Mainos

Nina (Natalie Portman) on kunnianhimoinen ja perfektionisti balettitanssija, joka saa pääroolin kohutusta Joutsenlampi-balettiesityksestä. Ninan tehtäväksi tulee esittää kaunista valkoista joutsenta ja pahaa mustaa Odile-lintusta, jonka rooli aiheuttaa Ninalle vahvasti harmaita hiuksia. Roolinjako aiheuttaa luonnollisesti suurta katkeruutta, eteenkin Lilylle (Mila Kunis), joka päättää kääntää tappion voitokseen ja alkaa Ninan bestikseksi. Kaikki on teoriassa hyvin, mutta Lilyn hurjat bailusekoilut ja Ninan hullu äitipuoli saa neidon kasetin sekaisin. Ensi-ilta lähestyy ja ongelmat kasvavat. Ohjaaja vaatii mahdottomia ja lähenteleekin vielä ärsyttävästi.

Portman

Black Swan on ohjaaja Darren Aronofskyn hillittömän ahdistava ja pelottava kertomus tanssimaailman raadollisuudesta. Kuvaus on todella uskottava ja visuaalisesti elokuva on melkoinen elämys.

Mainos

Elokuvan ensi-illan aikoihin Suomen mediat haastattelivat monia kansallisbaletin ja muiden tanssiharrastajien kermaa, ja he eivät allekirjoittaneet elokuvan kuvausta. OLi tämä totta tai ei, elokuva on uskottava.

Ohjaaja

Natalie Portman on kuin tehty rooliin. Hänen viattomuutensa toimii kuin tauti, ja tanssikin näyttää sujuvan. Mila Kunis on Portmania huomattavasti suloisemman näköinen, mutta onnistuu hänkin roolissaan. Ilkeässä seillaisessa. Myös leffan muu kasti on kuin tehty tätä elokuvaa varten, joten näyttelijöistä ei voi sanoa mitään inhottavaa.

Mila Kunis

Elokuvan visuaalinen puoli on sekä raaka että kaunis. Kuvaus on lennokasta ja lähes jokainen kuva on kuvattu käsivaralta. Tämä ei aiheuta kuitenkaan edes herkimmässä katsojassa merisairautta, sillä kuvat on hieroottu tarkkaan.

Raakuus puolestaan tulee ilmi Nina-hahmon mielikuvissa ja omituisessa raapimispakkomielteessä. Välillä nahka rullaantuu ja veri lentää. Kuvat ovat järkyttäviä, mutta ei kovin traumatisoivia.

Baletti

Blu-ray-combo on tuhti paketti. Itse leffa on toki täydellisellä kuvalla ja äänellä buustattu, mutta myös ekstroissa löytyy. Leffan tekemisestä löytyy kolmiosainen dokumentti, mutta elokuvan tuotannosta löytyy myös 12 muuta dokumenttia. Blu-ray:n lisäksi combo-paketissa on leffan DVD-versio ja digitaalinen kopio, joka toimii vain Windows-tietokoneissa.

Kaiken kaikkiaan Black Swan on vuoden toimivin draama ja ehdottomasti maailman paras tanssielokuva.

KE

Mainos