Mainos

Kotimaiset koomikot ja radiosuosikki tähdittävät sikailukomediaa, jossa alapäähuumori kukkii ja amatöörinäyttelijät suorituvat tehtävistään jopa ammattimiehiä paremmin.

Kolme lapsuudenystävää Niklas (Aku Hirviniemi), Antti (Sami Hedberg) ja Tuomas (Jaajo Linnonmaa) ovat kaveruksia edelleen, vaikka kouluajoista on aikaa yli pari vuosikymmentä. Yllättävä kutsu luokkakokoukseen, Naantalin kylpylään on pako arjesta, jonka herrat ottavat loman kannalta ja paluuna 90-luvulle. Sikailu viiden tähden hotellissa alkaa tahattomasti ja päättyy odotetusti.

Taneli Mustosen toinen elokuva on äijäkomedia, jollaiselle on ollut kysyntää Kummeleiden ja Uuno Turhapurojen jälkeen. Suomikomedian muutos Putous-tähtien hömppäromantiikkaan puree ehkä naisiin, mutta aito hölmöily tuntuu kadonneen suomileffoista tyystin. Onneksi Luokkakokous tuli ja toi sitä omalla tavallaan takaisin.

Mainos

Syy, miksi leffan käsikirjoitus on keskivertoisia kotimaisia komedioita parempi, johtuu yksinkertaisesti siitä, että tarina ei ole kotimainen. Luokkakokous on re-make tanskalaisesta Klass Festen -elokuvasta, joka kotimaassaan keräsi yhtä suuren suosion, kuin Luokkakokous Suomessa. Alkuperäisleffa poiki jopa jatkoa, joten suomivastineestakin sellaista sopinee odotella.

Toinen syy, miksi Luokkakokous toimii hyvin, on kolmen päätähden henkilökemiat. Täysin vailla näyttelijäinkoulutusta olevat stand-up-koomikko Sami Hedberg ja radiorääväsuu ja Jaajo Linnonmaa onnistuvat rooleissaan yllättävän hyvin ja ovat huomattavasti kiinnostavampia kasvoja kuin loppuunpoltetut Mikko Leppilampi ja Armi Toivonen.

Aku Hirviniemi on kolmikosta ainut, jolle on langetettu näyteltävää. Hirviniemi taitaa sen homman, ja osaa myös olla uskottava. Kolmikon kemiat toimivat uskomattoman hyvin, joka on tämän tyyppisen elokuvan tärkein asia.

Luokkakokous-leffan BD-bonuksista löytyy perusmättöä, joista kiinostavin on 22-minuuttinen making of -kooste. Koosteessa näytetään tietysti leffan tuotantoa ja haastattelua, joissa Hirviniemen tilannetaju yllättää jälleen kerran paatuneimmankin kriitikon positiivisesti.

Lue myös kahden tähden näkemys elokuvasta, tästä.

Mainos