Mainos

Veikka Gustafssonin seikkailuihin pääsee nyt jokainen ottamaan tuntumaa, vuoden säväyttävimmässä 3D-kokemuksessa.

1990-luvun alussa maailman huippukiipeilijät keksivät tehdä maailmanvalloituksesta bisneksen ja alkoivat toteuttaa ryhmämatkoja kuluttajille, maailman suurimman kallion korkeimmalle kukkulalle. Bisnes oli menestys, joka toi kertaheitolla satoja tuhansia dollareita oppaiden pankkitileille. Vuonna 1996 kaikki kuitenkin eskaloitui, kun vaativat kiipeilyt olivat muuttuneet kilpailuntäyteiseksi bisnekseksi. 10. toukokuuta jopa kolme kiipeilijäryhmää yrittivät samanaikaisesti valloittaa Mount Everestin – traagisin seurauksin. Tästä kertoo Baltasar Kormákurin Everest-elokuva.

Everest sijoittuu Nepalin historian karmivimpaan vuorikiipeilykatastrofiin, vuoteen 1996, jolloin 12 ihmistä menetti henkensä, valloittaessaan lähes 9 kilometrin korkeuteen kohoavaa kalliota. Ironisesti kyllä elokuvan kuvausryhmä joutui kohtaamaan vastaavia ongelmia vuonna 2014, jolloin uhriluku Everestillä kohosi suuremmaksi kuin 90-luvulla. Elokuvan kuvausten aikana kuolema korjasi jopa 16 ihmisen hengen, tehden elokuvan kuvauksista Everestin historian suurimman tragedian.

Itse elokuvana Everest on ehdottomasti yksi vuoden parhaista 3D-elämyksistä. 2D-versio elokuvasta ei vaikuta läheskään niin henkeäsalpaavasti. Jos 3D-laitteisto löytyy kotoa, kannattaa ehdottomasti panostaa 3D-versioon.

Mainos

Elokuva käyttää audiovisuaalisia tehosteitaan täydellisesti. Äänitehosteet tärisyttävät penkkejä kunnollisessa kotiteatterissa ja tehosteet luovat sataprosenttisen uskottavuuden. Pakkasen purevuuden tuntee ja korkeanpaikankammo on autenttisesti läsnä. Everest on yhtä vaikuttava elämys kuin Gravity oli pari vuotta sitten.

Osa leffan näyttelijöistä Jason ClarkeJosh BrolinJohn HawkesRobin WrightMichael KellySam WorthingtonKeira KnightleyEmily Watson ja Jake Gyllenhaal ovat Oscar-ehdokkaita, joten eipä ihme, että myös tällä saralla uskottavuus on tapissa. Pelolla ja draamalla vuorotellaan tarinan sisällössä ja lopputulos on onnistunut. Tarina kietaisee mukaan alusta saakka, tosielämän tuoma vaikuttavuus ja korkealaatuinen kerronta pitävät katsojan naulattuna penkkiin loppuun saakka.

Ainoa miinus tulee liian yllätyksellisestä loppukohtauksesta, josta selvästi jää yksi kohtaus puuttumaan. Kokonaisuutena Everest on silti yksi viime vuoden parhaista elokuvista.

Blu-ray on lastattu kommenttiraidalla ja muutamalla kulissientakaisella koosteella. Parasta on kuitenkin kurkistus siihen todelliseen tarinaan.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Everest
BD-Ekstrat
Edellinen artikkeliPeliarvostelu: American Truck Simulator
Seuraava artikkeliLaitearvostelussa Creative Sound BlasterX G5
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
blu-ray-arvostelu-everestEverest on tiivistunnelmainen ja visuaalisesti näyttävä biografia maailman vaarallisimman vuoren valloituksesta ja sen synkästä historiasta.