Mainos

Kaikkihan sen robottiäänellä puhuvan, ihmisen ja taruolennon risteytykseltä näyttävän pyörätuorineropatin tietävät. Mutta miksi hän on kuuluisa ja mikä mies Steven Hawkins oikein on?

Siitä kertoo Kaiken teoria, joka toimii elämänkertana 21-vuotiaana harvinaiseen ALS-tautiin sairastuneelle Stevn Hawkingille. Hawking (tätä kirjoittaessa 73 vuotta) on kosmologi ja teoreettinen fyysikko, joka valmistui profesoriksi hyvin nuorena ja aloitti välittömästi näyttämään toteen avaruudessa olevien mustien aukkojen ja miljardien galaksien teorioita, joiden tiimoilta tohtoriksi väitteli. Homma kuitenkin hieman jämähti, sillä ALS-tauti vei Hawkingilta lähes kokonaan liikkumiskyvyn ja keuhkokuume sen lisäksi vielä puhekyvynkin. Tämän vuoksi superälykkö kommunikoi mikropuhesyntetisaattorin avulla, josta viihdemaailma on repinyt riemua vuosikymmenten ajat.

Hawkingin tarina kerrotaan nuoruudesta hänen läpimurtoonsa saakka. Loput selitetään lopputekstejä ennen. Elokuva pureutuu pääasiassa Hawkingin (Eddie Redmayne) ja hänen vaimonsa (Felicity Jones) vaikeaan arkeen, lastenkasvatusten ja kolmiodraamojen kera.

Mainos

Elokuvan tarina on kerrottu kiehtovasti ja imuisasti. Näyttelijät ovat todella vaikuttavia ja uskottavia. Kuolaavaa professoria näyttelevä nuori ja nälkäinen näyttelijälupaus Eddie Redmayne heittäytyy rooliinsa käsittämättömän hyvin. Mies vietti aikaa oikean Steven Hawkingin kanssa rutkasti ennen elokuvaa, sekä tutustui miehen nuoruusvuosiin kirjallisuuden ja videomateriaalien avulla. Tärkeimpänä konsulttina toimi kuitenkin professorin vaimo Jane Hawking.

Kaiken teoria nappasi nipun leffa-alan arvostetuimpia palkintoja mm. yhden Oscarin, eikä ihme, sillä onhan leffa rautainen biografia. Se ei kuitenkaan jaksa kiinnostaa kuin kertakatselun verran, mutta yleissivistyksen kannalta on Kaiken teoria ehdottomasti katsomisen arvoinen kela.

BD:n bonuksista löytyy poistettuja kohtauksia ja seitsenminuuttinen kurkistus kulisseihin ja Stevenin ja Janen panokseen elokuvan tuotannossa.

Mainos