Mainos
Amerikan paras tarkka-ampuja oli niin kova jätkä, että itse Clint Itäpuu päätti tehdä miehestä leffan.

Chis Kyle (Bradley Cooper) oli ja on edelleen Amerikan Yhdysvaltain paras kiikarikivääriampuja. Mies teurasti Irakin sodan aikana jopa yli 160 terroristia ja muuta Amerikan vihollista. Kyle ei kuitenkaan pystynyt sodan jälkeen enää saavuttamaan täydellistä paluuta normaaliin arkeen, sillä keneenpä ei vuosikymmen sotatantereella jättäisi jälkiä. Mies vieläpä koki itse karun yllätyksen juuri sopeuduttuaan perhe-elämäänsä.

Mainos

Likainen Harri, eli mestariohjaaja Clint Eastwood on ottanut työmaakseen Kylen elämänkerran ja ikonisen tarinan. Elokuva käy syvällä Kylen arjessa ja mielen syövereissä. Sodan tuntu on todella iholla ja leppoisa Call of Duty -sodankäynti muuttuu pian veriseksi ja pelottavaksi.

Bradley Cooper on myös heittäytynyt rooliinsa bulkkaamalla parikymmentä kiloa mättöä kehoonsa ja opettelemalla Kylen elämäntapoja, periaatteita, kiinnostuksenkohteita ja maneereita puolen vuoden ajan, tämän vaimon avustuksella. Cooper sai myös oikean Navy SEALs -koulutuksen kiikarikiväärin käyttöä varten – pikaversiona tosin. Cooper jopa pääsi kyykkäystavoitteessaan samoihin kuin Kyle, ja elokuvassa näkyvä mavekohtauskin suoritettiin oikeilla painoilla. Cooper pystyi tekemään 10 sarjaa, viidellä toistolla, kahdenkertaisella omamassallaan. Jäätävä Hulkki!

Kannattaako katsoa?

Itse elokuvana American Sniper on todella kiinnostava, imuisa ja uskottava. Sen superpatrioottiset nyanssit kuitenkin huvittavat skandinaavista kalpeanaamaa ankarasti, elokuvan ollessa niiden kanssa kuitenkin helvetin tosissaan.

Blu-ray pitää sisällään Dolby Atmos -ääniraidan lisäksi kaksi puolituntista dokumentaaria, joista toinen kertoo Chris Kylesta ja toinen American Sniperin tuotannosta. Molemmat ovat laatukamaa.

Mainos