Mainos
Vuonna 1982 valmistunut neo-noir-tieteiselokuva, Blade Runner esiintyy ohjaaja Ridley Scottin toivomassa muodossaan, seisemännessä leikkausversiossaan. 4K/HDR-painos esittää elokuvan sellaisena kuin se kuuluu nähdä.

Blade Runner, eli löyhästi vuonna 1968 valmistuneeseen tieteisromaaniin, Palkkionmetsästäjään perustuva trilleri/dekkari kertoo dystopisesta Los Angelesista, jossa öljypumppaamot saastuttavat ilmaa, pilvenpiirtäjät halkovat taivaita, varjot synkistävät Kalifornian aurinkoa ja kuvaputkinäytöt maalaavat mainoksillaan ankeaa maisemaa.

Paha yritysjätti Tyrell on luonut ihmisen kaltaisia synteettisiä robotteja avaruussiirtokuntien duunareiksi. Nämä neljävuotiaaksi elävät replikantit ovat kuitenkin epävarmoja ja epäluotettavia. Kun Pieni joukko replikantteja pakenee takaisin Maahan, ylirasittunut poliisi Rick Deckard (Harrison Ford) ottaa vastahakoisesti viimeiseksi tehtäväkseen etsiä ja lopettaa ne. Tutkinnan aikana Deckard tapaa uuden kehittyneemmän seuralaisreplikantin, Rachaelin, joka saa hänet kyseenalaistamaan koko tehtävän.

Mainos

Allekirjoittanut katsoi Blade Runnerin tällä kierroksella ensi kertaa aikuisiällä, joten tuoreessa muistissa ei ollut mitään. Myöskään lapsuusajan nostalgisointi ei vaikuttanut pohjalla. Näin ollen arvio perustuu nykyaikaiseen ajatusmalliin.

Tieteiselokuvien kuninkaana pidetyn Blade Runnerin tarina ja kerrontatapa on pitkä, synkkä ja osin pelottavakin. Se kuitenkin kiinnostaa ja jaksaa kantaa loppuun saakka.

Ei voi kuitenkaan olla nauramatta elokuvan uskomatonta kasarikulttuuria; kaikki tv- ja tietokoneruudut ovat valtavia kuvaputkihirviöitä, kasarimuoti on sekoittunut tulevaisuudenkuvaan härskisti ja ihmiskehojen kauneusihanteet ovat aivan päinvastaisia kuin nykyaikana. Blade Runner maalaa vahvaa ajankuvaa 1980-luvusta – niin hyvässä kuin pahassa.

Filmikameran kuva on aina filmikameran kuvaa vaikka esitysmedia olisi miten digitaalinen tahansa.

Minkälainen Blade Runner on sitten 4K-HDR-versiona?

Yleisesti kaikki näyttää hyvältä. Kuva on häviötöntä, ääni on laadukasta, HDR-värit ovat syvemmät. Kasarioptiikat eivät kuitenkaan elokuvakameroissa olleet aivan tämän päivän tasoisia, joten kuva on kauttaaltaan nuhjuinen – hieman likainen. Se kuitenkin sopii elokuvan tyyliin ja osin jopa tukee VHS-henkistä nostalgiaa. DVD:n, Blu-ray:n ja 4K:n tärkein ero onkin HDR-väriavaruudessa pikseleitä enemmän.

4K-paketti on toki muutakin. Levyjä löytyy kotelon sisältä neljä kappaletta. Ekstroja on jopa seitsemän tuntia. Tarviiko tästä edes mainita enempää? Paketti on täydellinen kaikille neo-noir- ja Blade Runner -faneille. Tämä kannattaa ottaa haltuun ennen kuin Blade Runner 2 aloittaa levyjulkaisukierroksensa.