Mainos

Alan Snow'n kirjaan perustuva Here Be Monsters! – Varokaa juustokiltaa! on kääntynyt 3D-animaatioelokuvaksi, joka vie katsojan rumien pikkuotusten tähdittämään suureen seikkailuun.

Egu on pieni ihmispoika, joka asuu Juustingin kaupungin alla, pelättyjen boksitrollien keskuudessa, heidän kasvattamanaan. Juustingin asukkaat rakastavat juustoja ja "tietävät", että ilkeät boksitrollit anastavat sekä heidän lapsensa, että juustonsa. Totuus on kuitenkin toinen, sillä boksitrollit ovat chilliä jengiä, jotka käyttävät ihmisten roskia hyväkseen, rakentaakseen omaa huipputeknologiaansa kaupungin katujen alla. Rauhalliset ajat ovat kuitenkin pian ohi, sillä tuholaistorjuja Sieppo on tulossa tuhoamaan koko boksitrollien yhteisön. Apuun rientää tomera Winnie-tyttö, joka pistää röllit taistelemaan ihmisten pahuutta vastaan.
 
 
Pahvilaatikoihin verhoutuneet boksitrollit ovat rottaisen näköistä jengiä, mutta eipä elokuvan ihmishahmotkaan Hollywoodin silkkikasvoilta näytä. Elokuvan visuaalinen ilme on erittäin timburtonmaista jälkeä, jota mm. pelianimaattoreina tutuiksi tulleet ohjaajat Graham Annable ja Anthony Stacchi ovat tietoisesti tavoitelleet. Stop-motion-tekniikalla askarreltu leffa näyttää hienolta ja stereoskooppinen 3D-kuva tehostaa vaikutelmaa sopivasti. Tunnelit ja muut miljööt ovat hyvin syviä, joten 3D:stä kannattaa maksaa, jos kukkaro kestää. Vaikka 3D onkin hieno lisä, toimii leffa silti yhtä hyvin myös kaksiulotteisena.
 
 
Juoni on perus lastenleffatasoa, joka siis nykyaikana tarkoittaa parempaa kuin Disneyn uutuusanimaatiot. Alan Snow'n Varokaa juustokiltaa! -kirjaan tutustumattomille tarina on uusi ja raikas, ja siksi varsin kiinnostava seikkailu. Juonen koukerot karkaavat välillä ohjaajien käsistä, mutta yleisesti homma toimii ja elokuva on loistavaa viihdettä.
 
Blu-ray-ekstroista saa jokainen animaation ystävä tietopaketin elokuvan tekemisestä.
Mainos