Mainos
Black and Blue -leffa ei voisi olla ajankohtaisempi nyt #BLM-liikkeen käydessä kuumana, mutta leffan tuotantoaikana siitä ei ollut vielä tietoakaan.

Afroamerikkalaisten ja muiden kuin valkoihoisten, keski-ikäisten rikkaiden sikamiehien elämällä on väliä yhtä paljon kuin muillakin. Se on selvä fakta – täällä Euroopassa, mutta ei selvästi Yhdysvalloissa, joissa osa vanhan kannan redneckeistä on edelleen sitä mieltä, että afrotaustainen ihminen mielletään lähemmäksi apinaa kuin ihmistä. Pahinta on se, että käytännössä kuka tahansa voi Jenkeissä pyrkiä millä tahansa elämäm_koulutaustallaan poliisiksi.

Black and Blue pureutuu tähän teemaan. Elokuvassa altavastaa sekä värillinen, että nainen, joka tiivistää kaikki rasismin piirteet yhteen henkilöön.

Mainos

Kyttä kusessa

Black and Blue -elokuvan tarina seuraa Afganistanin sodat käynyttä kovaa poliisimimmiä, Aliciaa (Naomie Harris), joka liittyy New Orleansin poliisivoimiin tuottaakseen hyvää kansalaisille. Nainen joutuu kuitenkin huomaamaan, että laitoksensa poliiseista osa on sekaantunut itse huumerikollisuuteen ja toimivat härskisti lain yläpuolella. Kun Alicia todistaa sattumalta mätien poliisien tekemän huumediilerin murhan, joutuu hän omiensa takaa-ajamaksi, eikä kehenkään voi enää luottaa. Selviääkö nainen hengissä poliisilaitokselle ennen kuin muut kytät tappavat tämän?

Black Lives Matters

Vaikka leffassa on hyvin Purge– ja Die Hard -henkinen toimintaleffameininki, on elokuva rivien välissä tarina rasismista, vääryydestä ja oikeudesta. Elokuvan voi kuitenkin katsoa hyvällä omallatunnolla myös aivan aivot narikkaan -toimintatrillerinä. Elokuvassa räiskyy ja rätisee. Näyttelijät ovat ilmeensä osaavia ja tunnelma on ainakin alkupuoliskon varsin tiivis.

Leffa ei lopulta kuitenkaan ole kovin erityislaatuinen, eikä se onnistu tarjoamaan minkäänsorttista uudelleenkatseluarvioa. Liika vakavuus ja tummuus sopii leffan teemaan, mutta viihdeleffana se jää kertakäyttöiseksi. Pieni pilke silmäkulmassa olisi sopinut kuvioon.

Mitä kivaa ekstroissa?

Blu-ray-levyn ekstroista löytyy kaksi 3–4-minuuttista making of -koostetta, joissa ei juuri pureuduta pintaa syvemmälle leffan tekoon, vaan keskitytään näyttämään mainosmaisesti toinen toisiaan ja kameroita kehuvia työryhmäläisiä. Elokuvan miespääosa, Tyrese Gibson kertoo kuitenkin muista poiketen täysin irrallisesti leffan juonesta, silmät puolitangossa, aivan kypsänä.

Tämän herkun lisäksi elokuvan poistetut kohtaukset on mahdollista katsoa ekstroista, mikäli ne edes kiinnostavat enää elokuvan jälkeen.

Tekijät hehkuttavat videolla kuvanneensa uusimilla Sonyillä. Tuotemerkki ja -malli muistetaan mainita häiritsevän monta kertaa.

Kannattaako katsoa?

Black and Blue on hyvä toimintaleffa, jonka parissa aika vierähtää. Se ei kuitenkaan tarjoa mitään syytä katsoa leffaa enää koskaan uudelleen, sillä kaikki asiat selitetään juurta jaksain, eikä silmäkulman pilkettä ole edes tipan vertaa. Kerran katsottuna kuitenkin aivan oiva kyttäviihdyke.

Mainos