Mainos
Blackfish on dokumenttielokuva Floridan Orlandon SeaWorld-vesipuiston esiintyjägurumiekkavalas Tillikumista, jonka 25 vuoden pituinen uima-allasvankeus on tehnyt kalasta ihmisentappajan. Koska vesipuistobisnes on miljardien arvoista ja Tillikumin siittiöt miljoonien arvoisia, on kala edelleen esiintymässä, vaikkakin se jo tunnustetaan vaaralliseksi.
 
 
Blackfish-dokumentti on pysäyttävä. Se käy vesipuistomiekkavalaiden raadollisen historian läpi kylmäverisesti ja paljastavasti. Sen myötä ilmenee, että ammattilaiskouluttajat eivät todellisuudessa tienneet 1980- ja 90-luvuilla miekkavalaista hevon vittua. He suolsivat esityksisssään ulos heille jauhettua paskaa, jonka luulivat olevan faktatietoa. Samalla heiltä pimitettiin n. 20 vuoden välein tapahtuneita kuolintapauksia ja useammin tapahtuneita onnettomuuksia, jotka turhautuneet miekkavalaat toteuttivat tietoisesti ihmisille. Vaikka kouluttajat olivat hyvin tuttuja ja rakkaita miekkavalaille, ei ainakaan psyykkisesti sairas orlandolainen Tillikum pitänyt juuri minään välillä repiä rakkaan kouluttajansa sukuelimet, käden ja päänahan irti kesken esityksen.
 

Dokumentti on pullollaan jäätäviä arkistomateriaaleja, jotka saavat leuat loksahtelemaan. Tässäkin pätkässä miekkavalas heittäytyy tahallaan vedessä olevan kouluttajan päälle, musertaen sen jokaisen luun ja tappaen tämän silkasta turhautumisestaan pakollisiin esityksiin.
 
Blackfish on dokumenttielokuva, joka jokaisen vesipuistokävijän tulisi katsoa. Itse piipahdin juuri edellispäivänä Italiassa, Euroopan suurimmassa vesipuistossa, jossa turhautuneet delffiinit uivat pienehkössä altaassa ja krokotiilit makasivat flegmaattisena ammeissaan. Tämä bisnes jos jokin on melko rankkaa liiketoimintaa.
Mainos