Mainos

Harjoittelija on lämmin ja pehmoinen tarina vanhan herrasmiehen ja modernin nuoren uranaisen kohtaamisesta, jossa kummatkin löytävät elämästään uusia puolia ja saavat sen täydemmäksi.

Eläkkeellä oleva leskimies Ben (Robert de Niro) huomaa kaipaavansa elämäänsä muutakin sisältöä kuin harrastukset ja matkustaminen. Ben näkee sattumalta ilmoituksen, jossa haetaan senioriharjoittelijoita erilaisiin yrityksiin ja päättää hakea ohjelmaan. Ben huomaa, että maailma on mennyt jo kovaa vauhtia eteenpäin ja työhakemuskin pitää olla videoesittely. Hänet napataan äskettäin pinnalle ponnahtaneeseen startup-yritykseen About the Fit, joka kauppaa vaatteita internetissä. 220 työntekijää käsittävän yrityksen ohjaksia yrittää pitää käsissään idean äiti Jules (Ann Hathaway), jolla alkaa langat menemään solmuun ja aika ei riitä kaikkeen. Benistä tulee Julesin henkilökohtainen assistentti, mutta Jules ei ihan heti lämpiäkään ajatukselle. Ben on leppoisa kaveri, joka tulee kaikkien kanssa toimeen ja voittaa muut nopeasti puolelleen. Pikkuhiljaa Jules alkaa luottamaan Beniin ja antaa hänen olla osa elämäänsä.

Pitkään käsikirjoituksia tehtaillut Nancy Myers (Pientä säätöä, The Holiday) on tunnettu monenmoisista romanttisista komedioistaan sekä myös tuottajana ja ohjaajana, mutta kolmen yhtälö ei ole ihan toimiva Harjoittelijassa. Pientä säätöä -elokuvassa se tuntui toimivan, tipahtihan siitä useita ehdokkuuksiakin. Harjoittelijassa Myersin keskittyminen herpaantuu liiaksi ja elokuvaan on ympätty liikaa sivujuonia. Ne yrittävät päämääränään tähdätä onnelliseen loppuun, mutta elokuva olisi toiminut ilman niitäkin ja tehnyt siitä selkeälinjaisemman.

Mainos

Vaikka elokuva tarjoilee tähtinäyttelijöitä ja he vetävät roolinsa moitteettomasti, ei naurua juurikaan salista kuulu. Enemmän draamaan taipuvainen tarina korostaa ilahduttavasti vastakohtia. Ben on itse rauhallisuus, jolla on vaikuttava ansioluettelo täytettynä eletyllä elämällä. Hänen hahmonsa on enemmänkin tarkkailija, jonka ei tarvitse enää turhaan elämän rosoisuuksista hötkyillä. Julesin persoona taas on täynnä pieniä outouksia, joiden tarkoitus on herauttaa naurua ilmoille kuitenkaan siinä onnistumatta. Kivoja ne silti omalla tavallaan ovat. Jules muun muassa pitää ihmistä outona jos keskustelukumppani ei räpyttele laisinkaan silmiä, kun hän itse samaan aikaan maanisesti desinfioi käsiään.

Näyttelijöiden synergia toimii ja heidän hahmojensa taustoitukset kerrotaan hyvinkin syvällisesti, jolloin hahmot saavat tilaa kehittyäkseen, mikä toista kautta venyttää elokuvaa kestoltaan liian pitkäksi.

Mukavaa myös on katsoa naisen voimallista pääroolia, joka on toimija, naisellisuutta unohtamatta. On toisinaan ihan okei olla tunteidensa vietävänä ja tirauttaa pari kyyneltä, kun elämä kolhii.

Blu-rayn bonuslisukkeet koostuvat kolmesta dokumentaarista, jotka käsittelevät elokuvan ystävyyttä, ikäkuilua, designia ja nuoria tähtiä.

Tuskin Harjoittelijasta voi povata mitään suurempaa hittiä, mutta ihan leppoisin mielin siihen yhden sunnuntain voi uhrata.

Mainos