Mainos

Orpo poika joutuu taikamaahan, jossa hän oppii lentämään. Vihainen, peruukkipäinen merirosvo haluaa kuitenkin riistää tämän hengen.

Hämmentävästi pan-huiluun viitattu Pan-elokuva kertoo klassikkosukkahousupoika Peter Panin sankaritarinan synnyn. Kaikki alkaa orvon Peter-pojan ollessa 12-vuotias. Hän ajautuu sattuman kautta lentävään merirosvolaivaan, joka kuljettaa Peterin kauas Englannista, maagiseen Mikä-mikä-maahan. Siellä Peterin kerrotaan olevan "valittu", joka pelastaisi kaikki Mikiksen asukit. Kansalaisia piinaa 90-luvun radiohittejä rääkkyvä merirosvopäällikkö Mustaparta (Hugh Jackman), joka haluaa kaikesta kaiken.
 
 
Pan-elokuvan oli tarkoitus rebootata Peter Pan -klassikkotarina modernin elokuvasarjan muodossa. Jokin meni kuitenkin pieleen, sillä elokuva on niin luokattoman tylsä ja itsestäänselvä, että sen lyttäsivät kriitikoiden lisäksi myös katsojat. Eikä syyttä, onhan leffaan mm. upotettu kaikki mahdolliset kliseet.
 
Elokuva on visuaalisesti todella näyttävä – etenkin 3D:nä, jota hyödynnetään ajoittain jopa ihan kelvollisesti. Kaikki muu on kuitenkin sysihuonoa. Tarina on olematon ja sitäkin turhempi. Sen draamankaaren haistaa heti alkuteksteistä saakka, eikä se yllätä missään vaiheessa. Hahmot ovat tylsiä ja unohdettavia. Elokuva on pullollaan naurettavuuksia, epäloogisuuksia ja käsittämättömän typeriä yksityiskohtia, joiden vuoksi tekisi mieli tirauttaa kunnon itkupotkuraivarit.
 
 
Jouduin katsomaan elokuvan neljässä osassa, sillä nukahdin noin 15 minuutin kuluttua jokaisen katselukerran alkamisesta. Viimeisen kerran sinnittelin ja kärvistelin elokuvan loppuun, koska en halunnut käynnistää levyä enää viidettä kertaa. Pan on epäonnistunein Peter Pan -filmatisointi koskaan, vaikka sen käsikirjoitusta pidettiinkin vuonna 2013 yhtenä parhaista, tuotantoon pääsemättömistä rustauksista. Ehkä se oli tekstinä parempi?
 
Vuoden 1953 animaatio pitää edelleen parhaan Peter Pan -elokuvan kultavyötä palkintokaapissaan.

Mainos