Mainos
Tositapahtumiin pohjaavan Spike Leen ohjaama tarina hämmentää, hymyilyttää ja hyydyttää. Entä kuinka Jasper Pääkkönen suoriutuu kohua herättäneestä roolistaan umpirasistisena punaniskana?

Elokuva tarina kertoo poliisista, joka onnistuu soluttautumaan rotuvihaa sykkivään Ku Klux Klaniin. Tarinassa Ron Stallworth (John David Washington) on aina halunnut poliisiksi. 1980-luvun lähestyessä rasismi on edelleen pinnalla, ja täysvalkoisen Colorado Springsin poliisivoimien seassa Ron saa kestää alokkaana arkistossa vittuilua ja jopa uhkailua. Ron haluaa pois arkistoista ja pyytää siirtoa peiteroolitehtäviin. Sattumien seuratessa toisiaan, Ron onnistuu puhumaan itsensä KKK:n-jäseneksi. Tässä on tietty melkoinen visuaalinen ongelma edessä.

Mainos

Jasper Pääkkösellä ruutuaikaa peräti kolmaosa elokuvasta

Spike Leen ohjaama BlacKKKlansman vierittää Ron Stallworthin omaelämäkertaan perustuvaa tarinaa 1979 Colorado Springsistä tapahtuneesta peiteoperaatiosta. John David Washington on mainio, neutraalia polkua kulkevana ensimmäisenä paikallisena tummaihoisena poliisina. Elokuvassa huumori kukkii, stereotyyppiset hahmot saavat onneksi myös pintaa syvempiä ulottuvuuksia. Mainittakoon nyt vielä Jasper Pääkkönen eräänlaisena pääpahiksena, oikein mainiosti vedetyssä Felixin roolissa.

Ajan henkeen sopivaa meininkiä siivittää myös ajan henkeen sopivat mainiot musiikit. Kuvasto on pääosin miellyttävää erilaisten maailmojen kohtaamista. Toki mukaan mahtuu myös muutama hieman etäänyttävämpikin spikeleemäisyys.

Tarina vie mennessään

Elokuva pitää hyvin otteessaan. Uskomatonta tarinaa ja vielä uskomattomampia hahmoja seuratessa tulee välillä realismi niin iholle, että penkissä alkaa kiemurrella. Onneksi elokuva rytmittää hyvin mukaan myös huumoria, ja täten meininki pysyy hyvässä vauhdissa alusta loppuun. Aivan lopussa Spike on tehnyt sen verran julman tempun katsojalle, että katsoja saattaa jäädä sanattomaksi.

Nykyaikaa menneen kautta peilaava BlacKKKlansman on ehdottomasti katsomisen arvoinen kokemus. Meininki ei jätä kylmäksi kovintakaan kovanaamaa. Tästä saatetaan puhua vielä pitkään.