osapuolen kalikalla.

Nitisevän natiseva muovialusta

Backbone One muistuttaa hieman PlayStation 5-ohjainta jonka keskellä on telakka puhelimelle. Alunperin iOS-laitteille suunniteltu mobiilihärpäke on käännetty myös, luonnollisesti Android-puhelimille ja siihen mahtuu isompikin puhe-elin.

Backbonen kotisivuilla kehutaan jämäkästä kiinnityksestä elimeen, mutta ainakin Android-version luurit heiluvat telakalla.

Kevytkenkäinen

Arviokappale on Pleikkarin layoutilla, mutta sitä saa myös Xboxin aakkosnapeilla. Näissä ei ole mitään muuta eroa, kuin nappien kuvat ja ohjaimen väri.

Näppäin- ja tattiasettelu on suoraan Xbox-ohjaimesta oli käytössä sitten Pleikkari tahi Mikkiksen nappiasettelu. Olkanappeja löytyy sama määrä kuin tavallisissa ohjaimissakin. Nappeja on lisäksi kuvankaappaus, sekä Backbone-ohjelmaan siirtyvä oranssi namikka.

Ohjaimessa ei itsessään ole akkua, vaan laite ottaa virran puhelimesta suoraan, USB-C-liitännän kautta. Tämä vaikuttaa tietenkin akun kestoon, mutta ei huomattavan paljon kuitenkaan.

Backbonen ”kahvoissa” on liitännät 3,5 mm:n kuulokkeille, sekä USB-C-latauspaikka jos pelisessarit venähtävät ja lisävirtaa tarvitaan.

Väriavaruus on PlayStation-versiossa valkoinen, mustalla telakalla jota komistaa Backbone-teksti. Xbox-puolella ohjain on kokonaan musta.

Rahalla saa laatua?

Hintalappu on noin 120 euroa. Saako sillä laatua? No, ei saa. Ohjaimen korkea hinta viittaa suoraan laadukkaaseen laitteeseen, mutta heppoinen viritelmä natisevine liitoksineen saa vähänkin omilla aivoilla ajattelevan miettivän, että nyt puhuu hype ja hypettäjät. Puhelimen saa toki kiinnitettyä helposti, mutta jos omistat suojakuoret niin kuin useimmat, ei sitä Backboneen kiinni saa. Kriitikon suhteellisen ohuet Lastu-kuoret sopivat kyllä telakkaan, mutta USB-C-palikka on liian lyhyt mennäkseen mäntä pohjaan asti jolloin laite ei saa virtaa.

Oma, OnePlus 8T -luurini on telakassa hyvin jämäkästi kiinni suojakuorien kanssa. Ilman kuoria puhelin heiluu ohjaimessa, nitisee ja natisee. Puhelin ei kuitenkaan putoa vaikka ohjainta retuuttaisikin, mutta USB-C-liitin ei varmasti kestä kauaa teinin raivotessa, kun Robloxissa tuli taas tunti turpaan.

Luuri ei pysy telakassa suorassa

Tatit ovat yllättävän hyvän tuntuiset, joskin pienet ja sirot. Kriitikko ei näe näiden toimivan moitteettomasti vuoden aktiivisen pelaamisen jälkeen. Muut napit tuntuvat ihan hyviltä, eikä niistä ole moitittavaa muuta kuin olkanapeista. Ne tuntuvat erittäin heppoisilta ja löysiltä. Toisinaan ärsyttävän helposti liipaisimet rekisteröi napautuksen, vaikka vain leputtaisi niiden päällä sormia – kuten tavallisissa ohjaimissa tehdään.

Pelaa suosikkipelejäsi, vaikka paskahuussissa

Backbone One tukee Discordia, Xbox Game Pass Ultimatea, Steam- ja PS-linkkejä ja tietenkin mobiilipelejä. Ohjaimen mukana tulee kuukauden Xbox Game Pass Ultimate, mutta vain ja ainoastaan uusille tilaajille, joten tätä toimintoa ei päästy testaamaan.

Steam Link toimii samalla tavalla kuin ilmankin ohjainta, eli aivan päin persettä. Steamin on oltava päällä lähtölaitteessa, eli tietokoneessa. Mobiilidataa käytettäessä pelit lagaavat järkyttävästi ja ainoastaan samaa lähiverkkoon, Wi-Fi-yhteydellä yhdistettynä pelit toimivat lähes saumattomasti.

Itselläni on 150-megainen mobiiliyhteys, joka ei riitä pilvipelaamiseen. Yleensä peli ei lähde edes käyntiin vaan puhelin ilmoittaa yhteyden jo katkenneen tai, että yhteys on liian hidas.

Pelaa vaikka saunassa

Mobiilipelit toimivat tietenkin niin hyvin kuin puhelin jaksaa niitä pyörittää. Itse tuli testailtua mökkiviikkona Diablo Immortalia, johon ohjain sopii todella hyvin. Robloxia tuli veivattua yhteistyönä 11-vuotiaan testiyleisön kanssa, ja näkisin tämän sopivana juurikin tämän ikäisille veijareille. Ohjaimesta pidettiinkin eniten juuri tässä ikäluokassa, mutta jopa 11-vuotiaat hämmästelivät noin 130 euron hintaa.

Myös senioriväki piti ohjaimesta ja kysyttäessä ostaisitko oli vastaus, että kyllä jos pelaa paljon pelejä. Kriitikon näkökulma on siis eniten kriittinen.

Tekniset tiedot:

Ostaako vai eikö ostaa?

Kriitikko ei itse laittaisi tähän laitteeseen kuin parisen kymppiä tai hoitaisi homman tavallisella Xbox-ohjaimella. Myös muita puhelimeen sopivia ohjaimia ja ohjainadaptereita saa edullisemminkin.

Backbone-sovellusta ei tarvita mihinkään ja varsinkaan maksullista, Backbone One+ -tilausta, jonka kautta voi tallentaa pelaamista esimerkiksi 1080p tarkkuudella ja 60fps:n ruudunpäivityksellä. Ohjelman kautta avaat toki näppärästi pelit ja ne löytyvät kaikki samasta paikasta, joten ei siitä haittaakaan ole.

Vaikka MrBeast, Nadeshot ja Kwebbelkop ohjainta kehuvatkin ei se tarkoita, että se olisi hyvä. Nämä tyypit nettoavat kommenteilla jo tuhansia taaloja ja sanovat mitä vain kunhan pätänkiä valuu rahapussiin.

Mainos